Lider PNL, acuzaţii grave la TV: Ciolacu a primit cu 24 de ore înainte o informare că există riscul de calamităţi în Galaţi şi n-a făcut nimic

Marcel Ciolacu
Andrei Pricopie
20.09.2024

Premierul Marcel Ciolacu a primit, cu 24 de ore înainte, o informare că există riscul producerii unor calamităţi în zonele devastate de inundaţii şi, cu toate astea, nu a făcut nimic, a acuzat deputatul liberal Adrian Cozma, în emisiunea "Bună, România", realizată de jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu.

Declaraţia lui Cozma a primit o replică acidă din partea reprezentantului PSD invitat în platou, Laurenţiu Gîdei, care s-a arătat indignat de "porcăriile" pe care le poate debita liberalul.

A urmat o dezbatere aprinsă:

Radu Buzăianu: Domnule Cozma, aţi stabilit, până la urmă, cine este vinovat pentru ce s-a întâmplat acolo în Galaţi, dacă tot s-a deschis subiectul, pentru că există o plimbare a culpei de la unii la alţii. Dumneavoastră, pe cine aţi stabili mai degrabă ca fiind cel care a determinat tragedia de acolo?

Adrian Cozma: Am urmărit cu foarte mare atenţie ce s-a întâmplat zilele trecute şi ceea ce nu înţeleg, şi n-am înţeles nici până în momentul de faţă, este de ce domnul Ciolacu, deşi a fost informat de instituţii ale statului care au competenţe de siguranţă naţională, n-a făcut nimic cu 24 de ore înainte. Adică, cu 24 de ore înainte, a primit o informare şi a citit că există riscul producerii unor calamităţi în acele zone şi, cu toate astea, n-a făcut nimic.

Acolo mai există nişte probleme legate de baraje, de îndiguiri, fără autorizaţii sau alte probleme care au adus această situaţie şi am ajuns ca astăzi să ne uităm la aceste calamităţi. Asta este întrebarea, pentru că eu mă mir, totuşi, cum a putut accepta, deşi a ştiut şi a fost informat, să stea şi să nu facă nimic.

Radu Buzăianu: Deci dumneavoastră aţi dat această informaţie cum că domnul Ciolacu a minţit şi că ştia, de fapt, despre asta.

Adrian Cozma (PNL): Vă şi dau o explicaţie în 30 de secunde. Vorbim de premierul României, cel care este beneficiar de informaţii de la serviciile specializate în această zonă, de gradul 1, adică primeşte primul informaţiile dacă în ţară undeva se declanşează un cod roşu de accident. Nu este informat de către Arafat, este informaţie către serviciile speciale. La fel a fost informat şi aici, în acest caz, când a fost informat cu 24 de ore înainte ca există riscul producerii unor calamităţi şi n-a luat nicio măsură.

Răzvan Zamfir: Ce putea face?

Adrian Cozma: Păi poate putea să-i informeze pe oamenii ăia cu câteva ore înainte şi poate se duceau de acolo, din calea apelor. Poate îşi mai luau animalele şi le urcau pe un deal şi se mai salva ceva. Eu asta nu pot să înţeleg. De ce a trebuit să treacă 24 de ore şi alte 24 de ore?

Şi ştiţi ce mai e interesant? Despre care dumneavoastră n-aţi vorbit, jurnaliştii, şi nici oamenii nu s-au gândit la această situaţie. În 2013, domnul Ciolacu a fost consilierul domnului Ponta când, dacă vă aduceţi aminte, celebra barcă pneumatică, când se plimba în barcă cu o apă de 50 de centimetri domnul Ponta şi doamna Doina de la Ministerul Mediului şi în spate era domnul Ciolacu cu un colac - era mai în spate, ce-i drept - şi ştia de situaţie. Şi acum a venit la televizor şi pe toate căile a spus că el n-a fost informat. Hai să fim realişti şi să înţelegem cum funcţionează statul român.

Laurenţiu Gîdei (PSD): Stimaţi jurnalişti, faceţi un exerciţiu, vă rog frumos, într-o emisiune, invitaţi-l pe domnul Cozma şi vorbiţi despre planeta Marte. Imediat domnul Cozma va fi cu Ciolacu pe buze... Domnul Cozma s-a molipsit de la colegii lui de coaliţie, de la AUR, de la alegerile locale şi a rămas cu acelaşi discurs nebun...

Dincolo de toate porcăriile pe care le spune, să ştiţi că guvernul României şi instituţiile statului au acţionat exact cum ar fi trebuit să facă. Vreau să vă spun că alarmele au sunat, premierul, în câteva ore, a fost la faţa locului şi a coordonat tot ce era de coordonat aici. Am fost acolo, ştiu cum s-au întâmplat lucrurile. Adică nu pot să ascult toate porcăriile pe care le spune domnul Cozma, ca şi când ministrul Mediului era acolo cu umbreluţa.

Apropo, domnul Ciucă, într-o noapte, după ce l-a uns la Congres candidat, poate pe asta nu o ştiţi, a fost la o primărie PNL în judeţul Galaţi, a ajuns acolo în jurul orei 9 seara. Ploua, într-adevăr, localitatea e afectată de puhoaie, dar nu foarte tare. Domnule, afară ploua, la ora 9, primarul PNL a fost nevoit să scoată excavatorul din curtea primăriei, sunt martori, să se ducă să facă poze cu pelerine pe ei să facă postare. Suntem ipocriţi sau nu?

Răzvan Zamfir: La chestiunea asta pe care a adus-o domnul Cozma în discuţie, premierul Ciolacu ar fi primit cu 24 de ore înainte o avertizare că urmează inundaţiile şi ar fi putut să-i scoată pe oameni din case cu animale, cu nu ştiu ce, să-i ducă pe un deal.

Laurenţiu Gîdei: Încă o dată, informările pe care le primeşte Guvernul, le primeşte şi ISU, şi în ceea ce priveşte mediul le primeşte şi ministrul Mediului, adică sunt mai mulţi angrenaţi în toată povestea.

Diana Buzoianu (USR): Toată lumea a primit această notificare, era anunţat ciclonul şi codul portocaliu şi cod roşu cu o zi înainte. Toată lumea a primit această anunţare că urma să se întâmple un astfel de fenomen meteo. Eu personal am depus astăzi cerere la Comisia de Mediu să chemăm în audiere reprezentantul Apelor Române să vină să ne explice cum este posibil ca în anul 2024 să nu avem diguri care sunt autorizate, baraje care au fost puse şi care au avut lucrări de întreţinere. Să ştiţi că nu s-a făcut tot ceea ce se putea face.

Adrian Cozma: Eu doar aş face un apel către toţi românii şi toţi jurnaliştii, unde îl prind pe domnul Ciolacu să-l întrebe de ce cu 24 de ore înainte, deşi a primit informarea... El trebuie să ne răspundă pentru asta, pentru că sunt şapte morţi şi toţi suntem conştienţi, care mai cunoaştem cum funcţionează statul român, că premierul României nu îşi ia informaţiile de meteo de la fata de la ora şapte, de la Meteo, de la oricare canal, îşi ia informările de la instituţiile statului care au competenţă în zona de apărare civilă şi siguranţă naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor