Şase ţări europene anunţă că trec la un nou sistem de tranzacţionare financiară, alternativă la SWIFT. Casa Albă spumegă

Logo-ul SWIFT
Logo-ul SWIFT (www.swift.com)

Vineri, şase ţări europene au emis o declaraţie comună care afirmă intenţia lor de a se alătura sistemului de tranzacţionare INSTEX, o platformă europeană construită pentru a servi drept „alternativă la actualul sistem interbancar SWIFT” - cu scopul de a permite şi submina sistemul de sancţiuni cu care SUA pedepseşte Iranul şi alte ţări.

Finlanda, Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia şi Suedia au publicat o declaraţie comună afirmând că este de „cea mai mare importanţă pentru păstrarea şi punerea în aplicare integrală a Planului comun de acţiune (JCPoA, acordul dintre Iran şi alte state, privind programul nuclear al Teheranului) de către toate părţile implicate”.

"Având în vedere sprijinul european continuu pentru acord şi eforturile continue pentru implementarea părţii economice a acestuia şi pentru facilitarea comerţului legitim între Europa şi Iran, suntem acum în proces de a deveni acţionari ai INSTEX sub rezerva finalizării procedurilor naţionale ", se arată în declaraţie.

Instex este o iniţiativă pornită de Franţa, Germania şi Marea Britanie în ianuarie 2019 pentru a oferi ajutor şi un mod de evitare a sancţiunilor aplicate Iranului după ce, în noiembrie 2018, reţeaua SWIFT a suspendat băncile iraniene sub presiunea Washingtonului, la şase luni după ce Trump a scos SUA din acordul nuclear.

Deşi noul dispozitiv financiar alternativ a avut începuturi turbulente pe fondul unor ameninţări agresive din partea administraţiei americane, acesta a continuat printr-o fază de încercare, chiar dacă oficialii iranieni s-au plâns că este „prea puţin, prea târziu”.

Însă acum, după cum anunţă aceste şase ţări, INSTEX va servi drept vehicul european pentru „facilitarea comerţului legitim între Europa şi Iran”, oferind în acelaşi timp stimulent pentru ca Teheranul să revină la angajamentele asumate în cadrul JCPOA, în special la limitele de îmbogăţire a uraniului recent încălcate.

După anunţ, ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a criticat evoluţia, spunând:
Este un moment teribil - de ce să finanţăm regimul iranian în timp ce ucide poporul iranian şi închide internetul? Ar trebui să sprijiniţi drepturile omului care nu să finanţaţi abuzatorii".

Grenell a criticat un tweet al ambasadorului Norvegiei în Iran care aclama vestea mai multor ţări scandinave care s-au alăturat iniţiativei de economisire a acordului nuclear.

Casa Albă foloseşte ultimele săptămâni marcate de proteste masive şi blocarea internetului ordonată de regimul de la Teheran pentru a menţine presiunea asupra Republicii Islamice şi a scoate în evidenţă dimensiunea de abuzator al drepturilor omului pe care regimul d e la Teheran o are

În ciuda criticilor şi a l perioadei de presiune extremă pe care Casa Albă o va aplica ţărilor europene ca răspuns la măsura luată de europeni, Ministrul francez de externe, Jean-Yves le Drian, a numit declaraţia comună o „decizie importantă” care va arăta „autonomia de acţiune a Europei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie