Germania cere Europei să abordeze nerespectarea tratatului nuclear de către regimul de la Teheran
alte articole
Ministrul de Externe al Germaniei a cerut marţi puterilor europene să dea un răspuns comun deciziei Iranului de a nu respecta limitele asumate pentru procesul de îmbogăţire a uraniului în cadrul acordului JCPOA semnat cu Marea Britanie, Franţa şi Germania, preum şi de China şi Rusia.
După o întâlnire de criză cu miniştrii de externe britanici şi francezi de la Bruxelles, Heiko Maas a adresat unele dintre cele mai aspre critici Europei cu privire la decizia Teheranului de a abandona clauzele pe care se obligase să le respecte, în ciuda dorinţei europene de a salva acordul nuclear din 2015.
"Ceea ce a anunţat Iranul este, credem noi, cursul incorect şi, prin urmare, trebuie să găsim un răspuns comun", a afirmat Maas reporterilor.
Iranul a declarat duminică că a renunţat să limiteze procesul de îmbogăţire a uraniului în urma uciderii de către SUA a celui mai important comandant militar al Iranului.
Anunţul regimului de la Teheran a lăsat acordul semnat din 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Germania, Franţa şi Marea Britanie, fără valoare. Washingtonul a renunţat la acord în mai 2018.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat luni că esenţa acordului a dispărut lent, iar puterile europene vor decide în zilele următoare dacă vor lansa un proces de soluţionare a litigiilor cu privire la încălcările iraniene.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele iranian, Hassan Rouhani, au vorbit marţi o oră prin telefon, au declarat oficialii francezi, fără a oferi detalii.
Diplomaţii au declarat luni pentru Reuters că membrii semnatari europeni vor lansa procesul săptămâna aceasta.
În cadrul acordului din 2015, menit să încetinească programul iranian de dezvoltare a armelor nucleare, Iranul a acceptat anumite limitări temporare în schimbul ridicării sancţiunilor impuse de SUA.
Oricare dintre semnatari poate declanşa un proces de soluţionare a litigiilor care ar putea culmina la Consiliul de Securitate al ONU, cu un aşa-numit „snapback” (mecanism de reimpunere) a sancţiunilor globale ale ONU asupra Iranului.
Dar Consiliul de Securitate este subminat de Rusia şi China, care sprijină activ şi constant regimul de la Teheran.
"Iranul nu îşi poate construi propriile arme nucleare", a declarat Maas.
Ţările UE doresc ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să verifice pentru prima dată ultimele anunţuri ale Iranului privind îmbogăţirea de uraniu, au declarat oficialii şi diplomaţii UE.
Cei 28 de miniştri ai blocului se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru a discuta despre criza Iranului, în special de reducerea tensiunilor dintre Washington şi Teheran.
Unii miniştri, inclusiv Jean Asselborn din Luxemburg, au sugerat să se stabilească o linie directă de comunicaţie între Iran şi Statele Unite pentru a încuraja dialogul şi a evita neînţelegerile care ar putea duce la confruntare militară.