“Să fim prieteni. Fără Bullying” – Impact semnificativ al programului implementat de Salvaţi Copiii România

(Captură video)
Andrei Popescu
04.07.2024

Salvaţi Copiii România a publicat analiza de impact a programului antibullying “Să fim prieteni – Fără Bullying” desfăşurat în anul şcolar 2023 – 2024 în 60 de grădiniţe, cu sprijinul Fundaţiei OMV Petrom.

Analiza confirmă că atenţia acordată dezvoltării socio-emoţionale şi dezvoltării unor relaţii sănătoase schimbă dinamica grupului, iar copiii devin mai cooperanţi, mai toleranţi, se joacă mai bine împreună şi sunt mai curajoşi să spună “stop” atunci când îi deranjează ceva.

Principalele rezultate:

- 70% dintre copii au capacitatea de a-şi exprima emoţiile şi de a le gestiona într-un mod pozitiv,

- 50% dintre specialişti constată reducerea comportamentelor agresive între copii,

- 98% dintre specializaţi utilizează instrumente noi pentru prevenirea bullyingului,

- 36% dintre părinţii implicaţi în program declară că gestionează mai bine conflictele între copii,

- 64% dintre specialişti au remarcat îmbunătăţirea climatului din grădiniţă.

Bullyingul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii şi se referă la comportamente variate care umilesc şi exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifestă pentru o perioadă de timp. Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulţilor şi continuă în absenţa unor măsuri specifice de intervenţie.

De asemenea, bullyingul nu se referă doar la împingeri sau agresiuni fizice sau verbale, ci include şi acele situaţii în care un copil în mod repetat nu este implicat în activităţile de grup, când unui copil i se distrug sau confiscă lucrurile şi jucăriile în mod repetat.

Metodologia studiului

1. Colectare de date pe bază de chestionar efectuată în rândul părinţilor. La studiu au participat 2053 de părinţi în evaluarea iniţială şi 1136 de părinţi în evaluarea finală. Studiul în rândul părinţilor a fost de tip panel, chestionarul aplicat înainte şi după desfăşurarea programului urmărind evaluarea diferenţelor de comportament şi atitudine ale copiilor, din perspectiva părinţilor.

Chestionarul a avut două componente tematice majore: - evaluarea comportamentului copilului din perspectiva potenţialului agresiv; - evaluarea mediului instituţional al grădiniţei din perspectiva potenţialului agresiv al relaţiilor între adulţi (personal administrativ, cadre didactice, părinţi).

2. Sondaj de opinie în rândul specialiştilor în educaţie (cadre didactice din grădiniţele în care a fost implementat proiectului) aplicat iniţial pe un volum de 270 cadre didactice şi aplicat final pentru 241 de educatori şi pedagogi din învăţământul preşcolar. Cele două tipuri de chestionare (iniţial şi final ) au fost diferite.

Chestionarul iniţial vizat exclusiv evaluarea situaţiei potenţialului de bullying şi manifestărilor acestuia la nivelul unităţii educaţionale în care activează respondentul, iar chestionarul final a fost orientat prioritar pe evaluarea intervenţiilor, a instrumentelor utilizate şi a efectelor obţinute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor