Ianukovici vrea să se întoarcă la Kiev ca să unifice Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Viktor Ianukovici a declarat marţi, în timpul conferinţei de presă susţinută la Rostov-pe-Don, că se va întoarce în curând la Kiev iar Ucraina „îşi va regăsi” unitatea.

Fără a vorbi de referendumul programat duminică pentru alipirea Crimeei la Rusia, Ianukovici, căutat în Ucraina pentru „uciderea în masă” a civililor, a afirmat că peninsula Crimeea „se detaşează” de Ucraina din cauza „grupului de ultra-naţionalişti şi fascişti care conduc ţara”.

„Rămân, nu doar preşedintele legal, dar şi comandantul şef al armatei (...) şi mă voi întoarce la Kiev de îndată ce îmi permit circumstanţele”, a mai adăugat Ianukovici.

„Chiar dacă (guvernul actual - n.r.) mă învinovăţesc pe mine şi pe Rusia pentru criza economică, cred totuşi că ţara se va uni”, a mai precizat fostul preşedinte ucrainean.

În timpul conferinţei de presă, Ianukovici nu a inclus în discursul recitat în faţa publicului niciun comentariu cu privire la prezenţa forţelor armate ruseşti în Crimeea sau la protestele „pro-Rusia” organizate în estul Ucrainei şi în Odessa.

Invazia Rusiei din Crimeea a fost catalogată de către Uniunea Europeană şi Alianţa Nord Atlantică o ameninţare la securitatea şi integritatea blocului european.

Viktor Ianukovici a fugit din Ucraina la sfârşitul lunii februarie, în urma celor trei luni de proteste anti-guvernamentale din Kiev încheiate cu moartea a peste 100 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe