Putin masează trupe în sudul Ucrainei pentru o "ofensivă, sfidând avertismentul lui Trump" de a nu escalada războiul
Vladimir Putin adună trupe în sudul Ucrainei pentru ceea ce ar putea fi o nouă ofensivă, sfidând avertismentul lui Donald Trump de a nu escalada războiul, potrivit Evening Standard.
Grupuri de infanterie ruse ar putea lansa atacuri terestre în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei în câteva zile, lovind pe un front unde luptele au fost mai puţin active de câteva luni, a declarat luni Vladislav Voloşin, purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei ucrainene.
Atacurile ar putea crea noi puncte de presiune pentru apărătorii Kievului, deja suprasolicitaţi şi care pierd teritoriu în estul Ucrainei, deşi nu era clar dacă vreo ofensivă ar implica un avans unic sau atacuri separate, a menţionat el.
„(Asalturile) ar putea începe în viitorul apropiat, nici măcar nu vorbim despre săptămâni, ne aşteptăm să se întâmple în orice zi”, a declarat Vladislav Voloşin.
Unităţile de asalt ruseşti ar fi avansat la o scară în care ar depăşi în mod semnificativ numărul apărătorilor ucraineni de-a lungul acestei părţi a liniei frontului.
Trump a susţinut că ar putea pune capăt conflictului în prima zi a revenirii sale la Casa Albă.
Prin urmare, Putin ar putea încerca să acapareze cât mai mult teritoriu în următoarele săptămâni, înainte ca al doilea mandat al lui Trump să înceapă în ianuarie, astfel încât Rusia să aibă o poziţie de negociere puternică pentru orice discuţii de pace.
Între timp, Marea Britanie a susţinut „avertismentul” lui Trump către Putin împotriva escaladării războiului din Ucraina.
Secretarul Apărării, John Healey, a declarat, de asemenea, că guvernul britanic se aşteaptă ca Trump, atunci când va intra în funcţie, să continue să sprijine Ucraina „atât timp cât este necesar pentru a învinge invazia lui Putin”.
Healey a făcut această remarcă în ciuda faptului că Trump a afirmat că poate pune capăt conflictului în prima zi a unui al doilea mandat la Casa Albă, ceea ce ar însemna aproape sigur că Ucraina va trebui să cedeze Rusiei teritorii vaste din ţară.
„Va trebui să aşteptăm şi să vedem ce propune cu adevărat preşedintele Trump. Dar dacă rapoartele despre convorbirea sa cu Putin de săptămâna trecută sunt corecte, atunci preşedintele Trump are perfectă dreptate să îl avertizeze pe Putin împotriva escaladării conflictului din Ucraina”, a declarat Healey pentru BBC Breakfast.
„Mă aştept ca SUA, din cauza forţei sprijinului bipartizan din SUA şi a recunoaşterii faptului că nu este în interesul nimănui să lase un agresor precum Putin să redeseneze graniţele internaţionale prin forţă, mă aştept ca SUA să rămână fermă alături de ţări precum Marea Britanie”, a adăugat el.
Având în vedere că Putin a intensificat războiul din Ucraina, mii de soldaţi nord-coreeni alăturându-se conflictului, iar luna trecută Rusia a lansat aproximativ 2.000 de atacuri cu drone „kamikaze” asupra ţării devastate de război, Trump ar fi vorbit cu preşedintele rus în ultimele zile.
Preşedintele ales al SUA i-ar fi spus lui Putin să nu escaladeze războiul.
„Nu comentăm convorbirile private dintre preşedintele Trump şi alţi lideri mondiali”, a declarat Steven Cheung, directorul de comunicare al lui Trump, atunci când a fost întrebat despre convorbirea telefonică, raportată pentru prima dată de The Washington Post.
Trump a vorbit miercuri şi cu Volodimir Zelenski.
Preşedintele Ucrainei a declarat duminică târziu că forţa şi diplomaţia trebuie să lucreze împreună pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia împotriva ţării sale.
„Înţelegem foarte clar că diplomaţia nu are perspective fără forţă”, a spus Zelenski în discursul video nocturn.
Preşedintele ucrainean a subliniat luni că soldaţii săi sunt angajaţi împotriva a aproape 50.000 de trupe inamice în regiunea rusă Kursk, pe care forţele Kievului au cucerit-o într-o incursiune surpriză în vară.
De asemenea, el a declarat că Ucraina îşi va „consolida considerabil” poziţiile de pe fronturile Pokrovsk şi Kurakhove din est, unde au loc cele mai aprige lupte, în timp ce Rusia preia treptat tot mai mult teren, suferind în acelaşi timp pierderi grele, care ar depăşi 1.000 de soldaţi ucişi sau răniţi pe zi.