MAE de la Chişinău avertizează Federaţia Rusă să înceteze acţiunile agresive şi ingerinţele în R. Moldova
Ambasadorul agreat al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a fost convocat marţi, 12 noiembrie, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chişinău, fiindu-i înmânată şi o notă de protest din partea statului Republica Moldova. Astfel, autorităţile de la Chişinău şi-au exprimat dezaprobarea faţă de amestecul ilegal şi deliberat al Federaţiei Ruse în procesul electoral al Republicii Moldova, în scopul distorsionării rezultatelor alegerilor prezidenţiale şi referendumului republican constituţional, subminării şi delegitimării procesului democratic al ţării.
Totodată, MAE a condamnat ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova, dat fiind faptul că, pe data de 10 noiembrie curent, două drone ruseşti au fost depistate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova - una în raionul Căuşeni din sudul Moldovei, lângă Transnistria şi alta în raionul Râşcani din nord, la graniţă cu România.
„Instituţiile competente din ţara noastră dispun de informaţii clare care arată că dronele au fost lansate de Federaţia Rusă. Ambasadorul a fost atenţionat că astfel de incursiuni agresive constituie o încălcare gravă şi un gest neprietenos al Federaţiei Rusă, aceste drone punând în pericol viaţa cetăţenilor”, se arată în comunicatul de presă al MAE.
În context, Ministerul Afacerilor Externe a chemat în mod repetat autorităţile ruse să înceteze imediat aceste acţiuni şi să se abţină pe viitor de la orice ingerinţe în afacerile interne ale Republicii Moldova.
Convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse la Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău este, în opinia fostului preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase, o acţiune protocolară obişnuită, dar întârziată. Potrivit fostului magistrat, astfel de acţiuni nu vor schimba comportamentul Federaţiei Ruse, ţară care a negat constant orice încălcare a dreptului internaţional.
„Este o practică constantă atunci când apar astfel de incidente să fie convocat ambasadorul ţării respective la Ministerul de Externe pentru a i se comunica dezacordul în raport cu acţiunile statului său. În cazul de faţă, avem o situaţie mai complicată, ambasadorul Rusiei este o persoană controversată, implicată în mai multe acţiuni ilegale subversive, lucru despre care s-a cunoscut, ceea ce este curios e că Guvernul a dat agrementul pentru a fi numit ambasador. Este o reacţie obişnuită, dar puţin întârziată, ar fi fost cazul ca atunci când a fost desemnat ambasador să se ţină cont de trecutul său”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale de la Chişinău a adăugat că refuzul Rusiei de a recunoaşte că dronele descoperite pe teritoriul Republicii Moldova îi aparţin reflectă o practică bine cunoscută, similară cu cea a Uniunii Sovietice, care nega constant orice încălcare a dreptului internaţional.
„Aceste drone nu pot aparţine altcuiva, sunt singurii care au interes şi capacitate şi deţin astfel de utilaje, este Federaţia Rusă şi ei sunt responsabili că aceste drone survolează spaţiul aerian al Republicii Moldova.
Rusia va continua să folosească teritoriul Republicii Moldova pentru a tranzita utilaje aeriene în lupta împotriva guvernului de la Kiev. (...) Rusia îşi doreşte refacerea Uniunii Sovietice, doreşte să ocupe Ucraina şi să o distrugă ca stat, iar Republica Moldova poate deveni următoarea victimă”, a explicat Alexandru Tănase.