Viziteu, dezlănţuit la TV: E destul de evident că PSD-PNL fac o "altfel de reformă" din moment ce avem cea mai mare inflaţie din UE

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
04.07.2024

Ce s-a ales de reforma aparatului bugetar promisă de coaliţia de guvernare? Praful. Asta spune primarul USR al Braşovului, Lucian Stanciu Viziteu, care s-a contrat, la postul B1 TV, cu liberalul Sergiu Bîlcea.

Lucian Stanciu Viziteu: Aş fi vrut să fac parte dintr-o dezbatere despre cine reduce mai mult cheltuielile statului. PSD ar fi zis "eu reduc 5%", PNL ar fi zis "eu reduc 10%" şi să se certe pe asta, ar fi fost despre români.

Radu Buzăianu: Au crescut cheltuielile, au mai angajat în sistemul bugetar.

Lucian Stanciu Viziteu: Asta arată că ei nu se ceartă pe chestiuni care interesează românii, se ceartă pe propriile interese. Şi, din păcate, guvernarea asta cam tot despre asta a fost, nu despre oameni, ci despre ei, despre PNL şi PSD.

Radu Buzăianu: Domnule Sergiu Bîlcea, vreţi să interveniţi că nu se face nici o reformă a statului?

Lucian Stanciu Viziteu: Este destul de evident că fac o altă reformă, din moment ce avem cea mai mare inflaţie din UE. Asta s-a tot zis, dar eu aş vrea să vă arăt cam cum arată conducerea dezastruoasă socialistă într-o cifră simplă. Procentul de elevi care la evaluarea naţională au luat sub nota 5 (...) PSD, PNL răspund în solidar. Adică asta e realitatea în care trăim şi în loc să dezbată care e cea mai bună reformă pentru educaţie, ei se târguiesc pe data alegerilor, lucru care este exclusiv apanajul lor şi nici acolo nu se pot înţelege.

Radu Buzăianu: Vreţi să interveniţi pe subiectul acesta cu reforma că bănuiesc că poate aveţi o nemulţumire, domnule Bîlcea. Reforma aparatului bugetar ne-a fost promisă în urmă cu aproape deja un an.

Sergiu Bîlcea: A fost una dintre declaraţiile de început de mandat ale domnului Ciolacu. Sincer, nu am văzut propuneri clare şi nici declaraţii ulterioare sau decizii. Cert este că una dintre decizii aparţine Ministerului Mediului. Dacă este tot să discutăm... În această săptămână printr-o hotărâre de guvern s-au comasat câteva instituţii şi cred că este un început şi fiecare minister - aici pot să-i dau dreptate domnului Lucian Viziteu - trebuie să facă cum a făcut şi Ministerul Mediului să vină cu propuneri de comasare, de delegare a unor responsabilităţi prin digitalizare, să ne spună că vor face reformă şi unde va merge această reformă. Este o discuţie care, într-adevăr, trebuie pusă pe masă, dar repet, motorul acestei discuţii trebuie să fie domnul Ciolacu care şi-a făcut din această temă a reducerii aparatului bugetar o temă economică, la fel cum a făcut-o temă de campanie cu acea plafonare a preţurilor care, din punctul meu de vedere, nu este una extraordinar de bună. O decizie nu extraordinar de reuşită.

Lucian Stanciu Viziteu: Vă rog să-mi permiteţi, în timp ce domnul de la PNL spunea despre aceste comasări şi reduceri, îmi aminteam de schiţele lui Caragiale, dacă vă amintiţi, că noi vrem schimbare, dar să rămână totul la fel. În fapt, aceste lucruri pe care le-au făcut au luat două ministere, le-au unit şi n-au dat afară pe nimeni să reducă aparatul.

Da, învăţăm din aceste greşeli, dar nu vorbeam despre partide politice, ci despre reforma statului în beneficiul românilor. Şi eu zic că ce propuneţi tot propus a fost, că adăugaţi 1 cu 1 şi dă 2 şi mi-aş fi dorit să dea măcar 2, dar la voi au dat 1 plus 1 egal 3 sau 4. Pentru că de când se duce cu socialiştii la guvernare pe aparatul statului... Eu vă zic lucruri factuale: faptul că aparatul administrativ sub guvernarea PSD-PNL nu a scăzut, nu s-a eficientizat ci a crescut, este un fapt.

Sergiu Bîlcea: Retorica dumneavoastră, că unul cu unul face doi, e un pic greşită, dar eu cumva v-am dat dreptate şi spuneam că aştept acest gen de decizii de la domnul Ciolacu care trebuie să fie motorul acestei reforme, şi deşi Ministerul Mediului a reuşit să ia o primă decizie şi celelalte ministere, în urma acelor evaluări, trebuie să vină cu aceste reforme.

Să nu uităm că şi dumneavoastră, în primării, trebuie să vă analizaţi foarte bine. Numărul de angajaţi acum nu vreau să spun nimic de oraşul dumneavoastră, dar de multe ori în administraţia locală sunt foarte mulţi angajaţi în cadrul primăriilor şi aici nu mai depinde de guvern, ci depinde de dumneavoastră ca şi administraţie. Cum Ministerul Mediului a reuşit să ia o primă decizie, şi celelalte ministere trebuie să ia.

Lucian Viziteu: Aşa este, şi eu zic că sunt primar de 3 ani şi jumătate, am redus cu 35% aparatul administrativ şi chiar lunea aceasta am mai eliminat încă 12 posturi de conducere şi la primării să fie mai eficient. Eu ce aş vrea să vă zic, dacă tot ne duceţi retorica într-o politică, m-aş fi aşteptat ca un partid liberal să nu se predea în braţele unor socialişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor