Hibiscusul, un aliat de nădejde în lupta contra obezităţii şi în protejarea ficatului
alte articole
Apreciat îndeosebi pentru frumuseţea florilor sale, hibiscusul merită preţuit şi pentru beneficiile unice pe care le aduce sănătăţii, beneficii apreciate, de altfel, încă din antichitate.
Legenda spune că, în antichitate, faraonii egipteni beau ceai de hibiscus pentru a-şi regla temperatura corpului astfel încât să resimtă mai puţin disconfortul produs de căldură. În zilele noastre, în Iran, ceaiul de hibiscus este consumat pentru combaterea insomniilor şi a anxietăţii.
De asemenea, ceaiul de hibiscus este considerat de mare ajutor în păstrarea sănătăţii inimii (inclusiv pentru reglarea tensiunii) şi a sănătăţii aparatului respirator. Dar aceasta nu este tot. Mai recent, cercetările au relevat că ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea în greutate, fiind, în genere, benefic pentru metabolism, graţie conţinutului său ridicat de polifenoli.
Cea mai folosită parte a plantei este caliciul. După ce petalele florii de hibiscus se scutură, caliciul roşu al florii continuă să crească, în forma unui boboc de floare, devenind cărnos şi suculent. După recoltare, caliciile sunt folosite pentru prepararea extractului de hibiscus sau a unui delicios ceai acrişor, de culoare roşie, apreciat din cele mai vechi timpuri.
Extractul de hibiscus combate obezitatea, reduce grăsimea abdominală şi ajută la tratarea ficatului gras
Extractul de Hibiscus sabdariffa (HSE) are efect de reglare a metabolismului şi de protejare a ficatului. În februarie 2014, au fost publicate studii care arată că persoanele obeze cu vârste între 18 şi 65 de ani care au consumat extract de hibiscus timp de 12 săptămâni, au pierdut în greutate, şi-au redus grăsimea corporală, şi-au schimbat indicele de masă corporală precum şi celebrul raport talie-şold.
Mai mult, consumul de HSE a redus cantitate de acizi graşi liberi din organism, în condiţiile în care un nivel ridicat al acestor acizi este asociat cu obezitatea şi cu diabetul.
De asemenea, cei care au consumat extract de hibiscus au cunoscut o reducere a steatozei hepatice, respectiv încărcarea cu grăsime a ficatului, cercetătorii concluzionând că aceste rezultate se datorează polifenolilor conţinuţi de hibiscus. “HSE poate acţiona ca un adjuvant pentru prevenirea obezităţii şi a ficatului gras nealcoolic”, au declarat cercetătorii.
Alte beneficii ale extractului de Hibiscus
Polifenolii conţinuţi de plante sunt recunoscuţi pentru rolul pe care îl joacă în prevenirea bolilor, pentru calităţile lor de antioxidanţi şi pentru faptul că au proprietăţi anti-îmbătrânire, iar extractul de hibiscus are un conţinut bogat în polifenoli. În medicina naturistă, hibiscusul se foloseşte în tratamentul hipertensiunii, a diabetului şi a bolilor de ficat. Până în prezent, studiile au relevat o multitudine de beneficii ale extractului de hibiscus, acestea incluzând:
- Potenţial efect anti-cancerigen. Cercetările au relevat că extractul de hibiscus, bogat în polifenol ajută la tratarea cancerului gastric şi al leucemiei.
Antioxidanţi: cercetările au arătat că extractul de hibiscus are un mare potenţial antioxidant şi ajută la reducerea stresului oxidativ din organism, întreţinut în special de radicalii liberi. Polifenolii din HSE, susţin cercetătorii, au un grad înalt de biotransformare, fiind deci benefici pentru organismul celor cei îi consumă.
-
Previne formarea pietrelor la rinichi şi protejează ficatul.
-
Diabet: extractul de hibiscus reglează presiunea sangvină şi nivelul de lipide din sânge, probleme asociate diabetului.
-
Sindromul metabolic/sindromul de insulino rezistenţă: extractul de hibiscus poate ajuta la prevenirea şi tratarea acestui sindrom, un studiu indicând că după consumarea, zilnic, timp de o lună a unei doze de extract de hibiscus, persoanele cu sindrom metabolic au cunoscut o îmbunătăţire a nivelului de glucoză, colesterol şi trigliceride, precum şi a nivelului de rezistenţă la insulină. Sindromul metabolic reprezintă asocierea mai multor afecţiuni care cresc riscul de diabet zaharat şi boală cardiovasculară.
Ceaiul de hibiscus poate fi mai benefic decât ceaiul negru
Din ce în ce mai multe cercetări indică faptul că mare parte dintre beneficiile ceaiului se datorează, în special, polifenolilor conţinuţi de aceasta. Deşi cea mai mare parte a studiilor din domeniu adresează, în special beneficiile ceaiului verde şi negru, în realitate, fiecare tip de ceai de plante are proprietăţi unice, datorită amestecului specific de polifenoli pe care îl conţine şi există indicii că ceaiul de hibiscus poate surclasa ceaiul negru.
De exemplu, rezultatele unui studiu indică faptul că nivelul de lipide din sânge al diabeticilor a cunoscut o îmbunătăţire mai semnificativă după consumul zilnic de ceai de hibiscus, decât după consumul de ceai negru.
Un studiu similar a arătat că pacienţii diabetici cu hipertensiune moderată care au băut ceai de hibiscus au reuşit să-şi reducă tensiunea în timp ce tensiunea diabeticilor care au consumat ceai negru a crescut.
Aşadar, dacă eşti consumator de ceaiuri, nu ar fi rău să încerci să experimentezi şi alte tipuri de ceaiuri (de preferinţă organic), precum ceaiul de hibiscus care, spre deosebire de ceaiul negru, nici nu conţine cafeină.
Pe lângă faptul că reglează tensiunea şi reduce nivelul de colesterol, ceaiul de hibiscus mai ajuta la:
-
prevenirea obezităţii;
-
îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare;
-
îmbunătăţeşte sănătatea inimii;
-
îmbunătăţeşte sistemul imunitar.
În concluzie, ceaiul de hibiscus nu este doar delicios, ci şi deosebit de sănătos şi recomandabil mai ales în aceaste zile caniculare de vară, în loc de ceai negru sau cafea.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.