Băsescu: Cei 10 membri CSM care au avizat negativ proiectul lui Toader au acţionat la ordinul lui Lazăr

Partidul Mişcarea Populară nu este de acord cu abordarea celor 10 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care au respins total pachetul de legi promovat de Tudorel Toader în domeniul Justiţiei, a anunţat fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Propunerile de modificare a legilor Justiţiei promovate de ministrul Tudorel Toader, recent avizate negativ de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt perfectibile, a declarat marţi, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PMP, preşedintele partidului Traian Băsescu.

"În privinţa legilor Justiţiei, poziţia noastră este foarte clară. Susţinem varianta propusă de cei 8 (magistraţi — n.r.) din CSM şi nu varianta prin care s-a dat vot negativ de către cei 10 procurori şi judecători prin care se respinge, practic, orice legat de pachetul de modernizare a Justiţiei pe care l-a transmis Tudorel Toader. Cei 10 au acţionat la ordinul procurorului general care a făcut în CSM un apel la solidaritatea Consiliului pentru respingerea, pentru votul negativ al acestor legi. Noi suntem de partea celor 8. Sunt oameni cu experienţă. Propunerile lui perfectivile", a precizat Băsescu, citat de Agerpres.

Deşi este de acord cu multe dintre prevederile pachetului de legi, inclusiv cu modul în care este abordată răspunderea magistraţilor, unde se introduce pe lângă rea-credinţă şi responsabilitatea pentru gravă neglijenţă, dar şi cu prescripţia la fel cu cea prevăzută în dreptul comun, liderul PMP a explicat că există o serie de prevederi problematice pe care nu le susţine.

"Nu suntem de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare pentru că trebuie să fie independentă, iar garanţia independenţei Inspecţiei Judiciare este existenţa acesteia în afara Ministerului Justiţiei şi în afara CSM. Ceea ce noi propunem este ca membrii Inspecţiei Judiciare să fie aleşi de magistraţi, cum se fac alegerile la CSM, să aibă un mandat de 9 ani şi să fie o instituţie independentă în afara CSM şi a Ministerului Justiţiei. Sigur, aici viziunea noastră e că un om care candidează pentru funcţia de inspector la Inspecţia Judiciară să aibă cel puţin 18 ani de activitate, încât, la terminarea mandatului de 9 ani, să fie un om care iese la pensie. Asta îi va da independenţă totală în deciziile pe care le va lua şi, de aceea, susţinem că ideea lui Tudorel Toader de a muta Inspecţia Judiciară la Ministerul Justiţiei este una proastă", a explicat Băsescu.

În acelaşi timp, fostul preşedinte nu este de acord nici cu înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte "pentru că îi aduci pe procurori şi judecători sub controlul ÎCCJ".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne