Tratamente naturiste cu armurariu
Planta nativă din regiunea Mediteraneană, armurariul pe numele ei latin Sylibum Marianum, a fost utilizată de mii de ani ca tratament naturist pentru o mare varietate de afecţiuni, dar cel mai cunoscut efect al său rămâne acela de protecţie şi regenerare a celulei hepatice şi stimulare a funcţiilor ficatului.
Ficatul poate îndeplini aproape simultan sute de funcţii şi poate sintetiza peste 2000 de substanţe esenţiale pentru viaţă. De-a lungul vieţii, ficatul are de suportat în general efectele dezastruoase ale mâncărurilor bogate în grăsimi indigeste, ale consumului de alcool, ale medicamentelor de sinteză şi ale noxelor pătrunse în organism. Tuturor acestor factori exteriori, de altfel prea mulţi pentru a îndrăzni să le facem o clasificare completă, li se adaugă efectele cumulate ale stărilor psihice negative.
Similarina conţinută de către armurariu are un efect de protecţie a celulei hepatice, ajută la regenerarea ei şi contribuie la eliminarea toxinelor din ficat. Totuşi, remarcabila acţiune hepatoprotectoare a plantei nu se opreşte aici. Astfel, armurariul este util şi după administrarea unor produse antibiotice, de pildă tetraciclina. Mai mult, cu ajutorul său putem anula o parte din efectele toxice ale inhalării unor pesticide.
Armurariul reprezintă şi un tonic psihic de excepţie. Atât frunzele, cât şi fructele de armurariu sunt bune stimulente ale digestiei, decongestionante ale ficatului şi colagoge. Fructele sunt benefice în manifestările cutanate alergice, în hipertrofia splinei şi a ficatului, în afecţiunile infecţioase, contra oboselii psihice, pentru a combate răul de călătorie, în migrene, împotriva sângerărilor nazale, a celor pricinuite de către hemoroizi şi a hemoragiilor interne determinate de către fibroame, scleroze sau tumori.
Tratamente naturiste cu armurariu. Care sunt acţiunile plantei?
1. Protejează ficatul de acţiunea distructivă a unor toxine puternice şi a alcoolului.
2. Creşte fenomenele de regenerare a ţesutului hepatic, fiind un puternic antioxidant.
3. Scade nivelele crescute peste normal ale colesterolului sanguin.
4. Scade rezistenţa la insulină a celulelor, la pacienţii cu diabet zaharat tip 2.
5. Inhibă creşterea celulelor tumorale la nivelul cervixului şi prostatei.
6. Reduce efectele secundare negative ale chimioterapiei, fiind folosit ca şi puternic detoxifiant.
7. Stimulează regenerarea ficatului în caz de hepatită virală A, B şi C, hepatită toxică ori ciroză hepatică şi a dovedit efecte de inhibare a replicării viruşilor hepatici.
8. Se foloseşte ca adjuvant şi în caz de dischinezie biliară, migrene, urticarie, psoriazis ori cancer de piele.
9. De asemenea este un bun galactogog, utilizat de către femeile care alăptează.
Tratamente naturiste cu armurariu. Unde găsim armurariul
Armurariul este la noi în ţară o plantă exclusiv de cultură, care creşte în zone mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei, Subcarpaţii Sudici.
Planta este cultivată doar pe suprafeţe reduse, de către producătorii particulari.
Seminţele de armurariu se găsesc în Plafaruri, sub formă de ceai sau preparate sub formă de tinctură.
Înainte de a cumpăra ceaiul de armurariu, uitaţi-vă cu atenţie la termenul de valabilitate, întrucât este o plantă cu principii active foarte sensibile şi care se degradează puternic în timp. Din acest motiv şi prepararea sa este foarte delicată.
Tratamente naturiste cu armurariu. Ceaiul de armurariu
Conform părerii cercetătorilor este varianta cea mai puţin indicată de a folosi armurariul, întrucât flavonoidele din compoziţia sa se degradează puternic în contact cu apa clocotită.
Tratamente naturiste cu armurariu. Pulberea
Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea, după care se face o cernere prin sită.
Ideal ar fi, spun biochimiştii, să se macine pulberea cu 5-10 minute înainte de administrare, aşa încât oxidarea principiilor active să fie cât mai redusă.
Dacă procedeul vi se pare dificil, atunci păstraţi pulberea de armurariu într-un borcan ermetic închis, la rece şi la întuneric, dar nu mai mult de 4-5 zile.
Se ia 1 linguriţă rasă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 5-10 minute, după care se înghite cu apă.
Tratamente naturiste cu armurariu. Extractul hidroalcoolic (tinctura)
Este forma de administrare ideală, pentru că acest preparat se poate păstra mai mult timp (circa 2 ani), fără a-şi pierde calităţile terapeutice.
Mod de preparare: se pun într-un borcan douăzeci de linguri de pulbere de seminţe de armurariu, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând în continuu.
Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 14 zile, după care se strecoară.
Extractul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare, şi se păstrează vreme de maxim 2 ani.
Se administrează, de regulă, o linguriţa de 4 ori pe zi.
Tratamente naturiste cu armurariu. Infuzia combinată
Este o combinaţie a extracţiei la rece cu cea la cald, ajutând astfel la conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 1-2 linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, apoi se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit.
Se combină cele două extracte şi se bea acest preparat cu un sfert de oră înainte de masă.
Doza recomandată este în general de 3 căni pe zi.
Tratamente naturiste cu armurariu. Cataplasma
2-3 linguri de pulbere fin măcinată din seminţe de armurariu se amestecă cu apă călduţa până se formează o pastă ce va fi aplicată extern pe locurile afectate.
Se leagă deasupra un tifon curat, cataplasma fiind menţinută astfel timp de minimum 2-3 ore.
Tratamente naturiste cu armurariu. Boli în care se recomandă
- Hepatite virale A, B şi C
- Icter, insuficienţă hepatică
- Ciroză hepatică
- Diskinezie biliară, litiază biliară
- Otrăvire cu ciuperci toxice
- Intoxicaţie cu methanol
- Alcoolism
- Psoriazis, vitiligo
- Adjuvant în caz de cancer
- Diabet zaharat tip 2
- Ulcerului varicos şi varice
- Stimularea lactaţiei
- Digestie dificilă, constipaţie
- Hipotensiune arterială
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.