Macovei i-a făcut o listă lui Tudorel Toader. "Dacă alege să fie de partea penalilor, să-şi dea demisia"
alte articole
Ministrul Tudorel Toader trebuie să se hotărască dacă vrea să fie de partea hoţilor sau de partea justiţiei independente, a magistraţilor corecţi şi a societăţii, a solicitat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei.
"Dacă alege să fie de partea politicienilor şi mogulilor penali, Tudorel Toader să demisioneze astăzi din funcţia de ministru al Justiţiei. Magistraţii nu-l mai vor aşa. Ministrul Toader nu reformează sistemul de justiţie, prin propunerile sale, ci îl pune la dispoziţia hoţilor şi a politicienilor penali", a declarat Macovei.
Europarlamentarul i-a solicitat ministrului Tudorel Toader să înceapă cu următoarele:
1. Să retragă de urgenţă proiectele de modificare a legilor justiţiei, avizate deja negativ de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi contestate până acum de peste 1.500 de judecători şi procurori din întreaga ţară. Tudorel Toader propune, practic, prin modificările aduse, subordonarea politică a justiţiei, prin trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, revenirea la structurile speciale de anchetare a magistraţilor, creşterea excesivă a puterilor ministrului Justiţiei asupra sistemului juridic şi a magistraţilor. Toader vrea şi lipsa de răspundere în procesul de numire a procurorilor-şefi, pentru că CSM este un organ colectiv care votează secret şi nu poate fi tras la răspundere, aşa că nimeni nu răspunde pentru creşterea criminalităţii, a corupţiei în România. Reforma justiţiei şi toate schimbările pe care acum Toader le vrea modificate s-au făcut prin legile din 2005, la cererea Comisiei Europene şi cu acordul Comisiei Europene în momentul adoptării. Trebuie să continue ce am început prin aceste legi în 2005, nu să le schimbe în punctele esenţiale.
2. Să renunţe la redactarea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict între DNA şi Guvern, în urma anchetei în cazul Insulei Belina. Un ministru al Justiţiei corect şi de partea adevărului nu poate să ceară ca ilegalităţi din procesul de adoptare a unui act al Guvernului să fie ascunse în spatele “oportunităţii”, „legalităţii” sau „circumstanţelor”, care nu pot fi anchetate de procurori.
3. Să renunţe la stabilirea unui prag valoric de la care abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune şi pedepsit. Ar respecta astfel Convenţia ONU împotriva corupţiei, pe care România a ratificat-o, în care nu există niciun prag valoric pentru abuzul în serviciu şi nici nu recomandă aşa ceva.
4. Să ceară Parlamentului să aprobe cererile DNA de începere a urmăririi penale în cazul miniştrilor parlamentari, pentru că doar judecătorii pot decide dacă o persoană este sau nu vinovată.
5. Să ceară prim-ministrului Tudose să îi demită pe cei 3 miniştri cu probleme penale, până la finalizarea anchetelor. Un ministru al Justiţiei care respectă legea nu poate sta alături de politicieni asupra cărora planează suspiciuni de corupţie sau alte fapte penale.
6. Să susţină în CSM analizarea proceselor reluate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma pensionării unui judecător chiar la termenele finale ale proceselor şi să găsească împreună soluţii ca acest lucru să nu se mai repete.
7. Să recomande Curţii Constituţionale transparenţă în activitatea sa, prin publicarea tuturor punctelor de vedere – a deciziilor şi a opiniilor separate sau concurente. Instituţia care veghează la respectarea Constituţiei nu se poate închide între zidurile unei clădiri şi să cenzureze orice punct de vedere care nu este de acord cu majoritatea.