Erdogan: "este imposibil ca Turcia să renunţe la importurile de gaz şi ţiţei din Iran"
alte articole
La întoarcerea de la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite care a avut loc la New York, preşedintele turc Recep Erdogan a declarat reporterilor vineri că este „imposibil” ca Turcia să oprească achiziţiile de petrol şi gaze din Iran în conformitate cu sancţiunile americane.
Erdogan a afirmat angajamentul de a continua să cumpere petrol şi gaz din Iran, în ciuda ameninţărilor SUA, fără a planifica oprirea sau chiar reducerea importurilor în viitor.
El a spus că, în continuare, „nu îi este teamă” de posibile sancţiuni americane în ceea ce priveşte relaţiile economice cu Teheranul, a raportat Reuters.
Declaraţiile lui Erdogan survin în condiţiile în care administraţia Trump încearcă să sancţioneze companiile de transport maritim chineze săptămâna aceasta pentru activităţi legate de importurile de petrol iraniene în China şi porturi din Asia de Est.
Piaţa de transport maritim a fost zguduită săptămâna trecută prin sancţionarea firmelor chineze China Concord Petroleum Co., Kunlun Shipping Co., Pegasus 88 Ltd. şi COSCO Shipping Tanker (Dalian) Seamăn & Ship Management Co, pentru a opri exporturile de petrol iranian.
Turcia s-a bazat mult timp exclusiv pe importuri pentru a satisface nevoile crescânde de energie ale celor 80 de milioane de cetăţeni.
Surse media din Turcia notează că reţeaua electrică a ţării este şi ea puternic legată de importurile de gaze naturale, întrucât „aproape 40 la sută din energia electrică este produsă în centrale pe bază de gaz”.
Potrivit Ahval News: "În condiţiile contractelor de furnizare pe termen lung semnate de Ankara şi Teheran înainte de noua rundă de sancţiuni, Turcia urma să cumpere 9,5 miliarde de metri cubi de gaz până în 2026."
Administraţia Trump a impus o nouă rundă de sancţiuni asupra Teheranului după retragerea SUA din tratatul JCPOA care reglementa industria nucleară iraniană.
Ministrul Economiei din Turcia a declarat încă de la începutul aplicării sancţiunilor împotriva Iranului, în urma ieşirii din JCPOA că interdicţiile „nu sunt obligatorii pentru noi” şi în continuare „ne vom urmări doar interesele naţionale”.