Tensiune între Iran şi SUA/Israel. Portavionul USS Lincoln ajunge în Golful Persic, şefii statelor majore american şi israelian ţin consultări în Israel

Soldaţi iranieni
Soldaţi iranieni (Getty Images)

Luni, 25 noiembrie, SUA şi Iranul au început pregătirile pentru o confruntare militară directă după ce un general iranian senior a ameninţat să distrugă SUA, Israelul şi Arabia Saudită.

Evoluţia a generat mutarea grupului de nave de sprijin a portavionului USS Abraham Lincoln în dispozitiv de luptă.

Adresându-se unui miting pro-guvernamental organizat de autorităţi la Teheran, şeful Gărzilor Revoluţionare din Iran, generalul Hossein Salami, a strigat, în timp ce ardea steagurile SUA şi Israel, „Am arătat reţinere… am manifestat răbdare faţă de mişcările ostile ale Americii, regiunii sioniste şi Arabiei Saudite împotriva Republicii Islamice Iran ”. „Dacă treceţi liniile noastre roşii, vă vom distruge. Dacă Iranul decide să răspundă, inamicul nu va avea securitate nicăieri. Răbdarea noastră are o limită”.

Până în prezent, Teheranul, a cărei economie suferă de pe urma sancţiunilor americane, aplicate după ce administraţia Trump a decis să se retragă din acordul nuclear JCPOA, a ezitat să stabilească un termen sau o condiţie pentru un eventual atac asupra unei ţinte americane sau israeliene.

Seful centrului de comandă CENTCOM, gen. Kenneth mckenzie a prezis sâmbătă că Iranul va lansa probabil un alt atac în Orientul Mijlociu. El a vorbit la o conferinţă regională de securitate de la Manama, Bahrain şi a remarcat că, în ciuda acumulării de trupe americane în regiune, Teheranul nu a ezitat să atace câmpurile petroliere saudite pe 14 septembrie, ţintind două combinate ale companiei ARAMCO.

Liderii iranieni au fost, iritaţi de întoarcerea în Golf a grupului de sprijin al portavionului USS Lincoln care a mai vizitat regiunea în mai. Forţele navale şi aeriene americane aflate la bordul portavionului sunt acum în faţa ţărmului iraniene.

De asemenea, Iranul a luat act de sosirea în Israel a generalului Mark Milley, seful de Stat Major al armatei americane, care a avut consultări cu seful statului major israelian, lt. gen Aviv Kochavi.

Declaraţia comună după conferinţă a fost că „Cei doi generali au discutat probleme operative şi evoluţii regionale”, fiind interpretată în Teheran, ca o finalizare a planurilor celor două ţări pentru operaţiuni militare comune împotriva Republicii Islamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe