VIDEO BMW Tate Live Performance Room: Spectacol cu Joan Jonas transmis în direct, gratuit pe internet

BMW Tate Live
BMW Tate Live (BMW Group)

În cadrul seriei BMW Tate Live Performance Room, la data de 28 februarie 2013, de la ora 22.00, spectacolul live al lui Joan Jonas, unul dintre cei mai importanţi artişti inovatori în arta video şi de reprezentaţie, va fi transmis gratuit pe internet.

Născută în 1936, la New York, Joan Jonas va crea o nouă operă pentru BMW Tate Live Performance Room - un tărâm de pionierat pentru reprezentaţii live online, văzute simultan de audienţe de pretutindeni prin intermediul www.youtube.com/user/tate/tatelive.

Încă din anii '60, Jonas a depăşit genurile artei, pentru a dezvolta o activitate influentă fixată în spaţiu, mişcare, ritual şi gesturi.

Joan Jonas a inovat utilizarea filmului şi a imaginilor în reprezentaţii şi ulterior a început să includă basme şi folclor, trecând de la cameră spre o practică bazată mai mult pe descriere, naraţiune şi text.

Ulterior, prima reprezentaţie a lui Jonas în Marea Britanie a fost "The Juniper Tree", la Whitechapel Art Gallery, în 1979.

Formatul inovator prezentat în 28 februarie oferă unei audienţe internaţionale oportunitatea de a experimenta o reprezentaţie live la Tate, fără a părăsi ecranul computerului de acasă.

Încă două spectacole

După evenimentul live, fiecare reprezentaţie este arhivată şi disponibilă pentru vizionare online. Mai multe reprezentaţii au fost susţinute anterior de către artiştii Jérôme Bel, Pablo Bronstein, Emily Roysdon şi Harrell Fletcher.

BMW Tate Live este un parteneriat cu durata de patru ani între BMW şi Tate, care pune accentul pe reprezentaţie, artă interdisciplinară şi custodia spaţiului virtual.

În cel de-al doilea an, programul cuprinde noi spectacole online la BMW Tate Live: Performance Room şi reprezentaţii live la Tate Modern in The Tanks şi Turbine Hall pentru BMW Tate Live: Performance Events.

BMW Tate Live Performance Room este componenta inaugurală a parteneriatului şi cuprinde cinci spectacole.

Mai exact, după spectacolele cu Jérôme Bel, cu artiştii Pablo Bronstein şi cu Harrell Fletcher, îşi vor prezenta lucrările în primele luni din 2013 Joan Jonas şi Emily Roysdon.

Formatul inovator adoptat de BMW le va oferi spectatorilor din întreaga lume ocazia de a experimenta aceste creaţii printr-o modalitate complet nouă de prezentare.

Aşa cum am mai relevat mai sus, fiecare spectacol va fi arhivat şi va fi disponibil pentru vizualizare online, adunându-se într-un serial de-a lungul anului.

BMW Tate Live îi are drept curatori pe Catherine Wood, curator Tate pentru Artă şi Reprezentaţii Contemporane, şi pe Capucine Perrot, curator asistent Tate Modern.

BMW Group a iniţiat şi s-a implicat în peste 100 de proiecte culturale la nivel mondial, punând accentul principal pe implicarea de durată în arta modernă şi contemporană, în muzica jazz şi cea clasică, precum şi în arhitectură şi design.

La Londra, BMW - în parteneriat cu London Symphony Orchestra - organizează BMW LSO Open Air Classics, un concert anual gratuit în Trafalgar Square, şi susţine Frieze Art Fair.

În România, printre cele mai importante proiecte culturale BMW Group se numără parteneriatul cu Festivalul de Muzică de Cameră SoNoRo sau Festivalul de Program integral Les Films de Cannes à Bucarest.