Comisia Europeană blochează South Stream

Comisia Europeană va înceta o parte din negocierile purtate cu Rusia pe tema proiectului South Stream, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Sabine Berger
(STR / AFP / Getty Images)
P. P.
11.03.2014

Comisia Europeană va înceta o parte din negocierile purtate cu Rusia pe tema proiectului South Stream, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Sabine Berger.

Discuţiile vor continua la un nivel tehnic, însă negocierile politice vor fi suspendate în lumina unor ”dezvoltări mai largi” ale relaţiilor dintre Europa şi Rusia, a declarat Berger.

Negocierile pe tema conductei sudice de gaz dintre Rusia şi Europa vor fi cel mai probabil amânate, deoarece Europa ”nu are o nevoie urgentă de modalităţi prin care să-şi mărească importurile de gaze”, conform precizărilor făcute de Comisarul pentru Energie al UE, Günther Oettinger.

Negocierile pe tema proiectului South Stream dintre Uniunea Europeană şi Rusia sunt afectate din cauza rolului jucat de Moscova în conflictul din peninsula ucraineană Crimeea.

În ultimele zile, oficialii europeni au discutat pe tema următoarelor sancţiuni ce vor fi aplicate Rusiei, printre care anularea vizelor şi suspendarea acordurilor economice, ca replică la implicarea Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

South Stream ar fi trebuit să furnizeze gaz rusesc în Europa centrală, prin Marea Neagră şi Bulgaria, proiect ce ar costa Rusia aproximativ 25 de miliarde de dolari.

O rută alternativă a conductei South Stream a fost propusă de fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, în timpul Conferinţei Strategice Europene de la Yalta din septembrie 2011. Acesta sugera o nouă rută, prin peninsula Crimeea şi apoi printr-o zonă a Mării Negre mult mai benefică pentru lucrări, ce ar reduce costurile de construcţie a conductei cu aproximativ 20 de miliarde de dolari.

”Acest proiect este mult mai ieftin decât cel propus, al cărui cost este estimat acum la aproximativ 25 de miliarde de dolari. Ruta pe care o oferim va costa cu 80% mai puţin”, a declarat Ianukovici.

Premierul Poloniei, Donald Tusk afirmat luni că dependenţa Germaniei faţă de gazul rusesc reprezintă în acest moment o ameninţare pentru suveranitatea şi securitatea Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor