Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale din R.Moldova: ”Moldova este o schijă dintr-o ţară” (Video)

Republica Moldova nu este un stat în sensul tradiţional şi nu a avut niciodată o istorie proprie, a afirmat A. Tănase
Matei Dobrovie
08.10.2015

alte articole

Alexandru Tanase (Florin Chirila/Epoch Times)
Matei Dobrovie
08.10.2015
Se încarcă player-ul...

”Republica Moldova nu este un stat în sensul tradiţional, ci o schijă dintr-o ţară, care n-a avut niciodată o istorie proprie. Ea a fost printre ultimele provincii sovietice care şi-a proclamat independenţa. Ne-am pomenit cu o Constituţie adoptată de fosta nomenclatură comunistă cu o serie de falsuri, precum limba moldovenească, şi cu un nucleu de contradicţii care până în prezent generează instabilitate”, a declarat Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, în cadrul dezbaterii „Republica Moldova – Ultima noapte de iluzii, întâia zi de realism”, organizată ieri de Fundaţia Universitară a Mării Negre.

De la reforma constituţională, doar o singură dată preşedintele a fost ales fără alegeri anticipate, a reamintit Tănase. El a arătat că nucleul de contradicţii introdus deliberat în Constituţie are ca beneficiari finali pe cei care vor să menţină ţara într-o zonă de instabilitate.

Făcând aluzie la Rusia, preşedintele Curţii Constituţionale a opinat că aceasta nu încearcă să refacă URSS, dar vrea să menţină instabilitatea la Chişinău pentru a se asigura că ”R.Moldova va rămâne mereu în situaţia în care este”.

Pe de altă parte, Tănase a arătat că partidele din R.Moldova nu sunt partide politice în sensul clasic, ci ”grupuri de interese care îşi dispută puterea, fără a modifica politicile sau sistemul care a fost moştenit”. În opinia sa, singura realizare a actualei puteri după 2009 este renunţarea la retorica anti-românească, care a fost politică de stat în guvernarea Voronin.

Preşedintele Curţii Constituţionale s-a referit şi la economia R.Moldova, arătând că aceasta ”nu este o economie propriu-zisă, ci una bazată pe sumele pe care muncitorii moldoveni care lucrează în Rusia şi în statele europene le transferau în conturile statului, creând iluzia unei bunăstări. Odată cu izbucnirea crizei economice, s-a spulberat şi acest mit şi am intrat într-o criză profundă”.

”Partidele din R.Moldova sunt grupuri de interese care îşi dispută puterea, fără a modifica politicile sau sistemul care a fost moştenit”.

Alexandru Tănase a vorbit şi despre relaţia dintre R.Moldova şi România, arătând că abia în ultimii ani Republica Moldova a intrat pe agenda politicii româneşti, ca un subiect central, iar ”nici Republica Moldova, oamenii şi problemele de acolo nu prea sunt cunoscute aici”. În opinia sa, Moldova trebuie să fie o direcţie prioritară a României pentru că ”este zona din care pot veni cele mai mari ameninţări”.

”R.Moldova ori va exista ca un al doilea stat românesc sau se va transforma într-o entitate care va genera permanent tensiuni şi presiuni pe România. Un Pact de la Snagov pentru Republica Moldova ar trebui să fie o decizie comună asumată atât de elitele politice şi economice româneşti cât şi de cele de peste Prut”, a explicat Tănase.

În opinia sa, un Plan Marshall pentru R.Moldova este în interesul României, dar nu va da roade dacă nu se fac reforme politice esenţiale la Chişinău. ” Guvernul român trebuie să formuleze cerinţe şi condiţii faţă de guvernul de la Chişinău, la fel ca şi FMI sau Banca Mondială. Altfel banii nu vor ajunge la destinaţie, ci ar putea lua drumul miliardului furat”, a concluzionat Tănase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor