Întâmpinată cu gloanţe de forţele ruseşti, delegaţia OSCE va relua misiunea din Crimeea
alte articole
Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) delegaţi în Ucraina, îşi vor continua misiunea "în sudul şi estul” Ucrainei, în ciuda ameninţărilor armate primite săptămâna trecută, a afirmat, marţi, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter.
La cererea guvernului de la Kiev, 14 ţări membre OSCE au format o delegaţie ce cuprinde 54 de observatori civili şi militari, originari din 29 de ţări. Misiunea diplomatică OSCE a mai fost împiedicată să intre pe teritoriul Crimeei de trei ori, membrii săi fiind avertizaţi cu focuri de armă de către forţele ruseşti din peninsulă.
Delegaţia va relua misiunea de observare din ”sudul şi estul” Ucrainei, în zonele conflictuale datorate protestelor violente pro-Rusia din ultima perioadă. OSCE a afirmat că referendumul pe tema alipirii la Rusia de pe 16 martie este ”neconstituţional” şi ”ilegal”.
Autorităţile pro-Rusia din Crimeea au adoptat marţi o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, un pas necesar în procesul de alipire la Rusia.
Dacă Rusia va accepta o soluţie diplomatică la criza din Crimeea, OSCE va crea un ”grup de contact” pentru un ”dialog structurat" între părţile implicate. Pentru moment, liderul rus Vladimir Putin, a refuzat toate propunerile de soluţionare diplomatică a conflictului din Crimeea venite din partea autorităţilor ucrainene şi Occidentale.