Opt poliţişti şi un jandarm, prinşi cu şpaga. Au vrut să se asigure că îşi iau examenele

(Facebook / PolitiaCapitalei.RO)
Andrei Popescu
04.07.2024

Opt agenţi de poliţie, un subofiţer jandarm au fost duşi la audieri, în Braşov, într-o cauză penală privind săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu susţinerea unor examene universitare/examene de licenţă la o universitate privată din municipiul Braşov, a anunţat, joi, Direcţia Generală Anticorupţie.

Potrivit DGA, mai mulţi studenţi ai unităţii de învăţământ superior privat sunt acuzaţi că au dat unui profesor, direct sau indirect, diverse sume de bani şi bunuri cu scopul promovării examenelor din cursul anului de studiu sau a examenului de licenţă.

În acelaşi dosar, DGA a demarat, joi, 20 de percheziţii în 10 judeţe.

Surse judiciare au precizat că este vorba de Universitatea “Spiru Haret” din municipiul Braşov.

Comunicatul DGA

În ziua de 4 iulie 2024, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Braşov, împreună cu colegi din cadrul structurilor DGA din alte 9 judeţe şi Structura centrală, au pus în executare 20 de mandate de percheziţie domiciliară/vehicule/corporale, la locaţii de pe raza municipiului Bucureşti şi a 10 judeţe (Alba, Buzău, Dâmboviţa, Constanţa, Covasna, Harghita, Prahova, Galaţi, Vrancea şi Giurgiu) într-o cauză penală privind săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu susţinerea unor examene universitare/examene de licenţă la o universitate privată din municipiul Braşov.

De asemenea, au fost puse în executare mandate de aducere emise faţă de 15 persoane, dintre care 8 agenţi de poliţie şi un subofiţer jandarm, pentru audieri la sediul unităţii de parchet.

În fapt, în urma actelor de urmărire penală a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada 2023 – 2024, mai mulţi studenţi ai unităţii de învăţământ superior privat au dat unui profesor, direct sau indirect, diverse sume de bani şi bunuri cu scopul promovării examenelor din cursul anului de studiu sau a examenului de licenţă.

În cadrul dosarului penal se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

În cauză, se beneficiază de sprijin din partea Serviciilor Judeţene Anticorupţie Alba, Buzău, Dâmboviţa, Constanţa, Covasna, Harghita, Prahova, Galaţi, Vrancea şi Structura centrală, precum şi a Brigăzii Operaţiuni Speciale Braşov, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor