Iranul blochează din nou internetul înainte de ceremoniile de înmormântare pentru protestatarii ucişi în timpul revoltelor din noiembrie

Proteste în Iran
Proteste în Iran (Captură video)

Temându-se de potenţialul unor noi proteste şi de eventuale confruntări violente cu poliţia, regimul de la Teheran a blocat din nou accesul la internet, miercuri.

Numeroase înmormântări ale protestatarilor ucişi luna trecută vor fi organizate în următoarele zile. În noiembrie autorităţile de iraniene au reprimat brutal proteste de amploare care au avut loc pe întinsul ţării, generate de creşterea preţului la ţiţei.

Teheranul a blocat, de asemenea, internetul la nivel naţional, timp de o săptămână sau mai mult în unele provincii, pentru ca filmări şi imagini cu reprimarea sângeroasă a protestatarilor să nu ajungă în mass media.

Citând presa de stat iraniană, Bloomberg relatează: "Serviciile de doliu sunt programate să înceapă joi. Ziarul independent Shargh a declarat că cinci provincii neidentificate vor fi supuse blocajului informaţional, în timp ce ILNA a relatat că utilizatorii de internet din aceste zone vor avea acces la un număr restrâns de site-uri şi aplicaţii - în principiu doar cele aprobate de stat".

Se presupune că autorităţile guvernamentale acţionează ca răspuns la furia rudelor unora dintre cei ucişi, care au postat pe reţelele de socializare, solicitând joi să fie organizate noi proteste în timpul comemorării victimelor (diverse estimează numărul celor ucişi în timpul protestelor din noiembrie între 200 şi peste 300, Departamentul american de stat susţinând că numărul morţilor este de câteva ori mai mare).

SUA, precum şi diverse organizaţii care monitorizează drepturile omului, au acuzat autorităţile din Teheran că au înăbuşit protestele - iniţiate de o majorare uriaşă a preţurilor la carburant, apărută în momentul în care guvernul iranian a anulat subvenţiile - folosind muniţie de război şi tactici brutale.

NetBlocks, care monitorizează blocarea internetului a confirmat evoluţia, potrivit Reuters: „Dovada unei perturbări a internetului mobil în anumite părţi din Iran ... datele din reţea în timp real arată două căderi clare ale conectivităţii în această dimineaţă pe fondul rapoartelor de întreruperi regionale; incidentul este în desfăşurare.

Washingtonul, care în mai 2018 s-a retras dintr-un acord (JCPOA) care întârzia şi limita evoluţia programului nuclear iranian, a impus sancţiuni economice şi interdicţii exporturilor de ţiţei iranian, care au afectat drastic economia ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe