"Forbes": BMW, marca de automobile cu cel mai mare impact din lume

Studiu Forbes 2013 - BMW
Studiu Forbes 2013 - BMW (Forbes)

Conform datelor unui studiu realizat recent de celebra revistă "Forbes" şi de compania de cercetare WPP, BMW este marca auto cu cel mai mare impact la nivel mondial.

Aflat la a treia ediţie, acest studiu măsoară impactul pe care mărcile îl au faţă de clienţi, aşa numitul „cultural traction“, adică relevanţa culturală pe care o au brandurile printre consumatori.

Impactul de acest tip este definit de patru caracteristici de bază

- vizionar - mărci inovative, care experimentează noi teritorii şi captează atenţia

- inspiraţional - mărci cu substanţă, pe care publicul larg o recunoaşte şi cu a cărei identitate doreşte să se asocieze

- curajos - mărci a căror evoluţie include încredere şi determinare

- entuziasmant - mărci în ascensiune, care pot să schimbe topuri, clasamente şi ierarhii.

Peste 62.000 de respondenţi aleşi corespunzător din 10 regiuni geografice importante ale planetei au participat la această cercetare: SUA, China, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Australia, Brazilia, Hong Kong şi Singapore.

Pe baza centralizării răspunsurilor s-a realizat un top 10 al celor mai relevante branduri. Clasamentul este dominat de Google, iar Apple ocupă locul al doilea, fiind urmat la mică distanţă de Samsung.

BMW ocupă locul al şaptelea în clasamentul general, fiind cea mai bine clasată marcă auto din punct de vedere al viziunii şi al capacităţii de a inspira.

Iată cum a descris specialistul Maggie Taylor, care a coordonat condus realizarea studiului, secretul succesului care stă în spatele mărcilor din Top 10:

"O marcă trebuie condusă şi cultivată astfel încât clienţii să o perceapă ca fiind de actualitate şi relevantă, dar, în acelaşi timp, să rămână fidelă valorilor sale principale".

ÎBMW se poziţionează conform rezultatelor acestui studiu drept cea mai importantă marcă auto din lume.

Reprezintă factori importanţi de succes atât îmbunătăţirea valorii de bază a mărcii - „Joy”, „Plăcerea de a conduce” asigurată prin „EfficientDynamics” - cât şi consolidarea mărcii principale BMW prin sub-brandurile BMW M şi BMW i.

Mai mult, foarte importantă este clasarea pe locul al treilea în percepţia de brand inovativ, imediat după Apple şi Google.

Iată care este clasamentul complet al studiului:

1. Google

2. Apple

3. Samsung

4. IKEA

5. Microsoft

6. Sony

7. BMW

8. Audi

9. Coca-Cola

10. ebay