Europarlamentari: Solicităm Comisiei Europene să suspende ajutorul financiar pentru Moldova

Unii deputaţi europeni au decis prin vot să condiţioneze trimiterea de fonduri către Moldova prin respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia de către autorităţile de la Chişinău, menţionând că Moldova creşte pe bani europeni, nu pe banii lui Plahotniuc, Dodon sau Putin.
Maria Maevschi
04.10.2017

alte articole

Parlamentul European (www.europarl.europa.eu)
Maria Maevschi
04.10.2017

În cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European din 3 octombrie 2017, a fost discutată situaţia Republicii Moldova, derapajele autorităţilor moldoveneşti de la principiile democratice şi necesitatea condiţionalităţilor pentru acordarea sprijinului financiar. Europarlamentarul Cristian Preda a menţionat că în dezbaterea despre Republica Moldova din Parlamentul European, a fost denunţat pactul Plahotniuc-Dodon asupra legii electorale, „pact susţinut, din păcate, şi de la Bucureşti, atât de guvernul Tudose-Dragnea, cât şi de Preşedintele Iohannis”.

Potrivit europarlamentarei Monica Macovei, clasa politică din Moldova trebuie să înceteze cu ipocrizia, iar sprijinul financiar să fie condiţionat „de respectarea principiilor democratice şi de a nu fura din banii de la Uniunea Europeană”. „Moldova creşte din bani europeni, nu din banii lui Plahotniuc, nu din banii lui Dodon şi nu din banii Rusiei. Moldova a primit în ultimii trei ani de la Uniunea Europeană peste 300 milioane euro pentru reformele în justiţie, pentru administraţie şi pentru infrastructură, pentru că vrem ca Moldova să intre în familia europeană, dar Dodon şi Plahotniuc îşi continuă proiectul de a scoate Moldova de pe drumul european”, a declarat Monica Macovei.

La şirul de „reforme” pentru care a primit Moldova bani europeni, Monica Macovei, ca şi europarlamentarul Cristian Preda au specificat că în Parlamentul European s-a decis prin vot să se condiţioneze trimiterea de fonduri către Moldova prin respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia de către autorităţile de la Chişinău, făcând referire în special la modificarea sistemului electoral care ar fi în folosul „oligarhilor şi prietenilor lui Putin”.

„Reamintesc că această preţioasă comisie declarase în mod foarte clar că trecerea la un sistem electoral mixt nu este de recomandat în prezent pentru Moldova. La Chişinău, dispreţuind toate aceste referinţe Parlamentul a votat modificarea legii electorale. De ce s-a întâmplat aşa? Pentru că Preşedintele Dodon, un apropiat al lui Putin, şi şeful Partidului Democrat, un apropiat al colegilor noştri socialişti europeni, au considerat că problema numărul 1 a Moldovei este eliminarea tuturor partidelor cu excepţia celor pe care ei înşişi le conduc. Cred că e raţional să solicităm Comisiei să aplice strict precondiţia fixată şi să suspende transferul ajutorului macrofinanciar”, a subliniat Preda, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, deputatul european, Siegfried Mureşan consideră că cei care aşteaptă condiţionarea ajutorului macrofinanciar pentru Moldova sunt chiar cetăţenii care nu-şi mai doresc „cecuri în alb” pentru guvernarea de la Chişinău. „Trebuie să fim cinstiţi - majoritatea parlamentară de la Chişinău a modificat legislaţia electorală în ciuda avizului Comisiei de la Veneţia şi a semnalelor de alarmă trase de către Comisa Europeană şi a pierdut ca atare încrederea noastră”, a conchis europarlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor