Poziţia României în noua Comisie Europeană. Liberalii îi "ceartă" pe pesedişti: Acum vreţi să şi aplaudăm că am obţinut nimic

Roxana Minzatu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.09.2024

Roxana Mînzatu a primit funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul "Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie". În timp ce social-democraţii, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu, s-au lăudat că este "un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro" şi că "practic, România devine parte a deciziei în UE", liberalii şi opoziţia au strâmbat din nas şi au susţinut că e un portofoliu marginal, decorativ, şi un mare eşec diplomatic pentru ţara noastră.

O dezbatere intensă pe această temă a avut loc în emisiunea jurnalistului Tudor Muşat, de la postul B1 TV

Jurnalist: Să discutăm despre portofoliul pe care l-a primit România în Comisia Europeană, unul care, zic liberalii, este egal cu zero, e doar de decor, unul care e foarte important, zice PSD-ul, pe de altă parte. Cine are dreptate şi la ce invective s-a ajuns din nou între cele două părţi pe tema asta, vedeţi imediat.

România, prin Roxana Mînzatu, a primit acest post de vicepreşedinte al Comisiei Europene cu aceste atribuţii - oameni competenţi, pregătire - ceva suficient de vag încât să-i facă pe liberali să spună că e un portofoliu fără niciun fel de vizibilitate, fără atribuţii clare. Nu e o victorie, ci un eşec, spune europarlamentarul Siegfried Mureşan. România nu avea nevoie de o funcţie onorifică.

Un alt europarlamentar PNL, domnul Buda, afirmă că nu e niciun fel de relevanţă în postul ăsta. Noi rămânem cu un domeniu marginal, fără impact strategic la nivelul deciziilor europene.

Ce găseşte domnul Tudose de spus, din partea PSD-ului: liberalii sunt invidioşi, aroganţi, mânaţi de furia neputinţei, pentru că nu e postul lor al liberalilor, ca de obicei sunt o parte a problemei şi nu a soluţiei, puteau să fie normali, dar nu le iese.

Daniel Constantin (PNL): Ca să nu fiu bănuit de subiectivism, când a fost nominalizată doamna Mînzatu am fost unul dintre puţinii care am spus că eu o cunosc, ştiu că are competenţe, e foarte bine pregătită pe accesarea de fonduri europene, a lucrat şi în privat, a lucrat şi la Ministerul Fondurilor Europene, deci nu discutăm. Sunt puncte tari, ca să spunem aşa, dar există şi foarte multe puncte slabe.

Haideţi să ne uităm, ne bucurăm că avem vicepreşedintele Comisiei Europene. Este un vicepreşedinte onorific politic, fără atribuţii clare. Îmi amintesc că obiectivul cu care am plecat, şi de aici cred că trebuie să pornim o discuţie, toată lumea, guvernul, domnul Ciolacu a spus că mergem să obţinem un portofoliu economic puternic.

Ăsta e obiectivul nostru şi dincolo de faptul că nu a fost acceptată prima propunere, s-a venit cu o altă propunere. Nu mai propunem femei pentru că am propus două doamne la rând. După care am zis, facem concesia ca să obţinem ceva mai bun.

Jurnalist: Stau şi mă gândesc ce era ceva mai prost dacă asta e ceva mai bun.

Daniel Constantin: Sincer, nu comentăm foarte tare, dar nici nu putem să ne bucurăm că am obţinut nimic. Despre asta este vorba. Cred că România merita mai mult. Eu mă uit foarte atent la ceilalţi comisari şi la celelalte ţări ce au obţinut.

Polonia, da? Ţara pe care vrem să o concurăm în multe, inclusiv în agricultură, în multe domenii - vrem să ne ridicăm la nivelul de dezvoltare - a obţinut portofoliul de buget. Deci un portofoliu extrem de important. De ce n-am putut să ne batem noi pentru agricultură? Chiar dacă am mai avut în trecut. Ştiţi cine a luat agricultura? Luxemburgul. Luxemburg, până la urmă, e un oraş. Despre ce vorbim?

Extinderea şi vecinătatea estică a fost luată de Slovenia. Dom'le, cred că puteam mult mai mult decât atât. Ştiţi că s-a vorbit la un moment dat şi de extindere. Pentru noi era important, având în vedere Republica Moldova, Ucraina, poziţia noastră geopolitică. Cred că puteam mult mai mult. Acum, dacă vreţi, să şi aplaudăm! Sigur, nu vrem să comentăm foarte tare. Nici nu ne puneţi să aplaudăm că am obţinut un portofoliu care este, în mod evident, marginal.

Jurnalist: Cum e, domnule senator, că s-a promis acest portofoliu cu anvergură economică? A zis domnul Ciolacu că o să obţinem cu siguranţă ceva mai bun respectând această cerinţă privind egalitatea de gen.

Florin Bodog (PSD): Acum, referitor la cei din Parlamentul European, eu am o vorbă, cine zice şi pe urma ce zice. Dacă despre un portofoliu care gestionează 20% din bugetul Uniunii Europene se spune acest lucru, atunci înseamnă că hai să plecăm cu toţii acasă, că chiar nu mai avem ce să mai discutăm. Eu cred că e vorba de un succes. Avem un vicepreşedinte al Comisiei Europene, nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria României acest lucru, gestionează 20% din bugetul Uniunii.

Pe de altă parte, nu e singurul succes. Avem doi vicepreşedinţi ai Parlamentului European, unul în persoana domnului Negrescu şi celălalt în persoana domnului Ştefănuţă, dacă nu mă înşel, care este independent. Şi conducem cea mai importantă comisie din Parlament, Comisia de Dezvoltare, prin domnul Benea.

Jurnalist: Uitaţi, aceste atribuţii, cu excepţia drepturilor sociale, Uniunea Europeană nu are competenţe pe celelalte componente ale acestui portofoliu, deci pe educaţie, pe demografie, pe formare de competenţe, toate astea cad în sarcina statelor membre. Adică, doamna Mînzatu, o să gestioneze în cazul nostru o cincime din banii Uniunii Europene, în teorie, pentru că restul...

Florin Bodog: Eu sunt universitar şi o să vorbesc despre programul Erasmus. Nu putem nega niciunul dintre noi, că e unul dintre cele mai importante programe prin care studenţii noştri au acces să vadă şi alte universităţi, au acces să facă scurte perioade de studiu în alte centre.

Jurnalist: Şi doamna Mînzatu, ce o să facă concret? O să suplimenteze locurile la Erasmus, să zicem, şi se laudă, uite, dom'le, am deschis mai multe locuri pentru mai mulţi studenţi.

Florin Bodog: Minimalizăm dacă vorbim despre a suplimenta locurile la Erasmus. Poate să-i dea valenţe noi acestui program. Eu am fost coleg de guvern cu domnia sa şi o cunosc. Ştiu că este foarte muncitoare, ştiu că este tenace. A spus şi domnul ministru acest lucru, că este o persoană foarte bine pregătită. Şi eu cred că vom avea surprize plăcute în ceea ce priveşte prezenţa domniei sale la Comisia Europeană.

Jurnalist: Cum era, domnule, zicerea aia? S-au încordat munţii şi a ieşit un şoricel, nu? Până la urmă, după atâta încordare, negocieri, pretenţii satisfăcute, obţinem ceva care e un pic mai mult decât sănătatea şi bunăstarea animalelor pe care au luat-o la mişto Ungaria, probabil, că e paria Uniunii Europene. I-au dat ei sănătatea, bunăstarea animalelor.

Vladimir Ionaş (sociolog): Eu văd lucrurile puţin diferit. Eu nu am văzut până astăzi niciun comisar care să provină din România şi care să fi avantajat România cu ceva. M-am uitat la discursurile comisarilor din Polonia în trecut. Am văzut care au fost deciziile luate vizibil, transparent, strict în interesul Poloniei. Am văzut comisari în alte state. În România lucrurile astea nu prea s-au întâmplat.

Nu sunt expert în Comisia Europeană, dar la câte am citit, avem o oportunitate la nivel politic în momentul ăsta. Adică putem juca pe anumite linii. Am înţeles că se poate, pentru că, cel puţin în problema locuinţelor, este una din marile probleme la nivel european. Evident că ţine de fiecare stat în parte, dar Comisia ar putea să se implice prin negocieri cu fiecare stat. Nu ştiu. Asta ţine de capacitatea partidelor, familiilor europene de a se implica.

E un comisariat din punctul meu de vedere, care are legătură şi cu familia europeană din care aparţine doamna comisar. Eu m-am uitat mai mult cu groază, de exemplu, la ce comisariat a luat Austria. M-a interesat mult mai mult, vă spun cu sinceritate. Cred că discuţiile acestea despre Schengen în momentul acesta, mai ales la cum arată sondajele de opinie în Austria... Mi-e foarte greu să cred că vom reuşi să-i convingem prea curând să avem susţinerea comisarului pentru acest drum.

Aici vorbim de România ca ansamblu. Eu pot înţelege diferenţele de opinii, luptele politice şi aşa mai departe. Problema mea vine... Doamna Ursula von der Leyen a fost reconfirmată pentru această poziţie la Bucureşti. Mie mi-a părut rău că a fost reconfirmată. Eu o consider unul dintre cei mai slabi lideri europeni, dar asta e o opinie personală. Puteam să negociem în aşa fel încât România să beneficieze de mai mult suport. Acum nu ştiu care au fost relaţiile între cele două familii, între socialişti şi populari, la nivelul Comisiei şi la Bruxelles, cum s-a negociat, aici nu am informaţii.

Dar, repet, pe mine m-a interesat foarte mult cine ia acel comisariat şi l-a luat Austria. E frustrant să văd că Luxemburg ia agricultura, nu ştiu ce treabă are Luxemburg cu agricultura, da? Într-adevăr, are Franţa agricultură.

Daniel Constantin: Fac o paranteză. Uitaţi-vă la Polonia. Polonia, data trecută a avut agricultura şi acum are bugetul.

Vladimir Ionaş: Nu ştiu dacă ţineţi minte, în campania electorală eu m-am uitat cu o mare atenţie, comisarul pe agricultură cred că a fost unul dintre cele mai importante vehicule electorale ale PIS-ului. Avea un discurs şi spunea clar cum a făcut proiecte special în favoarea Poloniei şi fermierilor şi agricultorilor. Eu n-am auzit niciodată un comisar român care să... În schimb am văzut acum că, de exemplu, domnul Cioloş era încântat de ce s-a întâmplat. De aia nu mai înţeleg. Eu sunt total bulversat.

Jurnalist: Cum am contat până acum am văzut, o să contăm de-acum încolo în postul ăsta?

George Rîpă: Nu e un post de comisar foarte relevant, nici măcar politic, din păcate. Nu aveam cum să luăm un post economic în condiţiile în care România este bolnavul Uniunii Europene în momentul de faţă, cu cea mai mare inflaţie, cu cel mai mare deficit bugetar. Nu poţi să-i pui pe cei care nu reuşesc să-şi gestioneze ţara să-i nominalizezi la un post economic. Dar să ştiţi că dezbaterile pe care le vom avea în următorii ani sunt altele şi pleacă de la Planul Draghi, pe care l-a respins inclusiv doamna Ursula, care, apropo, nici mie nu-mi place.

Ce spune Planul Draghi? Planul Draghi spune: noi, Europa, nu doar Uniunea Europeană, vom deveni în viitorul foarte apropiat un muzeu în aer liber, irelevant. Şi asta pentru că nu mai producem nimic. Şi asta pentru că energia în Uniunea Europeană este de aproape trei ori mai scumpă decât în Statele Unite. Şi prin nişte politici absolut nebuneşti, cum ar fi Feed for 55 şi toate demenţele astea ecologiste, noi ne omorâm practic cea mai importantă industrie pe care o avem - industria producătoare de maşini.

Uitaţi-vă că noi astăzi vrem să facem trecerea foarte repede de la dependenţa de gazul rusesc la dependenţa de bateria chinezească. Avem cea mai mare taxare a muncii din ceea ce înseamnă lumea civilizată. Avem taxe foarte mari pentru companii. Dacă luăm astăzi PIB-ul pe care îl reprezintă România la nivel global, vom vedea că este jumătate din PIB-ul pe care îl avea UE la nivel global în 1990. Asta deşi, ca număr de ţări, ne-am dublat, toată Asia a crescut, Statele Unite au crescut foarte repede, iar noi stagnăm.

Iar faptul că discutăm dacă luăm un post sau nu mai important e irelevant pentru ceea ce vine. Jocurile par să fi fost deja făcute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor