Iranul arestează un inspector nuclear la Natanz

Centrala nucleară iraniană de la Natanz (Majid Saeedi/Getty Images)
Andrei Popescu
08.11.2019

Statele Unite au condamnat un incident neobişnuit, în care Iranul a revocat acreditarea unui inspector nuclear al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Inspectorul a fost arestat pentru o perioadă scurtă de timp.

Emisarul american la AIEA a numit incidentul o „provocare scandaloasă”, în timp ce reprezentantul UE a declarat că este „profund îngrijorat de incident”.

Scandalul a început de săptămâna trecută, când inspectorul nuclear al ONU a fost oprit înainte de a intra în uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz. Potrivit agenţiei atomice naţionale din Iran, inspectorul a fost oprit "din cauza temerilor că inspectorul transporta materiale suspecte".

Conform clauzelor de desfăşurare a inspecţiilor ONU detaliate în cadrul acordului JCPOA din 2015, oficialii AIEA au autorizaţie de acces imediat la siturile nucleare declarate din Iran, inclusiv acces zilnic la instalaţiile de îmbogăţire nucleară de la Natanz şi Fordow.

Iranul susţine că inspectorul a pus în funcţiune o „maşină de control al securităţii”, după care se presupune că a găsit explozibili nitraţi, potrivit afirmaţiilor reprezentantului Iranului la AIEA, Kazem Gharibabadi.

Autorităţile iraniene i-au retras acreditarea şi accesul şi chiar i-au confiscat pentru scurt timp documentele de călătorie, după care inspectorul a fost forţată să părăsească ţara, miercuri.

UE a emis joi o declaraţie subliniind „încredere deplină în profesionalismul şi imparţialitatea inspectorului” şi a solicitat în continuare Iranului „să se asigure că inspectorii AIEA îşi pot îndeplini sarcinile în conformitate cu acordul de garantare legal obligatoriu”.

Ambasadorul SUA în AIEA Jackie Wolcott a făcut o declaraţie dură: "Reţinerea unui inspector AIEA în Iran este o provocare scandaloasă. Toţi membrii consiliului trebuie să decare astfel de acţiuni complet inacceptabile, că nu vor fi tolerate şi trebuie să aibă consecinţe", a afirmat Wolcott.

Incidentul aproape fără precedent a avut loc la doar câteva zile înainte de anunţul Teheranului potrivit căruia va dubla numărul centrifugelor avansate, reducând în continuare angajamentele anterioare asumate în cadrul acordului nuclear din 2015.

După retragerea SUA din acord în 2018, Iranul a dat un termen semnatarilor europeni, cerându-le să vină cu soluţii pentru a ajuta economia iraniană să scape de consecinţele sancţiunilor americane. După expirarea termenului, Teheranul a început să reducă treptat angajamentele asumate în acord.

Săptămâna aceasta agenţia nucleară iraniană a anunţat că a început producţia de uraniu îmbogăţit la uzina de la Fordow, care fusese practic închisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor