Hohote de râs la TV după explicaţiile date de un lider PSD: Tot ce merge rău în ţară e de la UE şi PNL

Radu Buzăianu
Andrei Pricopie
02.07.2024

Deputatul PSD Laurenţiu Gîdei l-a făcut să râdă în hohote pe jurnalistul Radu Buzăianu, care moderează, alături de Răzvan Zamfir, emisiunea "Bună, România" de la postul B1 TV.

În cadrul discuţiilor a venit vorba despre acciza la carburanţi, care a crescut substanţial, fapt ce va avea un efect de bumerang în economia de piaţă, ducând la creşteri de preţuri.

Nu e vina PSD, ci a Bruxelles-ului, a argumentat social-democratul, spre amuzamentul jurnaliştilor din platou. Iar dacă ceva nu merge bine în economie, de vină este ministrul de Finanţe de la PNL, spune acelaşi Gîdei.

A urmat o dezbatere aprinsă în platou, în discuţie intervenind, de asemenea, deputatul liberal Robert Sighiartău şi useristul Radu Miruţă.

Redăm mai jos schimbul de replici:

Radu Buzăianu: Am izolat prea mult subiectul acesta, care poate, aşa cum l-am definit, este cel mai important. Domnul Gîdei, se zice că nu creşte taxa şi azi văd că au crescut acciza, ceea ce va duce la creşterea preţului la combustibil, care va duce la creşterea tuturor preţurilor.

Laurenţiu Gîdei: Ştiţi foarte bine că acciza nu este o taxă pe care o creştem noi că aşa dorim. E o chestiune de convenţie europeană.

Radu Buzăianu începe să râdă cu poftă şi nu se mai opreşte o bucată bună din discuţie

Laurenţiu Gîdei: Păi dar nu vă supăraţi...

Robert Sighiartău: Nu e adevărat!

Răzvan Zamfir: Nu e adevărat, domnule Gîdei.

Laurenţiu Gîdei: Vă rog, să nu fiu întrerupt...

Răzvan Zamfir: Vă rog frumos. Să vă duceţi fraza la capăt, după aceea îi dăm cuvântul şi domnului Sighiartău.

Laurenţiu Gîdei: În România, a crescut cu cuantumul cel mai mic din Uniunea Europeană, tocmai pentru a ţine un echilibru, deci nu este o taxă pe care am introdus-o noi că vrem. Orice guvern ar fi fost, şi dumneavoastră dacă aţi fi fost onoraţi, aţi fi fost obligaţi prin angajamentele europene să introduceţi acea decizie.

Radu Buzăianu: Deci de la Uniunea Europeană vine treaba.

Robert Sighiartău: Nu e adevărat, e o minciună şi se pare că ei ostracizează Uniunea Europeană, spunând că tot ceea ce e rău vine de la Uniunea Europeană. Ei nu vor să taie cheltuielile statului absolut deloc. Domnul Ciolacu, socialistul de Ciolacu, pentru că într-adevăr, aici miniştrii PNL-ului, eu am mai spus-o, nu performează cum trebuie şi nu sunt o voce destul de puternică în guvernare.

Laurenţiu Gîdei: Este vorba de anexa 1 la Directiva din 1996, din 2003 a Comisiei Europene. Vă mai zic şi eu ceva, să mai bem apă avem voie în ţara asta?

Radu Miruţă: Să ne gândim la ţara asta, nu numai la combinaţii.

Laurenţiu Gîdei: Pe dumneavoastră de la USR şi de la PNL abia aştept să vă găsesc în studioul de televiziune să discutăm jalonul reformei fiscale din România, să văd cum o veţi justifica.

Radu Buzăianu: Domnule Gîdei, nu cumva Uniunea Europeană ne mai zice ceva, de exemplu, să reducem deficitul excesiv bugetar? Nu cumva UE nu zice că trebuie să avem această inflaţie record?

Laurenţiu Gîdei: Dar nu avem noi ministrul de Finanţe care vine cu măsuri, iertaţi-mă!

Radu Buzăianu: Ia auziţi, domnule Sighiartău, aici pare că sunteţi dvs. vinovaţi, cei de la PNL. Deci ce e rău e de la PNL şi de la Uniunea Europeană.

Robert Sighiartău: Ştiu retorica domnului Gîdei, abia îl aştept într-o emisiune, că a spus să facem o dezbatere despre cum e cu reforma fiscală. Vă spun eu cum e cu reforma fiscală: anunţaţi-i pe români că voi vreţi să introduceţi impozitul progresiv anul viitor, că nu or să mai fie bani şi vă veţi folosi de acel jalon, care nu are nicio treabă cu impozitul progresiv, să introduceţi impozitul progresiv. Asta vreţi să faceţi şi pregătiţi terenul pentru povestea asta.

Răzvan Zamfir: Aş vrea totuşi să clarificăm ceva. Acciza la carburant este impusă de UE. Aşa a zis domnul Gîdei, da?

Laurenţiu Gîdei: E directivă europeană, repet.

Răzvan Zamfir: E directivă europeană şi valoarea accizei utilizată în scop comercial? Este directivă europeană şi acciza la bere? Este directivă europeană şi acciza la vinuri spumoase?

Laurenţiu Gîdei: Este cadrul comun de impozitare a produselor energetice şi electrice.

Răzvan Zamfir: Nu, nu, nu. Nu sunt accize de la UE, despre asta e vorba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor