Emmanuel Macron se consultă cu Vladimir Putin după asasinarea generalului Soleimani

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

O evoluţie mai puţin surprinzătoare pentru analişti, este anunţul făcut de Palatul Elysee, care a ţinut să facă public faptul că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se consultă cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak, după asasinarea generalului Qassem Soleimani, şi îndeamnă Statele Unite şi Iranul să dea dovadă de reţinere.

Preşedintele Franţei „îndeamnă toate părţile să dea dovadă de reţinere” după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, unul dintre cei mai activi şi capabili lideri militari iranieni.

Emmanuel Macron va menţine "contactele strânse" cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak, „pentru evitarea unei noi escaladări periculoase a tensiunilor”, a transmis Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.

Conform comunicatului emis de Palatul Elysee, în cursul conversaţiei telefonice pe care Macron a avut-o cu omologul său rus, preşedintele francez „a reiterat ataşamentul Franţei faţă de suveranitatea şi securitatea Irakului şi faţă de stabilitatea regională”.

Macron „a cerut din nou Iranului să revină rapid la respectarea deplină a obligaţiilor asumate în tratatul nuclear (JCPOA) şi să se abţină de la orice provocare”, subliniază Palatul Elysee.

Tratatul JCPOA, extrem de controversat pentru că nu pune capăt programului nuclear iranian, ci doar stabileşte un cadru de măsuri pentru limitarea şi întârzierea sa, a fost denunţat de către administraţia Trump în mai 2018.

Ca urmare, SUA a reimpus măsuri drastice asupra industriei petroliere a Iranului, care lovesc puternic economia sa. Răspunsul iranian la sancţiuni a fost renunţarea pas cu pas, la clauzele care îi limitau progresul industriei nucleare.

UE, în special Germania şi Franţa, semnatare ale acordului, au încurajat Iranul să nu renunţe la tratat, în ciuda presiunii americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii