SUA sprijină apelarea mecanismului de arbitraj cu Iranul. Cere abandonarea acordului nuclear cu Iranul

Brian Hook (Tasos Katopodis/Getty Images)
Andrei Popescu
15.01.2020

Statele Unite susţin demersul puterilor europene de a iniţia mecanismul de arbitraj din acordul nuclear cu Iranului, a declarat marţi trimisul american pentru Iran pentru Reuters.

Cu toate acestea SUA ar dori ca europenii să se alăture Washingtonului în eforturile sale de a izola diplomatic Teheranul.

Franţa, Marea Britanie şi Germania au declanşat oficial mecanismul de arbitraj din cadrul acordului nuclear al Iranului, cel mai puternic pas pe care europenii l-au făcut până în prezent pentru a împiedica Iranul să încalce acordul cunoscut sub numele de JCPOA.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a retras SUA din acord în mai 2018, susţinând că este prea slab şi că noile sancţiuni vor obliga Iranul să accepte termeni mai stricţi.

„Susţinem europenii care iniţiază mecanismul de soluţionare a litigiilor. ... Ceea ce preşedintele a cerut este ca ţările semnatare să părăsească acordul şi să ni se alăture pentru a obţine un nou acord", a declarat Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran, într-un interviu.

După escaladarea tensiunilor dintre SUA şi Iran, Donald Trump a cerut ţărilor semnatare, într-o adresă publică, să "înţeleagă realitatea" că Iranul trebuie să-şi abandoneze ambiţiile nucleare şi a anunţat sancţiuni suplimentare asupra economiei iraniene, care cuprind practic toate sectoarele majore ale economiei iraniene deja lovite de represalii de către SUA.

Cele trei naţiuni europene au declarat că vor totuşi ca acordul nuclear din 2015 să aibă succes şi nu se alătură unei campanii de „presiune maximă” din partea Statelor Unite.

Primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, şi-a exprimat disponibilitatea cu privire la înlocuirea acordului JCPOA „Dacă vom scăpa de el, îl vom înlocui cu acordul Trump”, a declarat acesta.

Declanşarea mecanismului înseamnă acuzarea oficială a Iranului de încălcarea condiţiilor acordului şi ar putea duce în cele din urmă la reimpunerea sancţiunilor hotărâte de ONU care au fost ridicate în cadrul pactului.

După retragerea SUA din acord, Iranul a început să renunţe pas cu pas la limitările pe care acesta le impunea asupra industriei sale nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor