Josep Borrell: Ucraina va primi profiturile din activele îngheţate ale Rusiei în două tranşe începând de săptămâna viitoare

Joseph Borrell (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Redacţia
25.06.2024

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat luni că Ucraina va primi plata veniturilor provenite din activele îngheţate ale Rusiei în două tranşe, începând cu luna iulie.

"Avem aceste venituri care provin din activele îngheţate şi trebuie să căutăm o modalitate pentru a le utiliza, evitând orice fel de blocaj. Avem un proces pentru a face acest lucru să funcţioneze rapid. Prima tranşă de bani va veni săptămâna viitoare, în iulie. A doua va veni câteva luni mai târziu", a declarat Borrell în timpul briefingului de presă de la Luxemburg, potrivit The Kyiv Independent.

Ambasadorii UE au convenit la 8 mai să folosească profiturile excepţionale provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa reconstrucţia şi nevoile de apărare ale Ucrainei. Kievul ar urma să primească aproximativ 3 miliarde de euro în fiecare an, conform discuţiilor anterioare.

Borrell a declarat că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor, în special acum.

"Sper că miniştrii vor susţine propunerea pe care am înaintat-o pentru a face ca acest sprijin să crească folosind veniturile ruseşti", a adăugat el.

Partenerii occidentali ai Ucrainei şi alţi aliaţi au îngheţat aproximativ 300 de miliarde USD în active ruseşti la începutul invaziei pe scară largă în 2022. Aproximativ două treimi sunt deţinute în compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia.

În timp ce unii membri ai G7, precum SUA, au propus confiscarea directă a activelor ruseşti, UE a fost mai ezitantă, temându-se de capcanele juridice şi fiscale ale confiscării. În schimb, Bruxelles-ul încearcă să utilizeze profiturile excepţionale generate de activele îngheţate şi să le direcţioneze către Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor