Dezbatere aprinsă. Pesedist: O aştept pe Lasconi mâine la lopată, la Galaţi, cu zâmbetul ei fals / E pus la punct de jurnalişti

Elena Lasconi (USR)
Andrei Pricopie
20.09.2024

Social-democratul Laurenţiu Gîdei i-a transmis prezidenţiabilei USR Elena Lasconi că "o aşteaptă la lopată" la Galaţi, unde are loc un dezastru umanitar în urma inundaţiilor care au lovit zona. Sau, dacă nu vrea să dea la lopată, măcar "să vină în mijlocul gălăţenilor să le zâmbească cu zâmbetul ei fals". Jurnalistul Răzvan Zamfir l-a pus la punct după aceste afirmaţii.

Discuţia a avut loc în emisiunea "Bună, România", realizată de Răzvan Zamfir alături de colegul său Radu Buzăianu.

Redăm mai jos conversaţia:

Laurenţiu Gîdei (PSD): Un politician cocoţat pe un muşuroi de furnici, care cu un talent actoricesc foarte frumos şi foarte clar încearcă să vândă braşoave tuturor. Eu am văzut declaraţia doamnei atât de patriotă şi iubitoare de români, dar o aştept mâine la lopată, la Galaţi, pentru că acolo este un dezastru şi oamenii sunt extrem de necăjiţi.

Radu Buzăianu: De ce e dezastru? Cine a fabricat dezastrul ăsta?

Laurenţiu Gîdei: Natura. La momentul ăsta natura... Zeci de mii de români au nevoie de sprijin, de ajutor. Aş fi vrut să o văd pe doamna Lasconi cu lopata în mână sau să aducă o sticlă de apă, să vină în mijlocul gălăţenilor, măcar să le zâmbească cu zâmbetul ei fals.

Răzvan Zamfir: Hai să nu facem ... asupra calităţii zâmbetului. Domnule Gîdei, să ştiţi că eu cred că dacă Elena Lasconi ar fi dat la lopată în judeţul Galaţi, ar fi reprezentat un monument de ipocrizie. Ce fel de stat e acela unde e nevoie să dea la lopată o doamnă preşedintă de partid aflată în campanie prezidenţială?

Laurenţiu Gîdei: Puterea exemplului face minuni.

Răzvan Zamfir: E un exemplu prost să vină preşedintele partidului să dea la lopată. Ar fi coerent, logic, ca un prezidenţiabil, oricare ar fi, să meargă acolo, să aducă ceva de la partid, să dea nişte baxuri cu apă, făină, orice, nu în sens electoral, că după aia se poate interpreta aiurea, dar să ajute cu ceva. Asta da. Şi nu doar doamna Lasconi, toată lumea care vrea să conducă ţara asta ar fi trebuit să-şi facă de lucru acolo.

În egală măsură, situaţia din judeţul Galaţi, judeţul Vaslui, în zonele inundabile, în mod constant, nu e similară cu ce s-a petrecut în vestul Europei. Acolo, dincolo de natură, care ne-a învins încă o dată, e o problemă de abordare a politicului. Oamenii ăia, după ce au fost inundaţi şi au ajuns sinistraţi o dată, a doua oară, ar fi trebuit statul român, pur şi simplu, să îi mute, să-i pună mai în deal, pentru că oamenii ăia nu îşi pot vinde casa, că nu vine nici dracu’ să le cumpere casa, curtea, gospodăria, să le cumpere cineva din altă parte să se mute acolo.

Ne plăteşte şi pentru îndiguire şi pentru soluţii care poate cresc mai puţin. Când e vorba de construcţii de astea, nu suntem. Noi suntem cu fugitul în pădure, fugitul în pământ. Asta e istoria poporului român. La câte miliarde s-au băgat în ajutoare pentru sinistraţi, îi mutau pe oamenii ăia într-o zonă sigură, le construiau nişte case tip, care mai dădea de bani pe parcurs, se extindeau, îşi puneau ce lambriuri voiau. Deci, cred că asta era soluţia corectă.

Diana Buzoianu (USR): Vreau doar să zic că, într-adevăr, noi nu ne-am dus în conferinţa de presă să anunţăm pe toată lumea, să facem poze cu jurnalişti că am fost în Galaţi. Dar să ştiţi că, din prima zi, colegii noştri de acolo, din local, au dus camioane întregi de produse de bază şi au ajutat inclusiv voluntarii pentru a putea să fie salvate vieţi, să poată să fie curăţate case de noroi. Deci, da, oamenii au fost acolo şi am făcut ceea ce ar fi trebuit să facă orice om de bună credinţă. Să nu facă din asta o propagandă politică pentru campanie.

Răzvan Zamfir: Păi, uitaţi, dacă nu faceţi propagandă politică, nu ştiu colegii de la celelalte partide că v-aţi implicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor