În ce condiţii ar putea Elena Udrea să fie eliberată din penitenciar. Ce rol ar avea CEDO în acest caz

Elena Udrea (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Popescu
05.07.2024

Fosta ministră a turismului Elena Udrea, condamnată la şase ani de închisoare cu executare pentru corupţie, aşteaptă decizia Înaltei Curţi de Casaţie (ÎCCJ) cu privire la cererea de revizuire a deciziei de condamnare din dosarul “Gala Bute”. Judecătorii sunt aşteptaţi să dea un verdict în acest caz în luna septembrie, după mai multe cereri de abţinere din partea unor membri ai completului de judecată.

Dacă cererea Elenei Udrea nu va fi admisă, aceasta nu mai are nicio cale de atac şi va trebui să se resemneze cu ideea că rămâne în penitenciar, sunt de părere specialiştii în Drept consultaţi de Ziare.com.

Conform documentelor consultate de site-ul citat, Udrea a dat în judecată Penitenciarul Târgşor pe motiv că nu a primit permisia de a participa la serbarea fiicei sale.

De altfel, recent, pe pagina sa de Facebook, Udrea s-a plâns că stă “ilegal în puşcărie” şi l-a acuzat pe directorul Administraţiei Penitenciarelor (Dan Halchin) că a comis un abuz în cazul permisiei refuzate.

Reamintim că Judecătoria Ploieşti a respins, de fiecare dată, plângerile Elenei Udrea privind deciziile conducerii închisorii mai sus menţionate, motivând “că permisia reprezintă, de fapt, o recompensă, nu un drept al condamnatului” pe care îl invocă Udrea. Conducerea penitenciarului decide, în baza legii, care sunt “recompensele” pentru bună purtare în închisoare.

Cu toate acestea, mai spun specialiştii, având în vedere deciziile CEDO privind condiţiile din penitenciarele României, nu este exclus ca judecătorii internaţionali să considere o încălcare a dreptului la viaţa familială şi să-i acorde despăgubiri.

Conform informaţiilor Ziare.com, cererea de revizuire a Elenei Udrea se bazează pe un document care ar fi emis de SRI şi are caracter secret. Din acesta, ar reieşi că Udrea a fi fost cercetată în baza unor denunţuri false. Dacă se va admite cererea de revizuire, fosta consilieră a lui Traian Băsescu poate părăsi Penitenciarul de la Târgşor şi poate cere despăgubiri masive statului român, pentru o condamnare “regizată”.

“Cererea de revizuire este o cale de atac extraordinară, prin intermediul căreia se cere revenirea asupra unei decizii definitive dacă sunt fapte, situaţii descoperite ce nu au fost cunoscute la momentul soluţionării cauzei”, a precizat avocata Cristina Tomescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor