În 2014, BMW Concept X4 va extinde segmentul Sports Activity Coupé

BMW X4 Concept
BMW X4 Concept (BMW Group)

BMW Group anunţă că va lansa în prima parte a anului 2014 un model deschizător de drumuri, reprezentat de noul BMW Concept X4.

Lansarea la nivel mondial a primului model BMW X (BMW X5) a făcut încă din anul 1999 ca BMW Group să inaugureze segmentul Sports Activity Vehicle (SAV) - în care modelele BMW X rămân lideri de piaţă.

Primele modele SAV din clasa lor, BMW X3 şi BMW X1, continuă să aibă mare succes şi în prezent.

Prin lansarea BMW X6 - primul Sports Activity Coupé (SAC) - această dezvoltare a căpătat în mai 2008 o nouă dimensiune. În premieră, acest concept a reunit atunci aspectul robust al unui model BMW X cu aura emoţională şi cu caracterul sportiv al unui coupé BMW.

Volumele constant mari ale vânzărilor au confirmat popularitatea de excepţie a primului autovehicul al acestei noi categorii de modele, relevând faptul că scurta istorie a gamei BMW X este de succes.

În România, aproape două modele din trei aparţin gamei BMW X

Media vânzărilor în portofoliul BMW X a urmat o linie constant ascendentă de la lansarea din 1999, iar drept dovadă unul din patru automobile BMW noi este un model BMW X.

Acest trend este şi mai accentuat în România, unde aceste modele sunt atît de populare, încât aproape două modele din trei aparţin acestei game.

În prezent, BMW Group oferă o avanpremieră a viitorului familiei BMW X noul BMW Concept X4, un model aparţinând noului concept Sports Activity Coupé de la BMW, care va continua povestea de succes a BMW X6, dar într-un nou segment.

Dinamismul şi robusteţea pe care le-ai aştepta de la un model BMW X sunt degajate de proporţiile atractive, precum şi de contururile ferme, iar automobilul îşi respectă promisiunea de a oferi performanţe şi o dinamică specială a condusului.

Modelul de serie BMW X4 este programat să iasă de pe linia de producţie pentru lansarea pe piaţă în prima parte a anului 2014.

Made in SUA - în uzina din Spartanburg

Acest al doilea Sporty Activity Coupé în gama mărcii va fi produs la uzina BMW din Spartanburg (SUA), centrul de competenţă pentru modelele BMW X în care se fabrică şi BMW X5, BMW X6 şi BMW X3.

Liniile dinamice, precum şi cele de proporţii, scot în evidenţă caracterul sportiv al BMW Concept X4, care are o lungime de 4.648 mm, o lăţime de 1.915 mm şi o înălţime de 1.622 mm, dimensiunile exterioare ale caroseriei semnalând eleganţa sportivă şi robusteţea.

În afară de capota lungă a compartimentului motor, de consolele scurte şi de habitaclul amplasat spre spate, printre particularităţile acestui BMW se numără ampatamentul lung care măsoară 2.810 mm, precum şi jantele de 21 de ţoli, din aliaj, carea îi aduc un plus de sportivitate acestui Sports Activity Coupé.

Dinamica BMW emblematică, dar şi forţa şi robusteţea tipice pentru un BMW X sunt reflectate în egală măsură de stilul părţii frontale de la BMW Concept X4.

Grila radiatorului sau farurile circulare duble stilizate, particularităţi BMW tradiţionale, conferă părţii frontale a modelului BMW Concept X4 o identitate clară, aceste caracteristici de design al părţii frontale evidenţiindşi profunzimea tridimensională.

Centrul părţii frontale dă impresia că pluteşte

Mai mult, grila mare a radiatorului se extinde în conturul cu aspect solid, iar rama lucioasă este deschisă în lateral şi la extremitatea inferioară, astfel că centrul părţii frontale dă impresia că pluteşte.

Grila radiatorului dispune de bare sculptate proeminent cu detalii elegante, iar în treimea inferioară, barele concave de culoare negru lucios sunt albite, cu finisaj mat, motiv pentru care structura grilei să aibă un puternic impact vizual.

Pentru a asigura un flux de aer mărit pentru motor, grila radiatorului are prize de aer suplimentare şi, în plus, este flancată de farurile full-LED cu contur dinamic.

Orientarea clară asupra drumului este indicată în interiorul farurilor prin interpretarea fluentă, de formă hexagonală, a aspectului circular dublu specific BMW.

Lăţimea părţii frontale este accentuată suplimentar prin continuarea orizontală a elementelor luminoase din interior, care creează o conexiune vizuală cu grila.

Abordare de calitate a durabilităţii minimaliste

Această expresie dinamică se extinde şi la nivelul barei frontale, în cazul căreia, respectând tradiţia modelelor BMW coupé, prizele de aer laterale sunt mai mari decât cele interioare, fiind o dovadă optică a cerinţei crescute pentru aer de răcire - necesitate care este îndeplinită.

Admisiile reprezintă - împreună cu ecartamentul lat al automobilului şi centrul de greutate coborât - promisiunea unor performanţe excepţionale.

Tema stilistică a grilei radiatorului este preluată şi de prizele de aer laterale, iar liniile orizontale de culoare neagră sunt şi ele parţial albite, doar că marginile sunt cromate şi strălucitoare.

Se obţine în acest mod un contrast seducător de materiale, o combinaţie între calitate şi robusteţea caracteristică modelelor BMW X.

Pe de altă parte, tema de design are punctul terminus în protecţia de sub podea, unde cele trei elemente cromate şi strălucitoare reprezintă o abordare de calitate a preferinţei moderne pentru durabilitate minimalistă.

O imagine sportivă, în stilul BMW tradiţional, este conferită maşinii de ecartamentul lung, capota lungă a compartimentului motor, consolele scurte şi habitaclul dispus spre spate, iar interacţiunea suprafeţelor creează un contrast dinamic de lumini şi umbre care degajă sentimentul de agilitate şi putere.

De ce pare automobilul mai lung

În stilul unui coupé, linia acoperişului coboară elegant - ceea ce dă impresia că automobilul este mai lung - iar sub ea, geamurile se extind mult în spate, unde sunt încadrate de o interpretare dinamică a curbei Hofmeister, o caracteristică de design BMW a montantului C.

Pasajele roţilor de la BMW Concept X4 sunt largi şi aproape pătrate ca design, conform standardului BMW X, accentuare evidentă care atrage atenţia şi mai mult asupra atitudinii şi a ampatamentului maşinii, devenind o expresie vizuală a sistemului inteligent de tracţiune integrală xDrive.

Doar pentru privitori, înainte ca BMW Concept X4 să ruleze pe şosea, protecţiile de culoare negru mat reprezintă un ultim element deosebit al caroseriei.

Aspectul automobilului când este privit din lateral este completat de jantele de 21 de ţoli, realizate din aliaj uşor şi în două culori, iar alternanţa lucios – negru mat creează o imagine de profunzime la nivelul roţilor.

Bara, elementul cel mai atractiv al spatelui

BMW Concept X4 preia şi în partea din spate designul zonei frontale, elementele sportive care accentuează lăţimea fiind reproduse într-o manieră orizontală, iar liniile caroseriei şi stopurile LED subţiri, poziţionate spre marginile caroseriei, accentuează pasajele musculoase ale roţilor şi ecartamentul lat.

Liniile orizontale realizează în partea de jos, dedesubt, o diviziune vizuală a spatelui în două secţiuni, iar suprafeţele luminoase accentuează lăţimea automobilului.

Caroseria oferă o impresie şi mai puternică la BMW Concept X4 datorită lunetei mici, iar umerii laţi au o prezenţă care inspiră forţă.

Poziţia automobilului pe şosea este subliniată mai jos de stopurile de forma literei L de la BMW Concept X4.

Mai mult, în stopuri se regăseşte un element interior full-size de o profunzime impresionantă, a cărui formă tridimensională reproduce forma L specifică BMW.

Elementul cel mai atractiv al spatelui este bara, care reprezintă o interpretare a prizelor exterioare de aer din bara frontală. Înainte de a direcţiona atenţia spre roţi, decupajele din bară preiau cele două ţevi de eşapament într-o oscilaţie dinamică.

Rolul de limită inferioară a caroseriei este îndeplinit de scutul de protecţie, iar suprafeţele negru mat reduc înălţimea percepută a maşinii şi accentuează caracterul robust al spatelui de la BMW X.

Scutul de protecţie are totodată la partea frontală a automobilului o amprentă sofisticată, datorită celor trei elemente de nuanţă deschisă, cromate şi strălucitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport