Iranul accelerează producţia de uraniu îmbogăţit

Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012
Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012 (HAMED MALEKPOUR / AFP / Getty Images)

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, s-a lăudat joi că Iranul îmbogăţeşte mai mult uraniu decât înaintea acordului nuclear din 2015, cunoscut oficial sub numele de Planul Complet de Acţiune (JCPOA), semnat cu fostul preşedinte american Barack Obama.

Dacă afirmaţia este adevărată, incidentul ar trebui să constituie o gafă majoră pentru lumea diplomatică şi susţinătorii JCPOA, întrucât Iranul a renunţat să respecte ultimele dispoziţii ale acordului în urmă cu o săptămână.

„Presiunea a crescut asupra Iranului, dar continuăm să progresăm. Nu avem limite în ceea ce priveşte industria nucleară şi creştem în fiecare zi îmbogăţirea”, a declarat Rouhani într-un discurs televizat.

Rouhani a afirmat că Iranul are răbdare de când preşedintele „imprevizibil” Donald Trump a făcut „greşeala” de a se retrage din JCPOA. El a continuat politica Iranului de a şantaja Europa spunând că va lua în considerare revenirea la limitele stabilite de JCPOA dacă europenii vor „compensa” Iranul pentru retragerea Statele Unite.

„Dacă nu reuşesc acest lucru, la rândul nostru, ne vom reduce angajamentele”, a precizat el.

Marţi, Franţa, Germania şi Regatul Unit au respins afirmaţiile Iranului potrivit cărora acesta avea dreptul să reia îmbogăţirea nelimitată de uraniu şi au declanşat pentru prima dată mecanismul de soluţionare a litigiilor din cadrul JCPOA. Acest proces s-ar putea încheia în final cu votul Consiliului de Securitate al ONU pentru reimpunerea sancţiunilor internaţionale complete asupra Iranului, adăugându-se deja presiunii zdrobitoare exercitate de sancţiunile americane reimpuse de Trump.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a denunţat invocarea de către Europa a mecanismului de soluţionare a litigiilor ca fiind „fără temei legal şi o greşeală strategică din punct de vedere politic”. Rouhani a ameninţat cu atacuri violente asupra soldaţilor europeni.

„Astăzi, soldatul american nu este în siguranţă, mâine ar putea fi rândul soldatului european. Veţi suferi dacă faceţi o mişcare greşită”, a declarat Rouhani.

Associated Press a raportat că Iranul „şi-a sporit în mod modest activitatea nucleară”, în pofida declaraţiilor bombastice ale lui Rouhani.

„În ultimele luni, a sporit îmbogăţirea uraniului la 4,5% - mai mare decât limita de 3,67 la sută stabilită prin acord, dar departe de îmbogăţirea cu 20% pe care Iranul o avea înaintea acordului. Uraniul trebuie îmbogăţit până la 90 la sută pentru a fi folosit într-o armă nucleară”, a scris AP, fără a menţiona că atingerea a 20% la îmbogăţire acoperă aproximativ 90 la sută din munca necesară pentru crearea de materiale care pot fi folosite pentru producerea armelor.

Şeful agenţiei nucleare din Iran a declarat în noiembrie că peste o mie de centrifuge la instalaţia nucleară Fordow au fost programate să îmbogăţească uraniul la cinci la sută. El a mai afirmat că Iranul are un stoc important de uraniu îmbogăţit de 20%, care poate fi utilizat în reactoarele "de cercetare".

Rouhani a declarat în decembrie că Iranul testează centrifuge de uraniu şi mai avansate, încălcând clar JCPOA. Centrifugele în cauză ar fi capabile să ajungă rapid la producţia de uraniu de calitate.

Agenţiile de intelligence israeliene au avertizat miercuri că dacă urmează parcursul actual, Iranul va avea suficient uraniu îmbogăţit pentru a produce o bombă nucleară până la sfârşitul acestui an, deşi îi lipseşte încă tehnologia rachetelor necesare pentru a livra un focar nuclear la distanţă.

Totuşi, Franţa, Germania şi Marea Britanie au scris în decembrie o scrisoare adresată Naţiunilor Unite, avertizând că Iranul este mult mai aproape de a produce rachete nucleare decât se credea anterior şi a încălcat rezoluţiile ONU pentru a atinge această capacitate.

Radio Farda a transmis, marţi, că Gărzile Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC), au publicat fotografii cu cel puţin trei oraşe subterane având stocuri uriaşe de rachete în buncăre întărite la sute de metri sub munţi. Se presupune că IRGC a publicat fotografiile pentru a sublinia că rachetele sale nu pot fi neutralizate cu atacuri aeriene preemptive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe