Lupta contra fraudelor, dusă la un nou nivel. S-a înfiinţat Procurorul European

Fraudele transfrontaliere cu bani europeni, inclusiv "caruselul TVA-urilor" vor fi investigate de o nouă instituţie, Procurorul European, din care vor face parte şi procurori români.
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.10.2017

Parlamentul European a aprobat, joi, înfiinţarea instituţiei Procurorului European. Potrivit europarlamentarului Monica Macovei, care a fost raportor pe acest proiect, odată cu intrarea "în pâine" a acestei instituţii, frauda cu bani europeni va fi mai bine şi mai rapid investigată, la fel şi infracţiunile teroriste de competenţa Procurorului.

Din noua instituţie europeană vor face parte inclusiv procurori români.

"Noua instituţie europeană, în care va avea procurori desemnaţi şi România, se va înfiinţa în curând. Regulamentul propus de Consiliu şi votat astăzi de Parlamentul European va fi adoptat acum rapid în Consiliu şi va intra în vigoare în 20 de zile de la publicarea în Gazeta oficială a Uniunii Europene. Mai este foarte puţin.

Pentru mine, votul de astăzi este punctul final al unei munci de câţiva ani, în care am vorbit şi negociat cu miniştri de Justiţie şi de Interne din statele membre o formă cât mai bună şi eficientă a Biroului Procurorului European. Un Birou al Procurorului European puternic, independent, cu o misiune clară şi puteri de investigaţie largi, respectând legile statelor membre", scrie, pe Facebook, Monica Macovei.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, "frauda cu bani europeni va fi mai bine şi mai rapid investigată, la fel şi infracţiunile teroriste care intră în competenţa Procurorului European" iar în cazurile de condamnare, în urma anchetelor Procurorului European, se vor confisca banii furaţi din buzunarele noastre, ale cetăţenilor europeni.

"În plus, sunt pedepse minime, prevăzute de Directiva împotriva fraudei cu fonduri europene, care defineşte diversele infracţiuni legate de fraudarea banilor europeni. Atât definiţiile, cât şi pedepsele minime sunt comune şi obligatorii pentru toate statele membre. Altfel spus, nu pot fi condamnări mai blânde, sub limita stabilită de legislaţia europeană", adaugă Macovei.

În ceea ce priveşte modul în care va funcţiona instituţia, Macovei precizează că Procurorul European va investiga fraudele transfrontaliere cu bani europeni, strângând probe din fiecare stat membru implicat în cauza instrumentată, cu respectarea legislaţiei ţărilor implicate.

"Pentru percheziţii, de exemplu, în România se va urma legea română, pentru interceptări în Germania – legea germană, pentru audieri sau alte investigaţii în alte state membre se va respecta legea acelor state membre. Toate aceste probe făcute în diferite state însă vor fi admisibile şi valabile în instanţă care va judeca dosarul, cauza cu frauda transfrontalieră. Este foarte important acest lucru şi asta va face ca toate aceste cauze să fie anchetate şi judecate mult mai rapid", precizează fostul ministru.

Procurorul European va avea competenţă prioritară asupra tuturor infracţiunilor, inclusiv aşa-numitului carusel al TVA-urilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor