Invazia rusă merge înainte: Parlamentul regional din Crimeea declară independenţa faţă de Ucraina

(ANGELOS TZORTZINIS / AFP / Getty Images)

Deputaţii din Consiliul Suprem al Republicii Autonome Crimeea au adoptat marţi o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, ce va permite alipirea acestei regiuni la Rusia în urma referendumului programat la 16 martie.

”Declaraţia de independenţă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol” a fost aprobată de 78 de parlamentari din cei 81 prezenţi, conform unui comunicat demis de Consiliul Suprem (Parlament). Rezoluţia a intrat în vigoare imediat după adoptare în ciuda faptului că a fost declarată ilegitimă de către Kiev.

Ca răspuns la tentativele Rusiei de a anexa Crimeea, preşedintele interimar al ţării, Olexander Turcinov, a denunţat administrarea defectuoasă a departamentului de apărare sub regimul Viktor Ianukovici, fiind obligat practic să reconstruiască armata ucraineană ”de la zero”.

”Ucraina a rămas singură în faţa statului armat care i-a invadat teritoriul”, a declarat marţi premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuc.

Invazia Rusiei din Crimeea a fost catalogată de către Uniunea Europeană şi Alianţa Nord Atlantică o ameninţare la securitatea şi integritatea blocului european fără a lua, practic, nicio măsură militar pentru a sprijini Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe