EXCLUSIV. Platforma Demnitate şi Adevăr din R.Moldova se va transforma în partid politic (interviu)

Aproape 100 de mii de oameni au ieşit duminică în centrul Chişinăului pentru a cere demisia guvernului, a Parlamentului şi a conducătorilor unor instituţii ale justiţiei, precum Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie şi Curtea Supremă de Justiţie. Cornelia Cozonac, membru fondator al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, care a organizat protestul, a explicat într-un amplu interviu acordat Epoch Times de ce Platforma Civică vrea să obţină alegeri anticipate şi cum s-ar putea face depolitizarea instituţiilor din Republica Moldova. În opinia ei, transformarea Platformei Demnitate şi Adevăr în partid politic este inevitabilă.
Protest anti-guvernamental în R. Moldova. (independent.md)
Matei Dobrovie
09.09.2015

Aproape 100 de mii de oameni au ieşit duminică în centrul Chişinăului pentru a cere demisia guvernului, a Parlamentului şi a conducătorilor unor instituţii ale justiţiei, precum Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie şi Curtea Supremă de Justiţie. Cornelia Cozonac, membru fondator al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, care a organizat protestul, a explicat într-un amplu interviu acordat Epoch Times de ce Platforma Civică vrea să obţină alegeri anticipate şi cum s-ar putea face depolitizarea instituţiilor din Republica Moldova. În opinia ei, transformarea Platformei Demnitate şi Adevăr în partid politic este inevitabilă.

Epoch Times: Ce s-a schimbat de la ultimul protest al Platformei Demnitate şi Adevăr? Aveţi practic aceleaşi revendicări...

Practic nu s-a întâmplat nimic, deşi autorităţile au făcut iniţial nişte promisiuni atunci când Chiril Gaburici era premier. A continuat situaţia de la Banca de Economii, au crescut preţurile foarte mult şi tarifele la energie electrică. Devalizarea băncilor a dus la o creştere a preţurilor şi a tarifelor şi o devalorizare a monedei naţionale, ceea ce a trezit nemulţumirea populaţiei. Foarte multă lume s-a coagulat în jurul Platformei, iar numărul lor a crescut în ultimele luni.

Acum se încearcă obţinerea demisiei guvernului şi a alegerilor anticipate. S-au instalat corturi şi oamenii vor să rămână în stradă până vor obţine ceva. Nemulţumirea va creşte, dar personal nu cred că guvernanţii vor ceda, chiar dacă se tem.

Cum vreţi să obţineţi scoaterea statului din captivitate prin alegeri anticipate? Nu înseamnă asta doar înlocuirea actualei puteri corupte cu Socialiştii pro-ruşi, în lipsa unei noi alternative politice credibile? Nu riscaţi să înlocuiţi o guvernare ilegitimă cu alta?

Majoritatea membrilor Platformei nu cred că se va obţine uşor demisia guvernului. Ei speră să se coaguleze un grup de oameni care să vină pe valul unor noi alegeri să schimbe lucrurile. Eu sunt mai reticentă în privinţa asta, nu sunt adepta unor măsuri drastice, dar membrii Platformei au considerat şi au votat că trebuie să se ajungă la alegeri anticipate, pentru că altfel nu se va produce schimbarea. Actuala guvernare nu a răspuns la cererile societăţii civile şi nu a îndeplinit niciuna din revendicările Platformei de la celelalte mitinguri, care au adunat foarte multă lume.

Nu există şanse ca actuala guvernare să schimbe lucrurile. Asta s-a văzut şi după mitingul de ieri. Chiar dacă premierul Stereleţ a ieşit şi a discutat cu protestatarii, preşedintele Parlamentului şi preşedintele ţării au refuzat, nu au fost de găsit duminică şi au sfidat mitingul de 100.000 de persoane. E clar că actuala guvernare nu vrea să schimbe lucrurile. Ei vor merge înainte pe furturi şi pe luptă anti-corupţie formală.

Da, există riscul ca socialiştii să profite, dar popularitatea lui Igor Dodon, preşedintele PSRM, nu a crescut pentru ca el n-a făcut nimic în Parlament. Nu cred că el poate să câştige. Am văzut foarte multă lume în Piaţă care n-o să voteze cu socialiştii. Cred că cu o mai bună informare şi implicare a cetăţenilor, lucrurile se vor schimba.

De ce nu se transformă Platforma Civică Dreptate şi Adevăr într-un partid politic care să concureze actuala clasă politică? Credeţi că presiunea străzii şi societăţii civile este suficientă ca soluţie pe termen lung?

Eu cred că Platforma se va transforma într-un partid. Aşa au spus mai mulţi membri. Eu sigur nu voi fi membră, dar voi susţine acest partid. Este inevitabil. Este nevoie de o forţă politică nouă, iar în jurul Platformei se adună oameni buni. Chiar şi fostul Ministru al Educaţiei Maia Sandu ar putea să devină membru şi lider al Platformei. Cred că sunt mult mai mulţi oameni cu potenţial politic, experienţă profesională şi pregătire foarte bună care să se adune în acest partid şi să facă schimbarea. Oricum nişte alegeri reale vor avea loc nu mai devreme de un an de zile – cred că este timp destul pentru ca să se coaguleze o alternativă la actuala guvernare – şi dacă va fi mult mai multă informare, cred că oamenii vor vota conştient.

”Este nevoie de o forţă politică nouă, iar în jurul Platformei se adună oameni buni. Chiar şi fostul Ministru al Educaţiei Maia Sandu ar putea să devină membru şi lider al Platformei”.

Cum ar putea fi realizată depolitizarea instituţiilor în opinia Dvs.? A fost una dintre principalele revendicări ale protestelor DA...

Eu nu mai cred că actuala guvernare poate să realizeze acest lucru pentru că ei au văzut că conduc foarte bine aşa dacă-şi pun oamenii în diferite structuri. În foarte multe funcţii de conducere sunt puşi oameni numiţi de partide, care sfidează legea, nu ţin cont de normele legale pentru că au girul partidului şi nu se tem de pedepse. Aceasta este o mare problemă. Dacă vedem la nivelul Procuraturii, al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) că nu se schimbă mare lucru, acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelurile inferioare, în raioane. Oameni de partid sunt promovaţi în funcţii şi ei fac legea în teritoriu şi în alte structuri cum vor ei la toate nivelurile de administraţie, de nivelul doi.

Depolitizarea trebuie să se facă prin numire prin concurs deschis, nu prin numiri politice. Ieri s-a cerut în PMAN ocuparea prin concurs a funcţiilor de procuror general şi şef al CNA.

Cum apreciaţi reacţia partidelor aflate la guvernare la protestul masiv pe care l-aţi organizat? Cine încearcă să vă denigreze şi decredibilizeze?

Eu nu am văzut reacţii din partea partidelor de guvernare după miting. A reacţionat doar primul ministru, dar în schimb s-a lucrat foarte mult pentru denigrarea Platformei şi a membrilor acesteia. Au existat multe ştiri făcute prin birouri, dezinformări despre sursele obscure de finanţare ale Platformei Demnitate şi Adevăr, deşi aceasta este finanţată de membri şi de susţinători. Din ce cunosc eu, costul tuturor acţiunilor se împărţeau între membri şi susţinători. Ultimul miting a fost finanţat din donaţii, dar nu există finanţări din exterior sau de la doi oameni de afaceri condamnaţi pentru corupţie aşa cum a susţinut presa lui Plahotniuc.

Din câte ştiu eu, Viorel şi Victor Ţopa sunt şi ei nişte victime ale justiţiei din R.Moldova pentru că li s-a luat business-ul tot printr-o metodă raider. Ei nu au fost niciodată la guvernare, nu au gestionat şi furat bani publici şi li s-au luat acţiunile la două bănci. Unul dintre ei, Viorel Ţopa, are o afacere prosperă în Germania şi se pare că finanţează Jurnal TV, care a acordat foarte mult spaţiu de emisie Platformei şi a fost singura televiziune care a transmis în direct din piaţă de la acţiunile de protest.

Cornelia Cozonac este preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Chişinău şi membru fondator al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor