Ministrul francez de externe: Iranul ar putea avea bombă nucleară într-un an sau doi

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian (Twitter)

Iranul ar putea avea arme nucleare într-un an sau doi dacă va încălca acordul nuclear încheiat cu marile puteri în 2015, care îi frânează dezvoltarea programului nuclear, a declarat vineri ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

„Dacă vor continua să renunţe la clauzele acordului de la Viena, atunci da, într-o perioadă destul de scurtă de timp, într-un an sau doi ar putea avea acces la o armă nucleară, ceea ce nu este o opţiune”, a afirmat Le Drian la radioul RTL.

Miniştrii de externe ai UE vor organiza vineri o şedinţă de urgenţă pentru a căuta modalităţi de a se evita cofruntările dintre Statele Unite şi Iran.

Acordul de limitare a industriei nucleare iraniene, cunoscut sub numele de JCPOA, a fost obţinut pe vremea administraţiei Obama, şi este extrem de controversat, pentru că nu blochează ambiţiile nucleare iraniene, ci doar le amână.

Donald Trump a decis să retragă SUA din acord în mai 2018, impunând sancţiuni economice dure care lovesc 80% din exporturile de ţiţei ale Iranului.

După uciderea, vinerea trecută, a generalului Qassem Soleimani, care conducea forţele paramilitare de elită ale Republicii Islamice, preşedintele american a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că Iranul nu va avea bomba nucleară "atâta timp cât eu rămân preşedinte", şi că Rusia şi China, dar şi Franţa, Germania şi Marea Britanie (semnatarele JCPOA) ar trebui să recunoască faptul că Iranul trebuie să renunţe la ambiţiile nucleare.

Afirmaţia ministrului francez de Externe este de natură să capaciteze tensiunile deja existente între UE şi SUA privitoare la poziţia faţă de programul nuclear iranian.

Un Iran înarmat nuclear ar arunca în aer Orientul Mijlociu şi ar genera probleme majore pentru Israel.