Fostul premier britanic Liz Truss se pregătea ca Putin să lanseze o bombă nucleară, susţine o nouă carte

Lizz Truss (WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Getty Images)
Redacţia
14.11.2024

Îngrijorările potrivit cărora Vladimir Putin era aproape de a desfăşura arme nucleare în Ucraina în octombrie 2022 au făcut ca oficialii britanici să aibă reuniuni de criză la acea vreme, susţine o biografie actualizată a fostului premier Liz Truss, potrivit The Telegraph.

Truss era îngrijorată că vântul ar putea transporta precipitaţiile pe cerul britanic, potrivit cărţii Out of the Blue.

Se spune că ea şi-a petrecut ultimele zile în funcţie studiind hărţile meteorologice şi pregătindu-se pentru ca radiaţiile să lovească Marea Britanie.

Serviciile secrete americane „excepţionale” ar fi ajuns la concluzia că există 50% şanse ca Rusia să desfăşoare o armă nucleară tactică în Ucraina sau una mai mare deasupra Mării Negre.

Truss a petrecut „numeroase ore studiind datele meteorologice prin satelit şi direcţiile vântului” din cauza temerilor că „modelele meteorologice greşite” ar putea avea un „efect direct de precipitaţii asupra Marii Britanii”, se afirmă în cartea jurnaliştilor Harry Cole şi James Heale.

O nouă carte separată, „War” (Război), scrisă de jurnalistul Bob Woodward de la Watergate, relatează că, pe baza informaţiilor primite, Casa Albă credea că există 50% şanse ca Rusia să desfăşoare o armă pe câmpul de luptă.

În acea lună, preşedintele american Joe Biden a declarat că există o „ameninţare directă” ca Rusia să desfăşoare arme nucleare pentru prima dată de la criza rachetelor cubaneze din 1962 „dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care merg”.

Ben Wallace, ministrul de atunci al Apărării, a vizitat Washington DC pentru discuţii în timpul crizei.

Aceasta survine pe fondul temerilor că Donald Trump, care se întoarce la Casa Albă pe 20 ianuarie, va forţa Ucraina să cedeze permanent teritoriul deţinut de Rusia pentru un acord de pace.

Donald Trump a promis să pună capăt conflictului din Ucraina, invadată de Rusia, în „prima zi” a preşedinţiei sale şi a criticat sprijinul financiar de miliarde de lire acordat Kievului de către Joe Biden.

Preşedintele ales a transmis Rusiei, într-o convorbire telefonică de joi, să nu escaladeze războiul din Ucraina, a relatat The Washington Post.

De asemenea, surse au declarat ziarului că Trump şi-a exprimat interesul pentru conversaţii ulterioare pentru a discuta despre „rezolvarea războiului din Ucraina în curând”.

Sir Keir Starmer îl va îndemna pe Joe Biden să deblocheze fondurile pentru un împrumut de 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte ca Trump să îşi preia funcţia, atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare.

Premierul britanic face presiuni pentru a purta discuţii faţă în faţă cu Biden, preşedintele demisionar al SUA, atunci când ambii vor participa la summitul G20 din Brazilia.

De asemenea, este de aşteptat ca Starmer să spună că Ucraina ar trebui să primească în sfârşit permisiunea de a trage rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow în Rusia, o decizie căreia Biden i se opune de mai multe luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor