Membru CSM, cu tunul pe Toader: A pus bombe. Asistăm la o tendinţă de restauraţie, de subordonare a justiţiei

Odată aplicate propunerile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, demnitarul va ajunge să aibă "o sabie a lui Damocles asupra fiecărui judecător", a avertizat unul dintre membrii CSM, Andreea Chis.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Prin controversatul său pachet de legi care a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii, ministrul Tudorel Toader a pus şase bombe la fundamentul justiţiei, a opinat judecătoarea Andreea Chis, membru CSM, într-o emisiune Digi24.

"Ministrul a spus „am dat curs multor solicitări de la procurori şi judecători în primăvară”, ceea ce e adevărat, dar faţă de consultările din primăvară a venit cu şase chestiuni esenţiale care sapă la fundamentul justiţiei. Mi se pare că ministrul a venit să repare acoperişul, răstimp în care a pus şase bombe. Dacă tu eşti cel care decide cine va fi procurorul general, iar procurorul general decide cine va face parte din secţia care va cerceta judecători şi procurori, dacă ministrul preia Inspecţia Judiciară şi decide cine vor fi inspectorii.

Ministrul decide cine vor fi procurorii care îi cercetează pe judecători, cine vor fi judecătorii care îi cercetează pe alţi judecători. Prin asta practic are o sabie a lui Damocles, e a lui Tudorel Toader, deasupra capului fiecărui judecător. Dacă se adoptă în formula asta, cu aceste propuneri pe care eu le-am numit bombe, cred că asta se urmăreşte. Să nu mai avem un sistem judiciar independent", a declarat Andreea Chis.

Judecătoarea a avertizat că, în opinia ei, asistăm la o tendinţă de restauraţie, de subordonare a justiţiei de către politic.

Reamintim că proiectul de modificare a legilor Justiţiei, văzut de mulţi drept o lovitură dură dată statului de drept, a primit aviz negativ din partea CSM, însă acest lucru nu l-a impresionat deloc pe ministrul Tudorel Toader, care a transmis că nu are de gând să facă nicio schimbare, nu se pune problema rescrierii pachetului legislativ.