Noul MINI John Cooper Works Paceman, disponibil în România din 16 martie

MINI John Cooper Works Paceman
MINI John Cooper Works Paceman (BMW Group)

Noul automobil MINI John Cooper Works Paceman va fi lansat pe piaţa din România la data de 16 martie, fiind disponibil pentru doritori la un preţ începând de la 31.300 de euro, fără TVA.

Automobilul MINI John Cooper Works Paceman îmbină sportivitatea şi stilul, pentru a intra într-o nouă dimensiune a plăcerii condusului.

Pe de altă parte, cel de-al şaptelea membru al gamei John Cooper Works combină conceptul global al primului Sports Activity Coupe din această clasă cu sistemul de propulsie şi cu tehnologia şasiului dezvoltate ca urmare a experienţei vaste în motorsport şi a echipării standard cu tracţiune integrală ALL4.

Atât conducătorul, cât şi pasagerii - ocupanţi ai celor patru locuri - se pot bucura de senzaţia caracteristică doar competiţiilor sportive şi de ambianţa interioară caracteristică maşinilor sport.

Un model Sports Activity Coupe, cu însuşiri de competiţie

MINI John Cooper Works Paceman impresionează prin faptul că este un remarcabil model sportiv, într-o categorie nouă de automobile.

Modelul îşi accentuează suplimentar imaginea de model sportiv pe care o are printr-un un kit aerodinamic care cuprinde în versiune standard, printre altele, suspensie sport coborâtă şi jante din aliaj, de 18 ţoli.

Din punct de vedere cromatic, selecţia de culori pentru exterior include Chili Red, care poate fi comandată - exclusiv pentru modelul John Cooper Works - ca nuanţă de contrast pentru acoperiş şi capacele oglinzilor retrovizoare, precum şi pentru benzile Sport.

Motor puternic

MINI John Cooper Works Paceman este echipat cu un motor de 1,6 litri, cu patru cilindri, dotat cu un turbocompresor twin-scroll, cu injecţie directă pe benzină şi gestiune variabilă a supapelor bazată pe tehnologia VALVETRONIC patentată de BMW Group.

Acest tip de motorizare dezvoltă 160 kW/218 CP şi atinge vârful curbei de cuplu la 280 Nm, maxim ce poate fi ridicat la 300 Nm pe intervale scurte, între 2.100 şi 4.500 rpm, datorită funcţiei Overboost.

Datorită unui sistem sport de evacuare, furnizarea puterii este însoţită şi de o acustică sportivă corespunzătoare.

La versiunea standard, transmisia manuală cu şase trepte transferă puterea motorului, însă opţional se poate comanda şi cutia de viteze automată, tot cu şase rapoarte.

De la 0 la 100 km/h, MINI John Cooper Works Paceman sprintează în 6,9 secunde - indiferent de transmisia cu care este echipat. Viteza maximă este de 226 km/h (transmisie manuală), respectiv de 224 km/h (transmisie automată).

Datele de acceleraţie sunt aceleaşi cu transmisia standard - manuală, cu şase trepte - sau cu cea opţională - automată, cu şase rapoarte, cu clapete de schimbare pe volan; eficienţă remarcabilă în această clasă de putere datorită gamei extinse de tehnologii MINIMALISM, care include Brake Energy Regeneration (generarea energiei la frânare), Shift Point Display (afişarea punctului de schimbare a vitezelor), funcţia Auto Start/Stop şi Electric Power Steering (servodirecţie electrică); butonul standard Sport modifică reacţiile acceleraţiei, acustica motorului, asistarea puterii furnizată de direcţie şi dinamica schimbării atunci când automobilul este echipat cu transmisia automată opţională.

Automobilul beneficiază de un nivel extrem de redus pentru consum şi de emisii în această clasă de putere, datorită eficienţei deosebite a motorului, dar şi tehnologiei MINIMALISM.

MINI John Cooper Works Paceman are un consum mediu de combustibil în ciclul de testare EU de 7,4 l/100 km (transmisie automată - 7,9 l/100 km), iar nivelul emisiilor CO2 este de 172 g/km (transmisie automată - 184 g/km).

Transmisie ALL4

În plus, automobilul beneficiază de echilibru, precum şi de o siguranţă şi o abilitate sportivă de neegalat, asigurate de tracţiunea integrală ALL4, care transferă puterea mare a motorului către cele patru roţi.

Pentru a distribui perfect puterea către puntea faţă şi cea spate, sistemul de tracţiune integrală ALL4 utilizează un diferenţial central electromagnetic. ALL4 optimizează pentru aceasta tracţiunea, stabilitatea şi agilitatea la abordarea dinamică a virajelor.

Amortizoare şi arcuri reglate mai ferm, bare antiruliu întărite, gardă la sol redusă cu 10 milimetri şi un sistem de frânare cu etriere de culoare roşie, toate acestea se numără printre modificările aduse şasiului de la MINI John Cooper Works Paceman.

Mai mult, la acest nou model, sistemul DSC (Dynamic Stability Control / control dinamic al stabilităţii) cuprinde mod DTC (Dynamic Traction Control / control dinamic al tracţiunii), iar butonul standard Sport permite conducătorului să modifice reacţiile şi acustica motorului, precum şi asistarea puterii furnizată de direcţie.

Un interior special

Modelul MINI John Cooper Works Paceman dispune de patru scaune şi de o capacitate a portbagajului de 330 de litri. Însă volumul total pentru bagaje poate ajunge la un maximum de 1.080 de litri, prin rabatarea individuală a spătarelor celor două locuri din spate.

În consonanţă cu aspectul sportiv al cockpitului specific modelelor sport John Cooper Works, aceste scaune individuale oferă compartimentului din spate o ambianţă tip "lounge".

Compartimentului frontal beneficiază de dotări caracteristice printre care se numără scaunele sport, volanul sport, benzile ornamentale pentru interior în nuanţă Piano Black, tapiţeria de culoare antracit a acoperişului şi cadranele de culoare închisă pentru vitezometru şi turometru.

La acest model de automobil, specificaţia standard mai include aer condiţionat şi radio MINI Boost CD, în timp ce dotările opţionale disponibile pentru versiunea obişnuită MINI Paceman - tehnologia MINI Connected, opţiunile specifice modelului şi accesoriile John Cooper Works - contribuie la amplificarea confortului şi a personalităţii maşinii.

Alte date, pe scurt

Modelul beneficiază de: tehnologia sofisticată a şasiului cu reglaj specific modelului; punte faţă cu combinată MacPherson, punte spate cu braţ central; suspensie sport standard cu arcuri şi amortizoare reglate mai ferm, bare antiruliu întărite şi gardă la sol coborâtă cu 10 milimetri; frâne puternice cu etriere de culoare roşie; jante 18" din aliaj cu masa optimizată, în design Twin Spoke Black Burnished, ca dotare standard; opţional, jante de 19 ţoli.

Alte detalii importante: kitul aerodinamic din echiparea standard accentuează caracterul de model pentru curse şi optimizează curentul de aer; logo John Cooper Works pe grila radiatorului, hayon, benzile de pe pragurile uşilor şi contururile semnalizatoarelor; proiectoare de ceaţă montate standard în faţă; selecţie de nouă culori disponibile pentru exterior, printre care şi nuanţa Chili Red exclusivă pentru modelele John Cooper Works; alb, negru şi Chili Red pot fi comandate ca nuanţe de contrast pentru acoperiş şi capacele oglinzilor retrovizoare, precum şi pentru benzile Sport.

Despre interior: design distinctiv, cu scaune individuale în spate; spaţiu generos pentru cap, umeri şi picioare; cotiere integrate în echiparea panoului din spate; MINI Centre Rail disponibilă standard; spătare rabatabile individual pentru scaunele din spate; volumul spaţiului de depozitare poate fi crescut de la 330 de litri la un maxim de 1.080 de litri.

Echiparea standard de calitate include: aer condiţionat şi radio MINI Boost CD; o varietate de opţiuni de personalizare şi dotări de amplificare a confortului: faruri xenon, faruri adaptive, Comfort Access, oglinzi retrovizoare (interior şi exterior) cu efect automat antiorbire, trapa din sticlă cu operare electrică pentru înclinare/culisare, Park Distance Control, sistem de difuzoare hi-fi harman/kardon, sistem de navigaţie MINI; gamă de funcţii MINI Connected cu web radio, utilizare Facebook şi Twitter în maşină, Dynamic Music, Driving Excitement, Mission Control şi MINIMALISM Analyser.

Specificaţii tehnice şi performanţe

MINI John Cooper Works Paceman în cifre, pe scurt:

- motor pe benzină, cu patru cilindri, cu turbocompresor twin-scroll, injecţie directă şi gestiune complet variabilă a supapelor bazată pe tehnologia VALVETRONIC patentată de BMW Group;

- capacitate: 1.598 cmc, putere maximă: 160 kW/218 CP la 6.000 rpm, cuplu maxim: 280 Nm între 1.900 şi 5.000 rpm (cu funcţia Overboost: 300 Nm între 2.100 şi 4.500 rpm);

- acceleraţie (0-100 km/h): 6,9 secunde, viteză maximă: 226 km/h (transmisie automată: 224 km/h). Consum mediu în ciclul EU: 7,4 l/100 km (transmisie automată: 7,9 l/100 km), emisii CO2: 172 g/km (184 g/km).

Dimensiuni la exterior

Lungime: 4.124 de milimetri

Lăţime: 1.786 de milimetri

Înălţime: 1.527 de milimetri

Ampatament: 2.596 de milimetri.