Iohannis, somat să intervină în scandalul legilor Justiţiei. "Simple declaraţii ale Preşedintelui nu ajung"

Preşedintele României trebuie să uzeze de pârghiile constituţionale pe care le are la îndemână pentru a opri asaltul la adresa independenţei justiţiei declanşat de ministrul Tudorel Toader, a solicitat fostul şef CSM Horaţius Dumbravă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să se implice în scandalul legilor Justiţiei pentru apărarea statului de drept şi a ordinii de drept pentru că are la îndemână pârghii constituţionale, a transmis fostul şef al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horaţius Dumbravă.

"Simple declaraţii ale Preşedintelui nu ajung. Situaţia a escaladat. Lipsa de consultare şi dialog a actualului ministru al Justiţiei cu corpul profesional al judecătorilor şi procurorilor, cu societatea civilă, modul netransparent în care domnia sa a înţeles să iniţieze un proiect de lege, schimbând paradigma constituţională a justiţiei (independenţei acesteia) prin subordonarea judecătorilor şi procurorilor puterii executive, sunt semnale serioase inclusiv pentru Preşedintele României că este cazul unei intervenţii constituţionale", a precizat Dumbravă.

La asta se adaugă, a continuat fostul şef CSM, miile de judecători şi procurori care au cerut recent printr-un memoriu Guvernului să retragă proiectul de lege iniţiat de ministrul justiţiei. Motivele fiind aceleaşi: lipsa de transparenţă şi, mai ales, subordonarea politică a justiţiei.

"De ce Preşedintele României? Pentru că el are această atribuţie, obligaţie chiar constituţională de fi mediator între puterile statului. Or, ceea ce se întâmplă azi cere o mediere pentru buna funcţionare a autorităţilor publice (art. 80 paragraf 2 Constituţie)", a subliniat Dumbravă.

Cum ar trebui să o facă? Potrivit judecătorului are două mijloace constituţionale:

- Să ceară o consultare cu Guvernul pe tema proiectului de lege de modificare a legilor justiţiei, întrucât este o "problemă urgentă şi de importanţă deosebită" prin amploarea scandalului pe care o vedem cu toţii (art. 86 din Constituţie);

- Să participe la şedinţa de Guvern când se va "dezbate" iniţiativa ministrului Justiţiei privind proiectul de lege. Art. 87 paragraful 1 din Constituţie permite Preşedintelui României să participe şi, chiar, să prezideze această şedinţă. Este vorba de asigurarea ordinii publice, cum spune textul constituţional, pentru că ordinea publică înseamnă o ordine de drept şi una de fapt, iar subminarea statului de drept printr-un astfel de proiect de lege este de natură să aducă atingere uneia din valorile indicate de art. 87 din Constituţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne