Heiko Mass: Decizia iraniană de a relua îmbogăţirea uraniului ar însemna sfârşitul acordului nuclear

Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas.
Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas. (Thomas Trutschel/Getty Images)

Anunţul Iranului, apărut duminică, că va renunţa la limitările privind îmbogăţirea uraniului - asumate în cadrul controversatului tratat JCPOA - ar putea fi primul pas spre anularea, de facto, a acordului care avea drept scop întârzierea şi limitarea industriei nucleare iraniene, a declarat luni ministrul german de Externe, Heiko Maas.

„Cu siguranţă vom vorbi din nou cu Iranul. Ceea ce s-a anunţat, totuşi, nu este în concordanţă cu acordul”, a declarat Maas la radio Deutschlandfunk, adăugând că oficialii germani, francezi şi britanici vor discuta acest subiect luni.

„(Situaţia) nu a devenit mai uşoară, iar acesta ar putea fi primul pas către sfârşitul acestui acord, ceea ce ar fi o pierdere mare, aşa că vom cântări acest lucru foarte, foarte responsabil acum.”

Duminică, Iranul a anunţat că va renunţa să mai respecte clauzele tratatului, după uciderea, în timpul unui raid cu drone americane, a celui mai proeminent general al său, Qassem Soleimani, care a fost, ani în şir, arhitectul expansiunii iraniene în Orientul Mijlociu şi Afganistan.

Tratatul JCPOA, extrem de controversat de la negocierea lui de către administraţia Obama, a fost denunţat în mai 2018 de către Donald Trump, care a retras SUA şi a reimpus sancţiuni economice Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe