Heiko Mass: Decizia iraniană de a relua îmbogăţirea uraniului ar însemna sfârşitul acordului nuclear

Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas.
Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas. (Thomas Trutschel/Getty Images)

Anunţul Iranului, apărut duminică, că va renunţa la limitările privind îmbogăţirea uraniului - asumate în cadrul controversatului tratat JCPOA - ar putea fi primul pas spre anularea, de facto, a acordului care avea drept scop întârzierea şi limitarea industriei nucleare iraniene, a declarat luni ministrul german de Externe, Heiko Maas.

„Cu siguranţă vom vorbi din nou cu Iranul. Ceea ce s-a anunţat, totuşi, nu este în concordanţă cu acordul”, a declarat Maas la radio Deutschlandfunk, adăugând că oficialii germani, francezi şi britanici vor discuta acest subiect luni.

„(Situaţia) nu a devenit mai uşoară, iar acesta ar putea fi primul pas către sfârşitul acestui acord, ceea ce ar fi o pierdere mare, aşa că vom cântări acest lucru foarte, foarte responsabil acum.”

Duminică, Iranul a anunţat că va renunţa să mai respecte clauzele tratatului, după uciderea, în timpul unui raid cu drone americane, a celui mai proeminent general al său, Qassem Soleimani, care a fost, ani în şir, arhitectul expansiunii iraniene în Orientul Mijlociu şi Afganistan.

Tratatul JCPOA, extrem de controversat de la negocierea lui de către administraţia Obama, a fost denunţat în mai 2018 de către Donald Trump, care a retras SUA şi a reimpus sancţiuni economice Teheranului.