Justiţia, sub asediul PSD. Macovei: "Trebuie ieşit în stradă! Tudorel Toader a ales să fie de partea penalilor!"
alte articole
După ce sute de mii de oameni s-au revărsat astă iarnă în stradă, revoltaţi de mutilarea Codurilor Penale în favoarea corupţilor, politicienii la putere au învăţat lecţia şi nu mai operează "noaptea" ca hoţii, ci ziua, la lumină, şi nu prin personaje care să strârnească antipatia românilor, precum Florin Iordache, ci prin Parlament, a opinat, sâmbătă, europarlamentarul Monica Macovei, într-un interviu acordat Epoch Times, la finele unui lung dialog purtat cu reprezentanţii grupului Rezistenţa, în cadrul celei de a 27-a ediţii a emisiunii Rezistenţa 360.
Însă, faptul că se operează la lumina zilei, prin Parlament, nu înseamnă că ceea ce fac politicienii la putere este mai puţin nociv, ba chiar dimpotrivă. OUG 13, deşi abrogată, a fost reînviată şi băgată în legi, a explicat Macovei, în opinia căreia cetăţenii trebuie să acţioneze preventiv şi să iasă în stradă. Altfel, legile Justiţiei vor fi adoptate în forma în care le-a propus Tudorel Toader, iar directiva europeană privind confiscare extinsă nu va fi transpusă aşa cum ar trebui pentru ca marii corupţi să nu mai iasă de după gratii cu averile intacte.
OUG 13 există!
Potrivit Monicăi Macovei, OUG 13 a fost transpusă în legi, iar cei aflaţi la putere nu se vor opri, căci pentru ei este momentul "acum ori niciodată". În consecinţă, românii trebuie să acţioneze preventiv, căci dacă PSD-ALDE îşi vor pune în aplicare proiectele, respectiv adoptarea modificării legilor Justiţiei şi transpunerea deficitară (de fapt, transpunerea în folosul corupţilor) a directivei europene privind confiscarea extinsă, plânsul post-factum va fi degeaba.
"Politicienii au învăţat să nu mai facă aşa cum au făcut atunci (cu OUG 13 n.r.) pentru că ieşirea lui Iordache... a şi fost un personaj foarte antipatic, a determinat reacţia de ieşire în stradă. Acum o fac prin legi, în Parlament. Să ştiţi că tot ce era prin OUG 13, care a fost apoi abrogată la presiunea străzii prin OUG 14 au băgat apoi în legi, şi lumea nu a mai observat.
Acum, (au recurs la n.r.) o altă metodă, tot ca hoţii, spun eu, vara. În luna august, perioadă de concedii, când iarăşi au făcut foarte multe. Deci legile Justiţiei au fost pregătite în perioada de concedii. A şi spus premierul Tudose când s-a întâlnit cu comisia la Bruxelles: "facem şantier pe Codurile Penale, pe legile Justiţiei, în trei săptămâni în august şi în septembrie începem în Parlament". Ok, nu septembrie, dar deja...
Confiscarea extinsă a fost anulată total! Tudorel Toader a ales să fie de partea penalilor
Proiectul de lege vizând transpunerea în legislaţia românească a directivei privind confiscarea extinsă, adoptat pe 18 august de Guvern şi ajuns acum în Parlament, este de fapt în favoarea corupţilor, e explicat Macovei. Practic, prin acest proiect, Tudorel Toader a acţionat în sens invers spiritului directivei:
"Confiscarea extinsă înseamnă că dacă l-ai prins pe Voiculescu, pe Dragnea, pe X... cu corupţie, cu trafic de droguri, cu infracţiune cibernetică (...) cu infracţiuni cu (pedepse) peste 5 ani prejudiciu (...) îl condamni (...) pentru acea faptă dar te uiţi la toată averea lui. Te uiţi la averea pe care o are sub control, indiferent pe ce nume este, şi la veniturile legale, şi dacă constaţi o diferenţă pe care nu o poate justifica, o confişti. Asta e confiscarea extinsă. De exemplu, în cazul lui Voiculescu, nu îi confiscai numai acea sumă de bani care era prejudiciul, te uiţi la averea pe care o are sub control, indiferent sub ce nume este şi la veniturile legale, şi dacă constaţi o diferenţă pe care nu o poate justifica, i-o confişti. Asta e confiscarea extinsă.
(...) Ei, această confiscare extinsă, fiind directivă europeană, trebuia transpusă în România, a trecut termenul de transpunere - octombrie 2016 - şi acum a transpus-o Tudorel Toader, care a ales să fie de partea penalilor, şi nu a justiţiei şi poporului.
A transpus-o... Nu a transpus-o, ce să mai spunem, dacă n-a transpus-o 99%. A înlocuit cuvântul ilicit cu "infracţional". Ori dacă este infracţional, înseamnă că iarăşi trebuie să te trimit în judecată, să te condamn, şi îţi confiscă numai bucăţica aceea. Deci a anulat confiscarea extinsă total! (...)", a declarat Macovei.
O altă problema, arata Macovei, este că în aşa-zisa transpunere a lui Tudorel Toader nu se specifică cine se ocupă de confiscarea extinsă.
"Acum de confiscare se ocupă judecătorii delegaţi, care sunt delegaţi de către o instanţă câte 6 luni, 8 luni, câte un an să urmărească executarea, inclusiv confiscarea, după care se reîntorc la instanţă. Deci ei nu au interesul - sau poate unii au interesul dar nu au timp, uneori durează. Cel mai interesat om este judecătorul care a condamnat şi confiscat, care a gândit când a confiscat, cât confiscă. Şi normal că atâta timp cât tu dispui - asta face parte din natura umană - vrei să vezi îndeplinit. (...) Şi atunci asta este soluţia, judecătorul care a dat soluţia definitivă să se ocupe de confiscare. Că foloseşte un corp de procurori sau de investigatori care să vadă unde sunt bani, în paradisuri fiscale, sigur că da, se poate. (...)
Lumea trebuie să înţeleagă că directiva confiscării nu e transpusă deloc şi că banii nu se întorc în buzunarele noastre. Lumea spune de ani de zile decât să facă închisoare, mai bine să le ia banii. Şi au foarte mare dreptate, sunt ţări în care confiscarea se face prin procedură civilă, merge mult mai repede, cum e Marea Britanie, Irlanda, nici nu se mai fac procese penale.", a adăugat europarlamentarul:
Confiscarea de la terţi
O altă mare problema în aşa-zisa transpunere a directivei este confiscarea de la terţi, la noi mergându-se în continuare pe "buna credinţă" a celui ce a "cumpărat" bunuri de la corupţi, şi nu pe apărarea intereselor românilor care au fost furaţi:
"Ştim că toţi (marii corupţi n.r.) îşi pun averile pe numele altora, fac donaţii, îşi vând, şi le mută şi o fac chiar de la început, şi după aceea când se condamnă şi se confiscă, nu mai ai ce să mai iei. Confiscarea de la terţi era foarte clar prevăzută, indiferent pe ce nume e pusă (averea), se pune sechestru de la început şi se confiscă. Sau, dacă ai vândut sub preţul pieţei, dacă ai făcut donaţie sau este orice element care arată că ai vrut să îl scoţi de sub sechestru şi de sub confiscarea la sfârşitul procesului, totul se pune sub sechestru, indiferent pe ce nume este. Pentru că statul - adică noi - are prioritate. Acesta este principiul
La noi se merge pe buna credinţă a celui ce a cumpărat. Domnule, în primul rând noi, cetăţenii României, care suntem furaţi suntem primii care trebuie să primim banii înapoi şi în loc de 100 de lei să avem 300 de lei în buzunar. După care, cel ce a cumpărat să zicem fără să ştie de unde provine imobilul respectiv, treaba lui să se judece cu Voiculescu, cu cine i-a vândut.", a declarat Macovei, explicând că în multe alte ţări democratice, dacă te-a prins o dată cu ceva şi tu nu poţi justifica diferenţa între avere (pe orice nume ar fi pusă) şi venitul legal, atunci există prezumţia că averea a fost făcută la fel, tot prin activităţi infracţionale. Se numeşte ilicit şi nu e nevoie de niciun proces pentru confiscare.
Procurorul European. Cum va beneficia România
Parlamentul European a aprobat, joi, înfiinţarea instituţiei Procurorului European. Potrivit europarlamentarului Monica Macovei, care a fost raportor pe acest proiect şi care a negociat ani de zile pentru materializarea lui, odată ce această instituţie va deveni operaţională, frauda cu bani europeni va fi mai bine şi mai rapid investigată, de acest lucru beneficiind inclusiv românii căci, banii UE sunt ai tuturor cetăţenilor europeni.
Cum va funcţiona instituţia?
"Procurorul european va fi format din mai mulţi procurori europeni, fiecare Guvern din 20 de state membre câte au intrat deocamdată - guvernele naţionaliste au stat deoparte dar vor intra, funcţie de alegeri - Fiecare guvern propune 3 nume şi apoi sunt audieri în statul european. Vor fi 20 de procurori europeni în acest moment şi îşi vor alege procurorul şef. Şi vor fi departamente - procurori delegaţi se vor numi - în statele membre, la noi vor fi cei din DNA, pentru că în DNA există unitatea care se ocupă de fraude cu fonduri europene. Procurorul european se va ocupa de tot ce înseamnă fraudă cu fonduri europene, de regulă transfrontalieră şi vor duce de la început până la sfârşit o anchetă pentru că, până acum, am văzut că sistemul de cooperare judiciară între instanţă şi procurori nu a funcţionat bine pentru că ne-a adus la prejudicii - numai în 2015 Comisia Europeană a raporat că s-au fraudat, doar în 2015!!! 637 de milioane de euro. Într-un an! În ţările UE! Din care 50 de milioane TVA-ul. Nu plătesc TVA, angajează firme de consultanţă fictive să justifice neplata TVA-ului.
Procurorul european va cerceta împreună cu statele membre - delegaţi - toate aceste infracţiuni şi dacă se produc pe teritoriul mai multor state se va face un act de urmărire penală în fiecare stat. Dacă e nevoie de o percheziţie în România, se va urma legea română, de o interceptare în Franţa, legea franceză, de o audiere în Italia, legea italiană de procedură şi tot aşa. (...) Procurorul european va stabili instanţa din ţara care va judeca. (...) Să zicem că e Franţa. Ce mi se pare cel mai mare câştig e că instanţa din ţară care va avea de soluţionat această cauză, judecătorii sunt obligaţi să accepte toate probele făcute în celelalte state membre pe procedura din ţările respective. Până acum nu era aşa.", a explicat fostul ministru al Justiţiei.
Cum beneficiază România de Procurorul european? Toţi banii europeni sunt la comun ori dacă procurorii dintr-o ţară UE nu investighează pentru că sunt, să zicem, sub influenţa politică, pierdem toţi, şi olandezi şi şi români, oriunde se produce fraudă, susţine Macovei.
"De ce contează pentru România? Pentru că ne aduce banii furaţi înapoi!", declară europarlamentarul.
Spre deosebire de directiva privind confiscarea extinsă, înfiinţarea Procurorului european e regulament şi se va pune în aplicare imediat, nu va trebui transpus.
"Deci nu va putea interveni nimeni. Se preconizează ca PE să fie operaţional în 2020, până atunci se vor face toate numirile, procedurile, sediul.", subliniază fostul ministru.
Trebuie să reacţionăm preventiv!
"Am văzut ce a schimbat (protestul masiv). Dacă ies 20-30-50-100, nu-i schimbă. Deci, proteste masive care să-i oprească. Aşa cum aceste proteste au atras atenţia întregii lumi şi a dus până la stele onoarea României - a celor ce au ieşti în stradă, în frig şi au stat atâta timp. A fost extraordinar pentru România. A fost o imagine de popularizare, de slăvire a României. Şi de aceea trebuie să facem acelaşi lucru, dar nu trebuie să aşteptăm să ne enerveze unul ca Iordache. (...) trebuie să ne enervăm când ştim că nu vom avea confiscare extinsa. (...) Trebuie ieşit în stradă preventiv, înainte de a se adopta, pentru că apoi vom plânge degeaba.
Să ieşim preventiv. Dacă ieşim după aceea şi plângem că s-au adoptat aceste legi, va fi prea târziu. Acum! Şi după cum am spus, cel mai mare pericol pentru democraţie este un popor inert! Astă iarnă am arătat că nu suntem inerţi, haideţi să arătăm, ok, nu e Iordache să te enerveze, dar relele sunt şi mai rele decât au fost prin OUG 13!", a concluzionat Macovei.