România are cele mai ieftine alimente din UE şi cele mai mici salarii. Cât costă coşul minim de consum pentru un trai decent

Magazin Kaufland (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
04.07.2024

Deşi România are cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană, acest lucru nu înseamnă că românii o duc bine, în special în condiţiile în care numai în ultimul an coşul cu produse de bază s-a scumpit cu aproape 15%, în ciuda plafonării adaosului comercial.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că România este ţara cu mâncarea cea mai ieftină şi că plătim, în medie, cu 26% mai puţin comparativ cu restul Uniunii. Cu toate acestea, românii fac faţă tot mai greu cheltuielilor de zi cu zi şi sunt forţaţi să scurteze lista de cumpărături, relatează TVR Info.

Conform site-ului citat, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru un singur adult în România sare de 3.800 de lei, cu aproape 1.500 de lei peste salariul minim pe economie, venit pe care îl primesc la final de lună 1 din 3 angajaţi de la noi din ţară.

În ciuda faptului că salariile au crescut, acestea nu au ţinut pasul cu scumpirile de la raft, astfel că puterea de cumpărare a românilor este în continuare diminuată.

“Creşterea salariului către nivelul mediu din Uniunea Europeană va conduce şi la majorarea preţurilor. Converg salariile, dar vor converge şi preţurile. Deci salariile şi preţurile bunurilor din coşul de consum trebuie văzute ca fiind corelate şi mergând împreună”, a precizat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al asociaţiei analiştilor financiari (CFA) România.

La rândul său, consultantul fiscal Emilian Duca a afirmat: “Atât timp cât nivelul salariului minim sau mediu din România este unul dintre cele mai mici din Europa automat că un român o va duce mai prost, va cumpăra mai puţine produse decât un alt cetăţean din Uniunea Europeană”.

România are cele mai mici preţuri la produse de bază precum ulei, zahăr, făină, orez, sucuri şi apă. Cele mai scumpe alimente şi băuturi nealcoolice sunt în Luxemburg şi Danemarca, cu 13 procente peste media europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor