Justin Welby demisionează din funcţia de arhiepiscop de Canterbury din cauza scandalului privind abuzurile asupra copiilor

Justin Welby, fost arhiepiscop de Canterbury (Getty Images)
Redacţia
13.11.2024

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al anglicanilor din întreaga lume, a demisionat marţi, „cu tristeţe”, afirmând că nu a reuşit să asigure o anchetă adecvată cu privire la acuzaţiile de abuz din partea unui voluntar la taberele de vară creştine de acum câteva decenii, transmite Guardian.

Welby, de asemenea cel mai înalt cleric al Bisericii Angliei, s-a confruntat cu apeluri de a demisiona după ce un raport de săptămâna trecută a constatat că nu a luat măsuri suficiente pentru a opri unul dintre cei mai prolifici abuzatori în serie ai Bisericii.

Comentatorii şi istoricii bisericeşti au afirmat că a fost pentru prima dată când un arhiepiscop anglican a demisionat din cauza unui scandal de abuz.

În scrisoarea sa de demisie, Welby a declarat că trebuie să îşi asume „responsabilitatea personală şi instituţională” pentru lipsa de acţiune privind „abuzurile odioase”.

„Ultimele câteva zile mi-au reînnoit sentimentul de ruşine profund şi îndelung simţit faţă de eşecurile istorice de protejare a Bisericii Angliei”, a spus Welby. „Pe măsură ce mă retrag, o fac îndurerat alături de toate victimele şi supravieţuitorii abuzurilor”.

Mandatul lui Welby a acoperit un deceniu de convulsii majore, în care a fost nevoit să navigheze prin diviziunile privind drepturile homosexualilor şi femeile cleric între bisericile liberale, în principal din America de Nord şi Marea Britanie, şi omologii lor conservatori, în special în Africa.

Bisericile anglicane din ţări africane precum Uganda şi Nigeria vor saluta probabil demisia sa, după ce anul trecut au declarat că nu mai au încredere în el.

Principalele provocări ale succesorului său vor include menţinerea laolaltă a comunităţii anglicane mondiale din ce în ce mai fracturate şi încercarea de a inversa declinul prezenţei la biserică, ce a scăzut cu o cincime în Marea Britanie din 2019.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Keir Starmer a declarat că respectă decizia arhiepiscopului de a demisiona.

Arhiepiscopul de York, Stephen Cottrell, al doilea cleric al Bisericii, a numit demisia lui Welby „lucrul corect şi onorabil de făcut”.

ABUZURI „ÎNGROZITOARE” ÎN TABERELE CREŞTINE

Welby, 68 de ani, unul dintre cei mai politici arhiepiscopi ai timpurilor moderne, care a criticat unele politici ale fostului guvern, a demisionat la cinci zile după ce raportul independent Makin l-a criticat pentru modul în care a gestionat acuzaţiile de abuz care datează din anii 1970.

Raportul a declarat că John Smyth, un avocat britanic, a supus peste 100 de băieţi şi tineri la abuzuri fizice şi sexuale „brutale şi oribile” pe o perioadă de 40 de ani.

Smyth a bătut unele victime cu până la 800 de lovituri de baston şi a furnizat scutece pentru a absorbi sângerarea, se arată în raport. El se întindea apoi peste victimele sale, uneori sărutându-le pe gât sau pe spate.

El a condus tabere creştine în Dorset, în Anglia, unde Welby a lucrat, de asemenea, înainte de a fi hirotonit.

Smyth s-a mutat în Africa în 1984 şi a continuat să comită abuzuri până aproape de moartea sa în 2018, se arată în raport.

Acesta a constatat că Biserica Angliei a ştiut la cel mai înalt nivel despre acuzaţiile de abuz sexual în 2013, iar Welby a aflat, cel târziu, despre acuzaţii în acelaşi an, după ce a devenit arhiepiscop.

O anchetă a poliţiei în 2013 ar fi putut duce la acuzaţii împotriva lui Smyth înainte ca acesta să moară, a declarat raportul, comandat în 2019.

Welby a declarat că nu a avut „nicio idee sau suspiciune” cu privire la acuzaţii înainte de 2013, dar raportul a concluzionat că acest lucru este puţin probabil, acuzându-l că nu şi-a îndeplinit „responsabilitatea personală şi morală” de a asigura o anchetă adecvată.

Richard Rex, profesor de istorie la Cambridge, a declarat că, până în 2013, orice episcop ar fi trebuit să realizeze că astfel de acuzaţii trebuie „tratate cu cea mai mare seriozitate şi grijă”.

Conform regulilor bisericii, sarcina de a gestiona alegerea succesorului lui Welby revine unui corp de clerici. Acesta prezintă numele unui candidat preferat şi al unui candidat alternativ prim-ministrului, care apoi îl sfătuieşte pe monarh cu privire la numire.

Martyn Snow, episcopul de Leicester, Graham Usher, episcopul de Norwich, şi Guli Francis-Dehqani, episcopul de Chelmsford, au fost propuşi pentru a-i succeda lui Welby şi de a deveni cel de-al 106-lea arhiepiscop de Canterbury.

Snow s-a abţinut la un vot al adunării bisericii privind binecuvântarea cuplurilor homosexuale, în timp ce Usher este în favoarea drepturilor homosexualilor.

Francis-Dehqani s-a născut în Iran şi a vorbit despre cum fratele ei a fost ucis în urma Revoluţiei iraniene. Ea ar fi prima femeie care ar ocupa această funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor