VIDEO: Înalt oficial european acuză China de furt de organe

Practica de recoltare forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă, persoanele executate şi grupurile minorităţilor desfăşurată de autorităţile Partidului Comunist Chinez este scandaloasă şi inacceptabilă, a susţinut preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Henri Malosse, în cadrul conferinţei intitulată "Recoltarea de organe din China: Europa trebuie să acţioneze acum" care a a avut loc la începutul săptămânii la sediul instituţiei de la Bruxelles.
Henri Malosse, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE) (www.youtube.com)
Andrei Pricopie
20.03.2014

Practica de recoltare forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă, deţinuţii executaţi şi a celor care provin din grupurile minorităţilor, ce este desfăşurată de autorităţile Partidului Comunist Chinez este scandaloasă şi inacceptabilă, a susţinut preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Henri Malosse, în cadrul conferinţei intitulată "Recoltarea de organe din China: Europa trebuie să acţioneze acum" care a a avut loc miercuri 19 martie la sediul instituţiei de la Bruxelles.

Declarându-se revoltat că o astfel de practică este desfăşurată în continuare de către autorităţile chineze, preşedintele Malosse şi-a exprimat speranţa că liderii Uniunii Europene vor ridica această problemă atunci când preşedintele chinez Xi Jinping va întreprinde o vizită oficială la Bruxelles, pe 31 martie 2014.

Henri Malosse a afirmat că utilizarea organelor precum şi a diverselor părţi ale corpului prizonierilor de conştiinţă (pielea, etc - n.r), persoanelor executate şi a celor provenite din rândul minorităţilor pentru a fi vândute în China sau în afara ţării, este o ruşine pentru umanitate şi ar trebui să înceteze imediat.

„Este scandalos şi din păcate a avut loc şi încă are loc în China, iar autorităţile autorizează recoltarea, furtul de organe pentru a fi vândute străinilor sau chinezilor. Acest lucru nu este acceptabil”, a subliniat Malosse.

Indignaţi, mai mulţi membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai ONG-urilor, avocaţi şi medici care luptă împotriva practicii de recoltare forţată de organe, au făcut apel la respectarea drepturilor fundamentale în China, afirmând că traficul de organe încalcă etica medicală şi standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, World Medical Association, Societatea Transplant şi alte organizaţii internaţionale.

Participanţii la conferinţă au susţinut concluziile şi recomandările rezoluţiei Parlamentului European adoptată în decembrie anul trecut care cere Chinei „încetarea imediată a recoltării forţate de organe de la prizonieri de conştiinţă”, precum şi o anchetă completă şi pedepsirea celor responsabili de astfel de practici inumane.

Rezoluţia, care a avut-o printre autori pe doamna Monica Macovei, reflectă „profunda îngrijorare faţă de rapoartele persistente şi credibile de recoltare sistematică fără consimţământ, condusă de stat, a organelor prizonierilor de conştiinţă din Republica Populară Chineză inclusiv de la un număr mare de practicanţi Falun Gong, încarceraţi pentru convingerile lor religioase, precum şi de la membrii altor grupuri minoritare etnice şi religioase”.

Henri Malosse a declarat că ar trebui exercitată presiune asupra guvernului chinez, pentru a pune capăt recoltării de organe, adăugând că vizita lui Xi Jinping la Bruxelles va fi o oportunitate pentru reprezentanţii UE să ridice această problemă în cadrul discuţiilor bilaterale.

„Am susţinut rezoluţia adoptată de Parlamentul European şi credem că ar trebui să facem mai mult. În câteva zile domnul Xi Jinping, noul preşedinte al Chinei vine la Bruxelles şi fac apel la autorităţile UE să ridice aceste chestiuni când se întâlnesc cu el. Ştim că este o persoană care ar putea avea o sensibilitate, o sensibilitate umană, aşa că ar trebui sa îl rugăm să oprească acest comportament inuman”, a precizat oficialul european.

Este scandalos şi din păcate a avut loc şi încă are loc în China, iar autorităţile autorizează recoltarea, furtul de organe pentru a fi vândute către străini sau către cetăţeni locali. Acest lucru nu este acceptabil

Participanţii la conferinţă au cerut guvernului chinez să pună capăt practicii, şi să coopereze cu comunitatea internaţională pentru furnizarea de informaţii adecvate cu privire la transplanturile de organe, şi pentru a-şi pune de acord legislaţia cu standardele internaţionale care reglementează transplantul de organe.

Istoric

Primele rapoarte privind recoltarea de organe au apărut încă din 2001, când Partidul Comunist Chinez (PCC) a început să vândă organele aderenţilor mişcării spirituale Falun Gong pentru profituri uriaşe, după declanşarea persecuţiei începută împotriva Falun Gong în iulie 1999.

Potrivit diverselor rapoarte, PCC a iniţiat un program secret de recoltare forţată de organe, pe viu. Astfel, în 2006, procurorul David Kilgour, fost secretar al Canadei pentru Asia Pacific, a efectuat o anchetă independentă, împreună cu un reputat avocat de drepturile omului, domnul David Matas, iar rezultatele anchetei lor, publicate în cartea Recoltare Sângeroasă - ce a fost nominalizată la premierul Nobel pentru Pace în anul 2010 - au stabilit că autorităţile chineze sunt responsabile pentru circa 47.000 de cazuri de recoltări forţate de organe anual.

China a refuzat să permită o investigaţie independentă a sistemului său de transplant de organe şi a schimbat continuu explicaţia referitoare la sursa transplanturilor de organe. Regimul a trecut de la a nega că foloseşte organe de la prizonierii executaţi, la a recunoaşte cu câţiva ani în urmă că recoltează organe.

Huang Jiefu, ministrul adjunct al Ministerului Sănătăţii din China, responsabil pentru transplanturile de organe, a promis în 2013 să elimine treptat această practică. Însă, după ce a părăsit ministerul pentru a conduce Comitetul de Transplant şi Donare de organe din China, organizaţia de transplant de top a ţării, Huang şi-a schimbat poziţia şi a precizat că actualul sistem de aprovizionare cu organe de la prizonieri ar trebui să fie extins, nu eradicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor