BMW - cercetări pentru a perfecţiona maşina care se conduce "singură"

Prototip BMW pentru condus autonom
Prototip BMW pentru condus autonom (BMW Group)

Parteneriatul în ceea ce priveşte sistemele de asistare a conducătorului auto parafat între BMW Group şi Continental, furnizor internaţional în domeniul auto, se va intensifica în perioada următoare, după ce în ianuarie, cele două companii au semnat un acord de dezvoltare în comun a unui sistem electronic capabil să susţină un condus automatizat.

Acest parteneriat de cercetare are drept obiectiv principal perfecţionarea funcţiilor pentru condus superautomatizat, astfel încât acestea să fie gata de implementare începând cu 2020.

Programul care include proiectul de cercetare a condusului superautomatizat va căuta să implementeze o nouă viziune pentru siguranţă rutieră - "Vision Zero (Accident-Free Mobility)" şi "Safety for All" - astfel încât mobilitatea fără accidente să devină cât mai aproape de realitate.

"Datorită viziunii noastre asupra condusului superautomatizat, am dezvoltat deja tehnologii şi metodologii pentru o gamă de sisteme revoluţionare de asistare a conducătorului. Funcţiile de condus parţial automatizat în viitorul apropiat, precum Traffic Jam Assistant (asistare în ambuteiaje), vor însemna un pas important pe drumul spre un condus foarte automatizat", a precizat recent Dr. Christoph Grote, director BMW Group Research and Technology.

Obiectivul, condus autonom pe autostrăzi

Pentru asigurarea unei mobilităţi durabile cu caracter personal, condusul autonom va avea un rol major în viitor, acestă idee fiind adoptată total de ambele companii.

În anii 2013 şi 2014, perioadă în care se va desfăşura proiectul comun între BMW Group şi Continental, vor fi dezvoltate mai multe prototipuri capabile să opereze superautomatizat pe autostrăzi, care vor fi înmânate unui grup restrâns de participanţi pregătiţi special.

Aceştia vor face parte dintr-un program-pilot de testare a funcţiilor pentru condus autonom, iar testele, care vor avea loc pe autostrăzi din Germania şi din Europa, vor lua în considerare toate provocările specifice, precum noduri rutiere, staţii de taxare, lucrări rutiere şi frontiere naţionale.

Echipe ale ambelor companii vor aborda o gamă de provocări tehnice, astfel încât să se obţină o comandă completă a tehnologiei necesare, pe baza căreia va fi posibilă dezvoltarea unui cadru juridic pentru condus automat.

10 ani de cercetări în domeniu

BMW Group a făcut în ultimul deceniu paşi importanţi în dezvoltarea funcţiilor pentru condus automatizat.

Un prototip al BMW Group Research and Technology a făcut în vara anului 2011 un test public pe autostrada A9 dintre München şi Nürnberg, fără vreo intervenţie a şoferului.

Prototipul respectiv, căruia i s-au adus continuu îmbunătăţiri, a frânat, a accelerat şi a depăşit alte automobile - totul complet autonom - şi, în acelaşi timp, s-a adaptat constant situaţiei din trafic, cu respectarea regulilor de circulaţie.

De atunci, acest prototip a parcurs aproximativ 10.000 de kilometri, în teste care au demonstrat că poate opera cursiv şi se adaptează în trafic. Specialiştii au stabilit totodată că strategia de operare a prototipului trebuie definită clar, având două componente principale - poziţionarea cu acurateţe a automobilului pe banda de trafic şi recunoaşterea clară a tuturor maşinilor şi obiectelor din mediul său imediat.

O combinaţie de tehnologii diverse şi complementare cu senzori, printre care se numără radar laser de jur-împrejur, radar convenţional, precum şi scanarea video şi cu ultrasunete face posibilă realizarea detectării maşinilor şi obiectelor din mediu.

Există foarte puţine elemente de design exterior care diferenţiază acest automobil de un model de serie, în ciuda existenţei acestor posibilităţi de scanare 360°.

Ce se întâmplă în caz de urgenţă

În cadrul proiectelor anterioare de cercetare BMW TrackTrainer şi Emergency Stop Assistant, inginerii BMW Group Research and Technology au pus la punct şi dezvoltat tehnologiile principale necesare pentru condus automatizat.

Sistemul BMW TrackTrainer permite ca automobilele să navigheze complet autonom pe circuite de curse, urmând traseul ideal, pe baza unei combinaţii dintre o hărtă digitală de înaltă precizie şi datele GPS şi video.

Sistemul a fost utilizat la data de 21 octombrie 2009 pentru a ghida un automobil pe bucla Nordschleife, a circuitului de la Nürburgring.

Sistemul BMW TrackTrainer a ajuns şi în SUA, la o demonstraţie organizată la data de 25 mai 2011, pe Laguna Seca Raceway din California, unde s-a demonstrat că automobilele automatizate pot furniza performanţe impresionante.

Sistemul BMW Emergency Stop Assistant are capacitatea de a comuta în modul de condus automatizat şi să oprească maşina în siguranţă - dacă este identificată o urgenţă medicală în automobil - de exemplu, dacă biosenzorii detectează un infarct suferit de către cel aflat la volan.

Într-o astfel de situaţie, sistemul activează luminile de avarie şi, ţinând cont de trafic, realizează manevrele necesare, într-o manieră sigură şi controlată, pentru oprirea automobilului la marginea drumului.

Prin sistemul BMW eCall, care asigură o reacţie de urgenţă eficientă şi adecvată, este transmis imediat automat un apel de urgenţă, pentru a solicita asistenţă medicală şi pentru a înştiinţa autorităţile rutiere.