Petiţie Declic cere premierului Ciolacu să nu lase fără permis şoferii nevinovaţi. Se anunţă şi protest

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
04.07.2024

Petiţia online “Anulaţi OUG care lasă fără permis şoferi nevinovaţi”, lansată de comunitatea Declic, a adunat la doar 24 de ore de la lansarea ei, peste 80.000 de semnături. În petiţie i se cere premierului Marcel Ciolacu să renunţe la modificările “de weekend” ale Codului Rutier, privind testarea antidrog a şoferilor.

Mai mult, Declic anunţă pe pagina sa de Facebook organizarea, pe data de 11 iulie, în Piaţa Victoriei, de la orele 18:00, a unui protest împotriva OUG84 “care pune în pericol drepturile şoferilor, bicicliştilor şi utilizatorilor de trotinete electrice”.

Potrivit Declic, ordonanţa privind modificările la Codul Rutier, apărută sâmbătă seara în Monitorul Oficial, lasă automat fără permis de conducere pe orice şofer care alege să fie testat direct la IML pentru depistarea drogurilor, şi nu prin aparatele drugtest ale poliţiei.

Această măsură a fost adoptată în ciuda faptului că statisticile oficiale arată că unul din două teste pozitive este fals pozitiv. Prin urmare, şoferi nevinovaţi ar rămâne fără permis, deşi ei nu se sustrag testelor legale ci aleg să fie testaţi riguros, direct la centrele IML, şi nu prin aparatele predispuse la erori ale Poliţiei.

“De acum, fiecare şofer sau şoferiţă care cere analize de sânge rămâne fără permis până vine rezultatul. Or asta înseamnă chiar şi 1 an fără permis, pentru că laboratoarele sunt puţine şi Institutul de Medicină Legală nu are suficient personal”, susţine textul petiţiei.

Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei “Anulaţi OUG care lasă fără permis şoferi nevinovaţi”, a precizat că “numărul mare de oameni care au semnat într-un timp atât de scurt ar trebui să îi dea de gândit premierului Ciolacu şi să îl determine să abroge articolele care nenorocesc vieţile unor şoferi nevinovaţi”.

“Ordonanţa făcută pe genunchi ne transformă pe toţi în infractori buni de pedepsit. Înţelegem pe deplin nevoia de a identifica şoferii care au consumat substanţe interzise, însă o ordonanţă care pedepseşte pe nedrept oameni nevinovaţi este împotriva oricărui principiu democratic şi trebuie eliminată înainte să îşi producă efectele”, a continuat ea.

La rândul său, Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, cel care a alertat opinia publică despre modificarea nocivă din noua OUG, este de părere că “noile reglementări transformă şi mai mult războiul românesc împotriva drogurilor, într-un război împotriva oamenilor de rând”.

“Guvernul trebuie să elimine noile prevederi din Ordonanţa 84. Nu există niciun factor de prevenire sau descurajare a condusului sub influenţă ori de reducere a riscurilor, prin astfel de ordonanţe. Dimpotrivă, când 38% dintre cei pedepsiţi prin confiscarea permisului luni de zile sunt oameni nevinovaţi (în 2023, peste 1100 de oameni nevinovaţi) astfel de legi fac mult mai mult rău decât bine”, a adăugat el.

Conform Declic, OUG 84, dată peste weekend de Guvern, dă liber la testare direct în laboratoarele Poliţiei Române, nu doar la IML.

Totuşi, Consiliul Superior de Medicină Legală, cel care coordonează analizele în acest moment, atrage atenţia asupra faptului că poliţia nu are personal calificat, nici laboratoare specifice.

“Probabil că această ordonanţă a fost dată din raţiuni financiare, ca să nu mai plătească poliţia analizele la IML. Analiza aceasta la IML era singura şansă a şoferilor care nu au luat droguri să-şi demonstreze nevinovăţia. Însă această modificare are consecinţe dezastruoase şi va lăsa fără permis zeci de mii de şoferi nevinovaţi. Sunt de oameni care îşi câştigă existenţa din condus sau pentru care maşina e singura cale de a ajunge la serviciu şi nu pot să îşi piardă permisul pe nedrept chiar şi 1 an”, a mai spus Cătălina Hopârteanu.

Totodată, susţine Declic, această ordonanţă “nenoroceşte” bicicliştii şi pe cei care folosesc trotinete electrice, în condiţiile în care dacă aceştia refuză testul rapid antidrog, pot fi amendaţi cu cel puţin 990 de lei.

Petiţia poate fi citită şi semnată aici: https://tinyurl.com/296qak5c

Totuşi, nu toţi poliţiştii sunt încântaţi de ordonanţa de urgenţă care îi obligă să reţină permisul de conducere pentru orice şofer care refuză testarea pe loc, cu aparatul Drager DrugTest 5000.

“Este clar că vorbim de o ordonanţă de urgenţă care a adus nişte modificări subiective şi arbitrare. Şi asta doar pentru ca politicienii, guvernanţii, să se acopere în faţa valului de nemulţumire din partea societăţii, generat de cazul 2 Mai. Este o forţare ceea ce vedem în ordonanţă, care nu aduce sub nici o formă modificări de esenţă, ci doar mult formalism şi oarecum un joc de glezne din partea MAI-ului, care vrea să demonstreze societăţii că 'face şi drege', doar că face asta într-un mod stupid”, a declarat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, pentru Recorder.

Modificările principale ale Codului Rutier mai includ

  • Poliţiştii reţin permisul de conducere al şoferilor care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul până la primirea rezultatului de la IML
  • Poliţiştii pot imobiliza maşina şoferului care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul
  • Restituirea permisului de conducere al şoferilor care au fost prinşi beţi sau drogaţi la volan se va face doar după o evaluare medicală
  • Conducătorii de biciclete şi trotinete electrice au obligaţia să se supună testării pentru consumul de alcool şi substanţe psihoactive. Refuzul constituie contravenţie şi este sancţionat.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor