Înainte de comemorarea victimelor „Masacrului din Tiananmen”, PCC începe „curăţenia” activiştilor
alte articole
La 4 iunie 1989 Piaţa Tiananmen era plină de manifestanţi pro-democraţie, marea majoritate studenţi, care interpretau cântece despre un Partid din partea căruia aşteptaseră sincer o reformare. Aceşti activişti loiali ai Partidului nu îşi imaginau că în acea zi PCC va da ordin să se treacă cu tancurile peste ei.
În curând se împlinesc 25 de ani de la eveniment, iar autorităţile comuniste de la Beijing s-au angajat într-o prigoană a activiştilor care nu au uitat acel masacru.
Poliţia a reţinut la începutul lunii mai un renumit avocat de drepturile omului, precum şi multe alte persoane care au participat la un seminar în Beijing având ca temă acest subiect. Autorităţile din Beijing l-au reţinut pe Pu Zhiqiang, un avocat care se bucură de proeminenţă în rândul maselor, iar ştirile despre detenţia lui au circulat masiv pe microblogurile din China.
În ciuda criticii sale deschise la adresa guvernului, Pu a apărut de multe ori în reviste şi a fost intervievat pe subiectul lagărelor de muncă, împotriva cărora a condus diverse campanii. Pu Zhiqiang a îndrăznit să reprezinte în Justiţie disidenţi renumiţi, precum artistul Ai Weiwei, sau membri de familie ai cadrelor Partidului Comunist care au murit în arest, după ce au fost supuşi la tortură.
Doi dintre apropiaţii lui Pu, activistul Hu Jia din Beijing şi avocatul Weijiang din Shanghai, au susţinut că reţinerea acestuia a fost probabil o formă de represalii din partea autorităţilor, după ce acesta a participat, în Beijing, la un seminar în care s-a discutat despre represiunea militară împotriva manifestanţilor din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989.
"Eu cred că autorităţile îl reţin acum pe Pu pentru ca el să nu poată face nimic până la aniversare. Detenţia sa se presupune că va crea panică şi teroare în rândul celor care doresc să reamintească acea zi", a declarat Hu, prin telefon, el însuşi aflat în arest la domiciliu din luna februarie.
Multe alte persoane care au participat la seminar, inclusiv intelectuali şi activişti pentru drepturile omului, au fost reţinuţi în mod similar, a informat Hu, citându-i pe membrii de familie ai acestora.
Guvernul chinez cenzurează şi acum orice informaţie despre evenimentele petrecute la 4 iunie 1989, când Armata de Eliberare a Poporului, care, conform Constituţiei chineze, serveşte Partidul Comunist Chinez, a intrat dur pentru a înnăbuşi demonstraţii studenţeşti paşnice.
În cadrul represiunii se crede că şi-au pierdut viaţa sute, poate chiar mii de persoane. Regimul etichetează demonstraţiile studenţeşti drept "incidente contrarevoluţionare", încercând să înăbuşe orice fel de activităţi publice de comemorare a celor care au fost omorâţi pentru susţinerea democraţiei.
Pu a luat parte la demonstraţiile din 1989, pe vremea când era un tănăr absolvent. Deşi a fost martor la momentul în care militarii înarmaţi au intrat cu tancurile în piaţă şi i-au zdrobit pe protestatarii neînarmaţi, discutarea publică a represiunii rămâne strict interzisă în China, astfel că seminarul la care a participat Pu – despre care au apărut rapoarte doar pe social media - este un eveniment deosebit de îndrăzneţ, în ciuda faptului că avut loc într-o reşedinţă privată şi la el au participat doar câteva persoane.
"Pentru mine este un seminar foarte normal", a declarat doamna Zhang Xianling, membru al unui grup care militează pentru victimele represiunii. Zhang, care şi-a pierdut fiul în vârstă de 19 ani în timpul suprimării militare, a participat la seminarul ce a avut loc într-o după-amiază de sâmbătă la începutul lunii mai şi confirmat faptul că Pu a fost prezent la eveniment împreună cu mulţi alţi intelectuali bine-cunoscuţi.
"Atmosfera discuţiilor a fost foarte caldă şi prietenoasă. Am găsit-o foarte inspirantă. Le-am spus că în calitate de mamă a unei victime de la 4 iunie, eu sunt foarte recunoscătoare că ei continuă să acorde atenţie acestui lucru", a adăugat Zhang.
Membri ai Securităţii chineze au vizitat-o pe Zhang imediat după seminar pentru a-i pune întrebări, iar incidentul nnu etse singular, alţi activişti pro-Tienanmen contactaţi precizând că au fost de asemenea contactaţi de poliţie. Telefoanele mobile ale celor mai mulţi dintre ei au fost blocate, sau sunau fără răspuns la două zile după desfăşurarea seminarului.
Qu, colegul lui Pu de la firma de avocatură Huayi, a declarat că poliţia l-a acuzat pe Pu de "crearea unei tulburări" şi că este reţinut într-un centru de detenţie din Beijing. Infracţiunea, vag definită în Codul Civil, este tot mai des utilizată de autorităţile chineze pentru a-i reţine pe disidenţii chinezi.
Pu nu a fost pus sub acuzare în mod oficial iar Poliţia din Beijing nu a vrut să facă niciun comentariu.
Cenzura frizează absurdul
Partidul Comunist Chinez interzice orice comemorări, reale sau virtuale pe Internet. Îi persecută pe cei care încearcă să dezbată public evenimentele, pe prizonierii de conştiinţă, activiştii şi dizidenţii care au luat parte la evenimentele din iunie 1989.
Maşina de cenzură a guvernului chinez a înăsprit controlul asupra numerelor şi cifrelor care apar în mesajele de pe internet, astfel încât să nu existe nicio menţiune despre aniversare.
Pe Sina Weibo, cel mai popular sistem de microblog din China, data de 4 iunie a fost întotdeauna cenzutată, la fel 4 iunie 1989, precum şi „64" - iunie 4 - , "0604", "06.04" şi mai nou cifra "25" (aceasta este cel de-al 25-lea an de la masacru).
Ba chiar şi cifra "35", deoarece 4 iunie este numit pe internet, de asemenea, „35 mai”, pentru a scăpa de cenzură.