SUA iau la control conturile din Rusia pe care UBS le-a preluat de la Credit Suisse [surse Reuters]

Banca UBS (Timothy A. Clary/AFP/Getty Images)
Redacţia
13.11.2024

Statele Unite desfăşoară o anchetă cu privire la clienţii ruşi pe care compania UBS i-a preluat atunci când a cumpărat Credit Suisse, au declarat trei persoane familiarizate cu această chestiune, intensificând examinarea unuia dintre cei mai mari administratori de avere din lume, transmite Reuters.

Agenţia americană de aplicare a sancţiunilor, OFAC, a scris băncii ca parte a acestei anchete, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune. Un oficial american, care a cerut să nu fie numit, a declarat că banca elveţiană şi agenţia de aplicare a legii au purtat discuţii.

OFAC, sau Office of Foreign Assets Control, cea mai puternică agenţie de sancţiuni din lume, a scris către UBS în ultimele săptămâni, a declarat una dintre persoane.

Purtătorii de cuvânt ai UBS şi OFAC au refuzat să comenteze.

Revizuirea se referă la clienţii ruşi de la Credit Suisse de care UBS se ocupă acum după salvarea creditorului, au declarat două dintre persoane. Credit Suisse, colegul elveţian mai mic al UBS, a făcut implozie în martie 2023 după ani de scandaluri, de la spionaj la spălarea banilor proveniţi din droguri.

UBS încearcă să limiteze orice posibile consecinţe ale întrebărilor OFAC, prin izolarea banilor suspecţi şi dezafectarea conturilor pentru a evita pericolul unor sancţiuni, a declarat una dintre aceste persoane.

SUA utilizează sancţiunile ca instrument de politică externă, impunând restricţii pentru a constrânge activităţile unor naţiuni precum Rusia şi Iranul.

Gestionarea banilor ruseşti a devenit din ce în ce mai riscantă, după ce SUA şi aliaţii occidentali au implementat o serie de sancţiuni fără precedent ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

În timp ce oficialul american a lăudat UBS pentru cooperare, una dintre celelalte surse a declarat că a fost clar că nerezolvarea problemei ar putea fi pedepsită. Autorităţile de reglementare din Elveţia au analizat modul în care UBS gestionează clienţii Credit Suisse şi politicile băncii de combatere a spălării banilor, deoarece se tem că banca elveţiană ar putea ajunge să aibă clienţi riscanţi.

Bani problematici

Banca condusă de CEO-ul Sergio Ermotti trece prin registrele Credit Suisse, descărcând clienţii şi activele nedorite, inclusiv pe cele legate de Rusia, a declarat una dintre persoane.

Pentru cei care cad sub incidenţa sancţiunilor americane, cum ar fi o bancă care gestionează o plată pentru o persoană sancţionată, aceasta ar putea aplica o amendă. În cazuri excepţionale, SUA au tăiat accesul la dolar, elementul vital al finanţelor internaţionale.

Nu este clar câţi bani problematici de origine rusă se află acum la UBS. În 2022, directorul general de atunci al Credit Suisse a dezvăluit că 4% din banii gestionaţi de bancă erau pentru clienţi ruşi - echivalentul a aproximativ 35 de miliarde USD.

SUA şi Elveţia s-au confruntat în legătură cu eforturile de a identifica şi elimina banii ruseşti.

Una dintre principalele nemulţumiri ale Washingtonului este că Elveţia nu are o lege care să impună declararea proprietăţii reale a activelor, cum ar fi un apartament sau o companie. Acest lucru ar face clar, de exemplu, când proprietarul este supus sancţiunilor, a declarat oficialul american.

Această persoană a declarat că OFAC a fost nemulţumită de lipsa de acţiune a Elveţiei şi că există temerea că ţara ar putea fi folosită pentru a canaliza finanţări ilicite nu doar pentru Rusia, ci şi pentru ţări precum Iranul.

Persoana a declarat că aceste preocupări se axau în principal pe băncile elveţiene private mai mici, unde exista suspiciunea că avocaţii ascundeau adevărata identitate a proprietarilor pentru a transfera bani. UBS, a spus sursa, nu a fost considerată ca fiind vinovată în acest caz.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a subliniat faptul că parlamentul va dezbate în curând propunerile guvernului de a înfiinţa registre pentru beneficiarii efectivi ai firmelor şi fundaţiilor şi de a obliga avocaţii să respecte reguli mai stricte de combatere a spălării banilor.

Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA ar putea anunţa o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte sancţiunile impuse Rusiei sau Elveţiei, deşi nu este deloc clar ce politică va urma.

În raportul său privind rezultatele pe trimestrul al treilea, UBS a afirmat că sancţiunile în continuă evoluţie care decurg din războiul dintre Rusia şi Ucraina necesită o atenţie constantă. Banca se concentrează „pe îmbunătăţiri strategice ale programelor noastre globale de combatere a spălării banilor (AML), de cunoaştere a clientelei (KYC) şi de sancţiuni”, a adăugat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor