Şeful Expert Forum îl desfiinţează pe "Marcel Einstein", care a spus că "la 1 euro investit, se întorc la stat 6-8 euro"

Investiţii vs Deficit bugetar (Sorin Ioniţă / Facebook)
Andrei Pricopie
24.09.2024

Preşedintele think-thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, îl ironizează pe premierul Ciolacu, numindu-l "Marcel Einstein", după ce social-democratul a afirmat că deficitul uriaş care atârnă pe spatele României este sustenabil, pentru că "84% din bani merg în zona de investiţii, la 1 euro investit, se întorc la stat 6 sau 8 euro".

"Întrebare pentru Marcel Einstein: dacă se întorc la stat mai mulţi bani decât se bagă, de ce deficitul continuă să crească? Sau de fapt banii ăia nu se întorc? Sau de fapt Marcel citeşte de pe o foaie lucruri pe care i le-au scris nişte băieţi iar el nu le înţelege, ca de obicei, dar le reproduce aproximativ şi cu tupeu maxim? De exemplu, pe logica lui sucită propagandistic, dacă acum '84% din deficit merge la investiţii', înseamnă că 400% din deficit 'mergea la investiţii' în 2015 (vezi grafic). Şi ce ne spune asta pe fond? Absolut nimic, e o vorbă goală", a declarat Sorin Ioniţă.

Şeful Expert Forum a explicat că realitatea e alta: procentul din buget care merge în investiţii e cam acelaşi dintotdeauna, "în anii normali fără criză Covid, când s-au dat salarii moca de la stat pentru stat acasă".

"În ciuda retoricii, nu se fac azi mai multe investiţii decât în trecut (iar unele oricum sunt proaste şi corupte, vezi Saligny). Nu există vreun motiv ca România să aibă azi deficit catastrofal 7.5% din PIB, faţă de 1.5% din PIB în 2015. Investiţiile sunt cam tot alea de atunci, doar colectarea s-a prostit iar cheltuielile curente şi plata dobânzii a crescut (normal, când te adânceşti în datorii). La fel, nu există nici un motiv pentru ca, sub acelaşi premier (Marcel) şi ministru de Finanţe (Boloş), deficitul să crească masiv în 2024 faţă de 2023, practic la acelaşi nivel al investiţiilor publice. Şi mai ales, ca cei doi să-şi modifice acum radical propriul buget aprobat doar cu jumătate de an în urmă, crescând gaura cu un spectaculos 2% din PIB, fără vreun motiv obiectiv: nimic nou, neprevăzut nu s-a întâmplat în România din iarnă şi până acum care să justifice umflarea cheltuielilor", a continuat Sorin Ioniţă.

Potrivit reprezentantului EFOR, acesta e şi un eşec al nostru, opiniei publice, plus un eşec al presei, care s-a obişnuit să reproducă declaraţii ale politicienilor fără să le verifice şi să arate care a realitatea, deşi datele sunt publice.

"Şi mai ales să stea la interviuri doar ca suport de microfon, fără să pună întrebări şi să ceară clarificări, fapte, dovezi, sau să confrunte politicianul cu propriile contradicţii şi absurdităţi atunci când e cazul. Adică nu să facă mahala pe fleacuri, ci push-back profesionist pe teme importante, documentate. Fără un minim consens pe fapte şi realitate, doar într-un spaţiu gelatinos al 'opiniilor' modelate propagandistic, democraţia bazată pe accountability se sufocă. Unde o să ajungem în ritmul ăsta? Citiţi prognoza sumbră a EFOR în link", a conchis Sorin Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor